What A Wonderful Life...

 What A Wonderful Life...

Me..as a mother...to a smart and chubby son, a wife ...to a charming husband, a daughter to a sweet mom...
my life is completely complete...
Nobody knows my chaos daily routine and somehow people surrounding me assume that I am such a girlish lady...and know nothing to do..
Mungkin dilihat dari segi perwatakan ...saya adalah orang yang nampak macam budak2...perangai pun macam budak2...org yang suka pada kecantikan...kat rumah pun complete berlipstik bagai...but that is me..perangai dari kecik kot...what do u xpect kalo perempuan tunggal dalam keluarga...bongsu pulak tu...perangai budak2 mmg la ada kot...hmm then...berhias untuk suami rasanya memang dituntut so tak salah la kan??
Pernah satu masa...ada orang minta maaf pada mak saya disebabkan oleh tersalah tafsir tentang diri saya....
"Tak sangka saya...saya ingat Ayu tu manja ...anak bongsu kan...sorang perempuan pulak tu...tapi die berbeza sangat dari apa yang kami fikirkan...kami minta maaf ye. pandai akak jaga anak"
mak I op cos la hidung kembang kuncup...cheh...
(Nampak je macam sopan santun kan???padahal...bley tahan jugak pompuan sorang ni punye terjal...mengalahkan abang2 yek...)

Perbezaan sifat me and all my brothers...Abg2 saya memang la semua sopan santun, cakap pun elok jek...baik2...alahai untungla kakak2 iparku mempunyai suami yang sopan santun...berbeza dgn si adik yang lebih agresif...tapi since abg dah sopan santun, adik pun agresif bersopan juga la...
Mungkin agresif dari segi kerja la...multitasking katenye...hahahaha
so thats I am...

Ramai yang tak tahu life saya...how can I handle my daily routine ...

I can cook by my own EVERYDAY after work...
Setiap hari rutin saya balik kerja adalah masak....yes...office hour is 8.00am untill 5.00pm so perjalanan balik rumah around 1 hour and 6.00pm ++ biasanya dah sampai rumah...
1st thing to do bila sampai rumah adalah...cium anak...Emir dut dut... then ajak berbual2 sekejap...teman die main sekejap...sambil tu tgk2 lauk mentah dan sayuran dalam fridge and take few minutes to think "nak masak ape"...6.30pm barulah sesi memasak bermula sambil melayan emir mandi, main dan mintak itu dan ini...7.30pm I 'll make sure semua makanan dah siap terhidang...(I will try my best to complete it before 7.30pm everyday since my lovely husband will arrive home around 7.30pm....)
Then...saya akan naik ke bilik...sambil mengemas bilik, tukar cadar, melayankan si kecik yang pastinye sibuk nak main dalam bilik air...mandi, solat and turun semula paling lewat 7.50pm (dont ask me how fast I take a bath...ni namanya mandi kambing...hahaha)
Then prepare for dinner and we enjoy our meals together...

I can do an EXERCISE on working day
After dinner ...saya akan settle lipat2 baju yang dah dibasuh oleh my mom...
Then kami akan teruskan aktiviti...kadang jogging kat stadium...kadang pg teman hubby main futsal...
It takes 2-3 hours camtu...and dont ask me how fatigue I am...but ask me...how happy I am....Yes I am happy to do all this together with my hubby and dearie sonny...Balik dari beriadah je...si kecik and hubby akan naik tdo dulu and me...as a mother kene la siapkan susu2 untuk si kecik minum tengah malam nant...
then naik atas with the basket full with perkakasan membuat susu...
Then changeEmir's pijama and solat isyak...
Then barulah mama lena....hehehehehe...What a happy day...
Dan weekend saya akan cycling with hubby and saya rasa that is absolutely enjoyable momment yang we share together with...

I am MULTITASKING kot...
Kat office pulak...sape la yang kate keje gomen ni mudah memang tervaek la kan...
For me...lebih kurang je dengan kerja private ...ada pro and konta nye...
Yang paling mudah nak cakap adalah semuanya bergantung kepada individu sendiri...
Saya adalah antara pengajar yang mempunyai slot pengajaran yang boleh dikatakan agak banyak gak la...
dengan side job yang pelbagai...innovasi la...5S la...dan macam2 lagi yang those closed friend saya akan faham how busy I am in the office...sampai kadang2 saya sengaja lepak dalam kelas hanya untuk release keletihan sambil melayan keletah student2 saya....
No need to ask me how can I facing all this with a happy face all the day...because I enjoy to stay with my student here....
Bos plak jenis tak bleh tgk muka aku...nampak je bagi keje nampak je bagi keje...hahaha...ikutla bos...bagi je la selagi nak bagi...kang bos dah takde kepercayaan nak bagi keje lagi la masalah kan...


Sakit sikit2...demam sikit2...saya buat tak rase...just ignore it...sebab saya rasa saya mampu untuk bangun, kerja, masak, mengemas, jaga suami dan anak, do lot of activities....sampaila saya betul2 sakit...saya betul2 xbleh nak bangun...barulah saya surrender.tapi selagi kudrat ni masih mampu untuk buat semua benda...I am happy to make people surrounding me happier ever...

Thank u hubby yang selalu meniup semangat saya untk terus kuat dan happy menjadi isteri, ibu, anak dan pekerja untuk institusi saya...
Hubby is the one yang selalu buat saya menjadi insan yang saangat rasa disayangai selalu dan happy sangat menjadi mama kepada si comel emir dut dut...

Love...
Ayu.... 



Aku Dulu & Sekarang...

Aku Dulu & Sekarang...

Semalam...ke semlamnye ek...lupe plak...just receive wassap dari group Xscience8-MRSMMuar. dimana tu group untuk kawan2 sesekolah......gambo yang dapat tu gambo kelas...
Alahai...bile tgk balik gambo 13 tahun dulu..very the different btol la...awat somot dan tombamnye aku dulu?adeh...hahahahahahahah
nak tengok...mai kite tgk ea...


Okey, nampak tak gambar yang dah dibulatkan merah...tu la aku...erk...begitu somot la...malu ai...
lawak pun lawak muka nerd gile....
tunjuk kat hubby pastu cakap kat die..."kalo saya somot camni...mesti awak taknak kat saya kan???"
Pastu hubby jawab" saya dah nampak awak yang comot dari kecik la...nak je"
erk....hahahahha jawapan padat tepat dan jitu =)
I like...


Ha..yang kat bawah ni latest gambo ai...after 13 years berlalu...
Is it look same??masih comot tapi takla secomot dulu kot...hahahha
Nampak ladies sket kot...dah ada anak kan...so jadi la ladies sket....
hehehehehehehehehehe...








HajaT TerTunai...

HajaT TerTunai...


Hai U olls...lamenye tak hupdate belog ini kan???hehehehe...I is busy dizzy with so much things...(cheh..macam ade je yang bace blog ko ek???hehehehe)
Alah...berbelog ni just untuk memory...if boring2..i open my blog and bace...biasala tu kan...
Anyway...this entry will story mory about hajat my mum...
Mum was registered for pilgrimage...dan dijangka akan dipanggil pada 2023..OMG...very the nearest year la...x beragak kan???tapi nak wat cane...dah populasi penduduk dunia memang ramai gile kan...so memang la queue-up...
My mum takde muhrim lagi satu...so that is the problem la kan....
Me and hubby sebagai muhrim???rasanya kami belum mampu dari segi macam2...kewangan, kerohanian, kelapangan masa (urusan anak2)...begitu juga adik beradik yang lain...
Yes..I admit...kami masih mempunyai anak kecil dan ramai yang bersekolah...
so kami pun rase sangat berbesar hati bile sepupu kami nak ajak mak kami ke umrah menggunakan agen andalusia and I thought and do some research...antara the best travel agent in Malaysia......
Akhirnya tertunai juga Hajat mak...Alhamdulillah...

Pada 2 APril 2014...we send up mum ke LCCT...sblm tu kami singgah dan rehat dirumah Aca (my 2nd brother at Nilai impian) after dinner kami pun terus bertolak ke LCCT...mak will fly via AIR-ASIA X
Hopefully semua selamat

The next 2 day...baru la mak kol...happy je dgr suara die...
Tapi jangan tak tau..I is nanges saje kojenye...
Asyik terpikir2 pasal mak...aduhai...kesian mak sorang kat sana...macammana kalo sakit pening...demam ke...sedih gile rasa...
setelah 2 minggu akhirnya mak akan bertolak balik malam ni...semoga semua dipermudahkan...amin...

Enjoyable activity

Enjoyable activity


Hai u olls.almost 2 weeks no any new updates.so this blog dh bersawang la ni.hehe
Anyway.i got a new activity during weekend...since we just have 1day weeknd to spend together,so i take ths opportunity to have a healthy and enjoyable activity together with my husbnd.

Yes,we are cycling together.today we just finished almost 20++km and i plan to add some more....maybe 30km for the next session...hehehhehe...



Anak comel sape ni???


Anak comel sape ni???


hehehe...bile dah rajin  nak hupdate...rajin sangat pulak kan...hahahaha
Okey...lame tak cite pasal budak bijak dut2 ni kan...
Mulut die sekatang...hamboi,bukan main...
Badan die pon...boleh tahan...hahahhaha

Last week kami pegi ke JUSCO bukit Indah...
memang dah lunch hour and kami sangatlah lapo...
sampai je menujulah ke KFC kononnye tercepat...tapi lambat gak
ramai je org...
Then...hubby panggil "ma...tgk tu" sambil tunjuk pada dak kecik dut2...
so I pun tengok la...
takde pape pon...kenapa plak...
Eh???OMG OMG OMG.....
Tengok la kaki die tu...
Pakai sebelah selipar sarung spiderman dan sbelah selipar kapit...how come mama bley tak perasan ni anakku????how dare u wearing this???
Ayah bantai gelak...ayah kate biar je...hadoi...mama geleng kepala lapanploh kali hokay...
hehehehe...
#anakkumemangsempoi

Waktu solat plak...bile mama dan ayah solat jemaah...start la budak kecik ni wat aksi stunt...sampai kadang ayah terdiam bila baca surah...sebab dok cemas budak kecik ni panjat2 almari and kemudian lompat kebawah....pengsan mama dik oi...
Tapi sekarang die lebih suka berjemaah dengan ayah...
ha...cube tengok kaedah solat dak ni..

Memula Okay kan...nampak cam makmum kan
Bila rukuk dah nampak cam pelik sket


Ha...ni step paling best...tiarap terus...hahahaha

Hahaha...anakku somel....cam nak kene gigit je pipi tu.....bile time tido berdua...alahai...both of u sangat somel...

Dugaan & Ujian


Dugaan & Ujian 


Hai...lame sangat tak hupdate blog ni...tapi sbnnye nak ikukan kat draf tu bertepek2 dah buat...half way stop and let it be...malas tahap para2 sakura...Banyak benda nak share...banyak kisah sedih happen lately kan...
.............................................................................................................................................
#Kehilangan seorang teman MRSMMUAR


Pada hari kehilangan MH370...kami warga XMRSMMUAR juga kehilangan seorang rakan kami...Mohd Fairuz Johar atau lebih serasi dipanggil Manbai...
Arwah Manbai dulunye agak rapat juga ng saya...memandangkan arwah tinggal di rengit dan saya di Pontian...Tak la jauh mane kan...Pernah juga arwah datang rumah masa pas SPM dulu.....
Arwah meninggalkan isteri (juga kawan MRSM kami Shida Zulia Sidek) dan 2 orang anak yang masih kecil...Arwah kemalangan motorsikal di Kuala Langat Banting....dan mendapat rawatan beberapa hari di Hospital Klang..sebelum menghembuskan nafas terakhir pada 9 Mac 2014...
Situasinya sama seperti kejadian yang menimpa rakan baik saya 2 tahun yang lalu...dan pernah saya ceritakan disini...Semoga Allah tempatkan rakan2ku ini bersama org2 yang soleh....tenanglah kamu disana kawan....amin...

...........................................................................................................................................

#Kehilangan MH370...masih tiada jalan pengakhiran

Dunia dikejutkan dengan kehilangan kapal terbang  canggih Boeing 777 milik MAS yang telah masuk hari ke 19 pada hari ini...(dah Hari 19 kehilanagn MH370 baru nak update???)hahahaha...
Kita jadi makhluk Allah...biarlah menggunakan segala pemberian Allah dengan baik...digunakan pada jalan baik dan disalurkan juga pada jalan baik....I mean, daripada menerima segala berita yang didengar bulat2...baiklah kita buat research sket...study sket...analyze sket...at least otak bergerak dan bukan menjadi seorang penerima yang bukan main hebat menyembang kat kedai kopi but takde hasil pon...
Kita bukanlah pakar dalam bidang lost and found, apatah lagi bidang penerbangan...ruang udara...radar and satelit....jadi apa yang mampu...dekatkanlah diri pada Pencipta kita....semoga...segalanya akan terungkai...(okey ayat memang ayat TV..hehe)
Banyak articles yang bagus untuk dibaca...pandangan dari sudut sains dan teknologi..., keagamaan dan bermacam2 lagi sudut kita boleh baca...tapi ambil mana yang logik je la...tak payyah nak amek semua...
sehingga kini saya masih membuat research....kenapa MH370 ended di south indian ocean ...
adakah ada unsur2..kawalan luar dari strangers???Masya Allah...
Tapi yang penting sekarang jika benar....biarlah bangkai pesawat ditemui dulu...dan kemudian yakinlah keluarga mangsa akan hal tersebut...sehingga kini saya yakin...mereka masih mengharap dan terus mengharap....kerana bukti belum ditemui....
Tenanglah kamu disana....................amin

...........................................................................................................................................

# Rae kemalangan Jalanraya di Singapura

Rae merupakan anak kedua kak long...(anak saudara hubby) adik kepada haswandy....
Rae bekerja di Singapura...dan beliau selalunya bekerja shift malam....
Semalam...25/03/2014....dalam perjalanan balik kerumah...beliau telah ditimpa kemalangan...dan dimasukkan ke hospital University Singapura...
(ada gambo...tapi I ni dahle jenis penakut yang amat...kang tak masal pengsan...so dah delete...mahap2)
Kecederaan agak teruk di tangan dan bahu ....
Tapi latest news belum dapat dipastikan tapi menurut kata wandy...harini akan dijalankan operation untuk memasukkan besi....
semoga semuanya dipermudahkan...


.................................................................................................................................................

#Accident didepan mata...OMG

Malam tadi kami bergerak balik dari rumah kak long around jam 9 mlm dan sampai di pekan nenas sekitar jam 10 malam....tiba2...terjadi satu kemlangan dimana sebuah motorsikal dilanggar oleh sebuah kereta myvi yang keluar simpang sesuka hati.....
Kereta myvi berjaya melarikan diri tapi kemudiannya berpatah balik...dek kerana ada 1 motor kejar...
kami terus merapati mangsa dan mendapati mangsa tak boleh bangun langsung...mungkin patah kaki kot...
Husband kawal lalu lintas sebab kawsan agak gelap dan dikhuatiri ada kenderaan yang terlanggar mangsa...
dan kemudiannye...barulah ramai yang datang ketempat kejadian...
Ambulan dan polis dah diberitahu secepat mungkin tapi malangnye mereka sampai Selewat mungkin...
Polis ni lagi la satu hal...memang saya yang dok dalam kete pon hangin bukan main lagi...
dah lah datang berlenggang kangkung...bawak motor cam nak pegi pasar malam...ni kecemasan kot....hadoi...tolong la kalo x kisah pun berlakon la cemas ke hape...ni muka...cam nak kene penampo...siap betul2kan rambut...betulkan baju dulu...hadoi...tak hensem pon la bro...dan org tak de nak kisah pon ko hensem ke tak....
Ambulan pun satu hal...1 jam baru nak sampai....bukan jauh sangat pun...paling lewat sepatutnya around 10 minit masih possible la...sampai2...paramediknye maknyah...adoi....tensi mak....
Buat keje cam orang yang dah berdarah2 tu cuma terpijak batu then jatuh....padahal org tu dah sakit dah cedera berdarah2 dah...ko bleh rilek2???memang la...bila kita tak berada ditempat mangsa...kita memang tak kisah kan???

Kesimpulannya....bila kita bekerja ...cubalah letakkan diri kita ditempat org lain...agar kita faham situasi sebenar...keadaan orang sekeliling....
Walllahualam


Completely Complete =)

Completely Complete =)

Hola2...ewah, rajin plak hupdate belog bagai...sedangkan ko x kemas tools hape pon nak pg MYSKILL...cis cis dan cis...kemalasan tahap dewa pujangga...

What is MySKill actually??? hokey2...myskill ni kengkonon ko dah hebat giler la dalam one skill (contohnye cam I ni masuk bidang elektronik)...hebat beb...(muntah 20kali) pastu bos kate "hokey Aidayu...U masuk myskill boleh???" Jawapan I opkos lah.."err boleh2...." okey...sila la jangan nak menipu diri sendiri boleh tak???kalo tak boleh sila jawab "tak boleh bos" ini bos tanya ko jawab boleh...so ape lagi
 #PADANMUKAAKU#

MYSKILL ni ada few stages untuk mencapai tahap champion...
First step exam teori...biasanya org dah tak lulus first stage...(itu harapanku)..
Tapi...eh???lulus pulak (alhamdulillah) tapi....tapi...tapi.....
banyak kan tapi ....sebab I am not well prepare for it and i need time to do some training...BUT...Nothing....kelas penuh okey...sempat pulak kan...
So...ape lagi...pegi bodo2 jek ni...beserah je pada Allah ni...Pasrah

eh...sebenanye bukan nak cite pasal MYSKILL la...hadoi...ni yang malas ni...asal menaip je lupe daratan...lain nak cite lain yang dicite...hahahahah
Semalam one of my colleague ask me about something interesting...
Budak lagi budak ni...and will be get married soon...
mungkin die baru nak start life and nak predict what will going on then...

"Yu, aku nak tanya ko la...Apa ko nak dalam hidup???hmm adakah Ko rase hidup ko dah lengkap ???"


Well well well...I like his question...hahahaha...

Just like me...and I am...for me YES absolutely my life is completely complete....as a normal human la
For more u want u must spend more...I mean....secara umumnya pada saya yes tersangat lengkap...

I have a very lovely, gorgeous and handsome husband...sweet, smart, and soleh sonny...Lovely mum, mum in law and father In-Law ...Lovely both family...
Also have my own house, own car...own money, career,education, good guide of religion, and good health condition...and full of joy and happiness...so..for me its completely complete..

But if we want more...we have to find it more...
contohla...kalo nak naik pangkat keje lebih sikit kan...nak duit banyak cari side income ke...tu namanya additional effort untuk lebih seperti yang kita nak la...
Tapi bersyukurlah atas apa yang kita ada ...kalo lebihan banyak...Alhamdulillah sangat...
And that is what I want in my life actually...Alhamdulillah...




HaPPy 3rd Year BirThDay SweeTy Emir Ukasyah


HaPPy 3rd Year BirThDay SweeTy Emir Ukasyah

Hehe...lame tak hupdate kan..I've told u kan...lately memang sibuk giller...so waktu rehat ni memang sesuai sangat la nak hupdate...selalu time rehat jek sibuk nak menanda paper, buat nota bagai...tapi harini cam nak hupdate belog plak...sian belog bersawang...

Hmm..banyak nak cite sbnnye...tapi...mengikut tajuk besar adalah happy beday emir...so yes...we talking about his increasing age day...

Emir was born on 25th Feb 2011...so 25Feb2014 he is turn 3 years...Year!!!
Anak mama dah big boy hebat hensem dan macho...
Before his birthday...mama and ayah keep asking him hadiah ape yang die nak request...
so each time we asking him die akan jawab....UPIN IPIN jek...
So I have no idea the best gift for him...Upin Ipin kan ke Brand...barang ape la yang budak kecik ni nak...pening mama la sayang...

So ...I take a leave on 25 Feb 2014...and hubby take half day (hubby was so busy lately and he try to spend a precious time with us by take a half day...Thank U hubby...we really appreciate that)
So after 12.30pm...I drove the car and pick up hubby at Pekan Nenas...(hubby park his car there)
Then kami terus je menuju ke JB...Emir was sleeping at passenger seat...mama driver and ayah kat belakang...heehhehe

Hubby : so...mane nak pegi ni???
Mama:hmm rasenye pg restoran UPIN IPIN la kot...
Hubby: Okey Jom...

Sampai2 jek ...terus kejut emir...

Mama: sayang...bangun bucuk mama...kita dah sampai
(Emir turn arah lain...mengantuk sangat la tu)
Ayah: Emir sayang...bangun....tengok kita kat mana ni
(emir terus bukak mata)
Emir: wah....Jom2...turun
hahahahahahahahahahahah...notty boy

He was so excited that time...semua watak upin ipin di sebut satu persatu...
makan pun sikit jek dek kerana syiok sangat tgk TV cerita Upin ipin disana sini...
so mama and ayah je la yang bersantap ni nak oi...

Then...after habis makan...kami pun kuar kedai

Mama: okey...sempena bday adik...adik nak pg mane
emir: Jom balik
????????
hahahahha macam2....

Malam tu Family pak long celebrate beday dengan emir...
Sangat best...Thank You Pak Long, Mak Long, Kak Ina, Kak Ica and Kak Lia...

Sebenanye mama and ayah was planned to celebrate bday emir hari jumaat 28Feb 2014...
Kami cadang nak wat bday party besar sikit...saje jek...just nak emir rasa happy since last year kami tak celebrate pape pon...sian anak mama...

So I memang well prepare to make it perfect la...(pepaham la mama emir punye keje)
DIY Invitation card 
Hiasan...
Masak2...
semua I buat sendiri....Menu macam2 pulak tu...
Kek  Tempah...goodies bag dan desert jek sub kat pengasuh Emir...
(Ramai yang tanya2...nape semua nak masak sendiri...taknak ajak orang tolong atau upah jek kat org...okey guys...bukan tak percaya org lain atau kedekut atau ape pon....tapi saya nak birthday anak saya...semua dari air tangan saya...mungkin berkatnya ada disitu....bagus tak bagus...sedap tak sedap makanan tu...biarlah org mengata saya....takmo susah2kan org...tu jek kan)
Ok???done

Tips menyambut beday Emir!!!

DIY invitation card
Beriye nak download invitation card bagai kat tenet...tapi takleh nak edit...semua dah fixed die punye gambo...so...pakai la excell jek...senang pun senang...insert gambo emir and...done!!!!

Hiasan Dinding
Hahaha...I just used my hand writing...then gunting2 tampal guna plastesin...habis cite...
pastu letak le ballon2 sket...tu jek...just for fun

Goodies bag
Just masukkan jelly...gula2...dan dadih...simple right???hahaha
(sbnnye nak bagi souvenir lain...tapi memang tak sempat nak beli...maklum le...saya tak cukup kaki tangan...hahahaha)

Menu masakan
Bakso (biasa masak bakso ni...simple and senang and nak makan pon senang...accessories x banyak)
Spaggethi bolognaise ( ni pon sama...dah berguru dengan sang suami so I is dah pro dah...hahahha)
Roti Jala(owh...ini memang remeh...tapi simple...nak menebar dah satu hal ye,...I take at least 3 hour to finished 1.5kg flour)
Pavlova (this desert was made by my baby sitter...thank u hawa)
Fries and nugget (also digoreng oleh hawa)

So that nite Emir was so enjoy...Semua jiran dan rakan2 yang dijemput datang dan memeriahkan suasana...Thank U guys...
Tak kurang juga yang bagi hadiah bagai...thank U again...
Kehadiran kalian dah cukup buat emir happy and of course we were happy too

Ramai orang bercakap "untung emir...nak ape semua dapat...semua ayah dan mama tunaikan"
tapi...sebenanye...tak semua yang diminta tu dapat pun...dan...sepatutnya kami yang bersyukur dikurniakan amanah sebijak, comel, baik hati dan penyayang seperti emir ukasyah...
We love U dear...Love u so much...