Entry Flashback...

Entry Flashback...

Hai uolls...harini kite berentry flashback yek...sebab dah makan tahun dah blog ni xberupdate...siap bersawang bagai ni...OMG...syian blog I....
Sorry ek..atas kekangan kerja, masa, da waktu menyebabkan blog ni terabai...
so dengan itu saya nak isytiharkan harini saya nak flashback semua story morry...hopefully masih ingat la...muahahahaha
Tak silap last entry adalah about merdeka....mak aih...dasat sangat kan???dah almost 3 bulan kot...
patot bersawang2 blog ni...huhuhu..

Okey...start dengan bulan SEPTEMBER

SEPTEMBER...

2 sept 2014

My bumblebee punye tayar pecah...omg...what happen to you baby???yang x menahan tu boleh tak sedar bawak dari umah sampai ayer baloi..
siap msg husband
me:"abg, sy rase kene buat allignment semula la kete ni...."
husband reply:"knape???"
me:"stering asyik nak kekanan jek"
husband reply:"bocor kot"
me:"eh yeke???"
husband reply:"cube berenti check jap"

aku pun berhenti...omg...tayar flat....

me:"sayang....erk...betol la...bocor"
husband reply:" ok awak kat mane??"
me:"kat air baloi"
husband reply :"ok tunggu situ"

Redha giller husband aku ni...wakakakaka...sorry sayang 



5-7 sept 2014

Sukan Staff ILJTM wilayah selatan....
hehehehe...
bab sukan bagi I yek...memang xcted tahap gaban punye....
huhuhu
Okey...sbnnye untuk sukan staff kali ni saya dipertanggungjawabkan menjadi pengurus pasukan Bola jaring...dan saya juga adalah pemain bola jaring ADTEC BP....
Bile cite pasal sukan....biasanye gugurl sangat allergic dengan sukan....banyak sebab...
1. Taknak berpeluh
2. Taknak penat2
3.taknak sakit2 badan

...kirenye banyak la alasannye....
Tapi yang tu la yang paling aku suka buat...
tak kisahlah nak berpeluh...nant mandi banyak2 kali...i suke
Tak kisahlah nak penat...pastu rehat
sakit badan???pasu leh baiknye...takde la sepanjang tahun sakit badan kot...hahahahaha

so untuk sukan staff kali ni aku join 2 games...
Badminton dan netball =)

Badminton beregu ...i learn so much things untuk games ni...
keserasian is the most important thing...one more adalah kepercayaan dan kawalan diri...
my mistake...sorry guys...no medal for it..

Netball...hmm memula tgk macam takde harapan....even saya pengurus pun, saya hanya letak tempat ke4 paling tinggi pun untuk my team...
bukan sy meragui kehebatan team sendiri...tapi semua org baru dan baru je belajar main netball....ada yang sblm ni tak tau rules pun....Tapi saya cube tiupkan semangat kawan2 saya...anggapkan je its nothing....
1st game menang....eh ???alhamdulillah....
2nd game...menang lagi....alhamdulillah

gap tu aku main badminton, then berlari trus ke padang....tengok2 permainan baru nak mula...lawan mersing...so aku pun berlari sakan...
terus masuk padang...hmmm menang lagi...alhamdulillah...
so pagi esoknya penentuan semi final.....

sok paginye terus bersiap sedia untuk semi final...melawan ILP ledang...
Alhamdulillah sekian kalinya menang...
so penentu final adalah dengan Pasir Gudang...

nampaknya nasib tak menyebelahi kami...Pasir Gudang menjulang juara...
Kami sangat bersyukur kerana kami sampai keperingkat ni walaupun amatur =)

Blog yang berlapuk =(

Blog yang berlapuk =(

Hai korang..lame gile i is tak hupdate belog ni....memang sangat2 busy lately...macam2 nak kene buat...sampai la hujung sem ni...mujurla aku ni pantas menyiapkan penandaan kertas assgment student, pemarkahan and so so on....i ni memang la jenis tak suke kerja bertangguh2...lagi pulak tau dah mesti kerja menimbun bile tangguh2 kan...

macam biasa la...penat dan sangat letih melayankan amarah orang, ...melayankan student dan macam2...nama pun kerja mestila ada kekangannya tak banyak pun sikit....
so...I try my best to facing all this...

sampai satu masa I feel like I want to move out from here...hahaha..
kadang2 rase aku ni la tempat org nak marah...aku ni la tempat meletak bebanan yang org tak nak...aku ni la tempat untuk student mengadu....yang kadang2 aku sendiri perlu letak kepenatan,kemarahan,kesedihan aku ni jauh2 supaya semua org nampak....she's always happy..she is happy go lucky...she treat me well, she have no reason to unhappy....

Hopefully next sem aku boleh cube ketempat baru...environment baru....
wish me luck....
I will try it.....


P/S:* will update soon about previous momment yang best2...I will spend up my day to story morry ok???hehehehehehe,... 

Mendeka!!!Mendeka!!!!

Mendeka!!!Mendeka!!!!

Ni back dated punye cite ni...hehehehehe...
1st time emir appreciate apa erti kemerdekaan and 1st time we bring him untuk tengok merdeka punya celebration kat PADANG mini Pontian...
I believe that emir really appreciate it...
Pagi tu kami semua terlewat bangun..kelam kelibut terus...hahahaha...
bangun2 start kete terus ke padang...
Kami terus menuju ke tgh org ramai di tengah padang and saje bawak emir untuk beratur sama2 dengan org lain...excited je muka tgk situation tu...tapi mama more xcited tgk emir punye keletah...hehehehe...

Tak lama kami kat situ wak adam (panggilan untuk sepupu saya) datang menegur emir...emir memang tak sah kalo kemana2 takde org tegur kan...haahahaha...
Then kami terus mencari amalia(sepupu emir)...di astaka...
tengok2 amalia nangis cari kakak-kakaknye...hehehehehehehe...
Emir dah blur semacam jek...

Emir look happy to see the national day celebration for this year...ni la 1st time die nampak perjalanan perayaan kemerdekaan....even so many things happen this year...but Syukurlah...Malaysia masih lagi dapat menyambut Kemerdekaan ke 57 dengan aman...Alhamdulillah 















Life...hectic but beautiful

Life...hectic but beautiful

What are u expecting about life???are u happy with ur life?are you disappointed ???
hmmm hehehehe...life ni subjectif...depends on individu...ada orang happy gile walhal sibuk sangat...
ada orang happy dengan life yang tenang without do anythiing...ada orang yang aktiviti over banyak sampai masa rehat hanyalah tido (tu aku la tu) but sangat happy dengan life kita...tapi ada orang happy dengan aktiviti ketenangan tanpa berpenat2...

see...the different between kita dengan kawan2 kite kan...tengok la...sampai nak hupdate belog pon makan tahun...sian en.belog ni...dok tdo jek...hehehehe...tak silap last hupdate mase beday aku haritu...tu pon hupdate ala2 malas ken...cis cis...

Life was so beautiful for those yang betul2 menghargainya la...
banyak benda kita boleh belajar dari kehidupan kita sebenarnya...
so dont expect that life kita yang kadang2 ada masa2nye memang chaos ni sebagai bebanan...
learn how to appreciate life....
.......................................................................................................................

Hari Lahir Ke 30?????what?????30???

Hari Lahir Ke 30?????what?????30???


hai...bertemu kita dalam rancangan..................hokey.....sebenanye entry ni pun dah lapuk...almost a week aku pendam je nak menaip seminggu ni...sebab tahap kebizian memang over nyah!!!
last week birthday I...yang ke 30 hokey...ulangan...30...
it just a number (sila tak payah nak sedapkan hati awak ye)
sepatotnya umur dah 30 ni...semakin matang la kan...Insya ALLAH im try to....



Anyway...encik suami dok sibuk tanya nak hadiah ape....so I pun cam dah tak tau nak mintak hape...macam2 dah die bagi sampai rase I is malu tau nak mintak lagi...
so ada sesuatu yang i request...iaitu................
Hubby please cook for me..a special dishes.=)
tu je request I...

so birthday I is jatuh pada khamis 7 ogos 2014...so that day saya keje cam biasa...nothing special to me...biasa2 je...cuma awal pagi sang suami wish happy bday to me je la...
so petang tu I is decide untuk keluar dan berjalan...then I pick up en somi kat tempat kije then I is terus menuju puncak makan di Saujana...series...sedapnyeeeeeeeeeeeeeeee
Pastu hubby ajak tengok wayang...tapi mata ini tak mengizinkan...malahan esoknye pun hubby kije...so I takmo la menyusahkan hubby...its okay dear...just to be with u...i am happy most...

Weekend tu barulah bermulanya sesi pemasakan sang suami...hehehehe
He spend almost 3 hours++ to cook for me...

Menu: 1. ikan siakap steam
2.tomyam seafood
3. udang goreng nestum
4.sotong goreng nestum

Pastu terus la siap2 hidang and makan...then suddenly...ada kek...hehehehe...Tq hubby for the supprise cake..!!!!!
Pas makan hubby continue coking sebab ada tetamu dari adtec...student I nak datang...
Around pukul 3.00ptg camtu mereka pun sampai...
Yang terharunya....student I bawak supprise cake...
alahai touching hemak!!!
Thank you u ollss...
I lap u most la...



"Thank u for a birthday wishes to all friends,siblings,relatives and others.tq so much to my mum.love u so much.tq so much to my beloved hubby Zaki Mohdas u always be with me in any situation,love me the way i am and supported me.now it turn 30's.hehe.hope to be more matured..and hope all my dream come true.amin.."


Raya 2014==sebelum dan selepas (entry Jamak) hahaha

Raya 2014==sebelum dan selepas (entry Jamak) hahaha

Ha...sampaila kita ke entry jamak...memandangkan dah lama gile blog ni tak appear kat screen PC or even hanpon sekalipun...Anyway...mase bulan puasa...I is very bery busy dizzy...eh ape ek yang aku buat bleh bz yang amat...sedangkan harini bleh pulak aku berla la la la...(mood raye katenye...) masih lagi dalam mode monday blues sebab semalam masih bercuti raya kan???hahahaha

Anyway...masa bulan puasa memang kalut dok sibuk nak wat kelas2 extra...memandangkan rehat kul 10takde kan jadi memang best la sambung kelas sampai kul 1pm...pastu kul 1pm bantai tido...mengantuk kot...tengahari buta kan...so busyla saya...(cis...busy hape tah kan??)

Hmm sepanjang bulan puasa saya masak setiap hari...boleh dikatakan setiap hari hanya memandang kosong ke arah bazar2 ramadhan...tanpa ada sedikit pun feel nak membeli juadah kat bazar2 ramadhan...(ni bukan la cakap besar...tapi...instead of membazirkan duit nak membeli baik la masak...) betol x??? sebab ape tau...kadang2 makanan kat bazar tu kurang dijaga kualitinya...sesetengah peniaga mementingkan keuntungan instead of quality menyebabkan kita sbagai pelanggan rasa teraniaya...
Pernah la gak beli kuih lopes..(favourite kuih) tapi finally waktu berbuka x boleh nak makan langsung sbb dah basi...so...sedih kan situasi camtu....wallahualam

Punya la sibuk sepanjang bulan ramadhan...kami lupa hari raya dah semakin hampir...
cuti panjang jugak kali ni...seawal jumaat dah cuti dah...sabtu tu masak munjung(tradisi maysrakat jawa) untuk  rumah Taman dan ahad masak munjung untuk rumah In law kat Kg...jangan la tanya how tired I am...tapi since nak raya...nak semua org hepi...pennat mana pun kene sorok dalam2...biar org nampak kita sihat, cergas, hepi jek...
Betul kata orang..bila kita buat org happy...lebih2 lagi org tua kita, Insya Allah, Allah kurniakan rezki, nikmat, kesihatan dan kecergasan yang berlipat kali ganda...Masya Allah.

Malam Raya macam biasa kami berkumpul berbual2 je...tapi malam raya kalini me and hubby keluar ke bandar yang sesak tu dengan menaiki basikal...ha...pantas, cepat dan x jem hokey...hahahaha
even tengah sesak gile...tapi org sekeliling bengang je tengok kami cilok sana sini...
memang enjoy...

Raya pertama, selepas bersalaman dengan ahli keluarga saya bergegas ke rumah IN-Law pulak...sampai kat sana terus pulak bersalaman dan bergerak beraya mengikut keluarga sebelah suami....sasmpai la ke petang.....






















The next day I is busy memasak memandangkan family husbnad nak datang....
Macam2 la masakan asam pedas ikan siakap, ikan masin, sayur bening ,sambal belacan dan siap desert bagai...tapi sape nak makan nasi beriyani ada gak ...lauk kari ayam...
hamek ko masak sorang2...
But i enjoy cooking kan...so doesnt matter nak masak cemana pun...hehehehhehe...
Petang tu baru start beraya few rumah...

Raya ke 3 pagi...still memasak juga dan memasak memandang kan ada saudara jauh nak datang...masak biasa2 je...sup ayam, sayur  tumis dambal kicap ayam goreng and so so on...
Then buat desert untuk dibawa kerumah mak long sebelah husband...ada kenduri tahunan yang uniknya family ni buat kenduri setiap tahun dihari raya bagi mengumpulkan semua keluarga SAKIDIN...that was so awesome okay....
So malam tu I bawa puding cocktail jek....
simple mudah

The next day is raya ke empat...harini memang dasat punye beraya...almost 12-14 buah rumah kene pegi ni...WAJIB...di PARIT RAJA...ni family sebelah arwah abah...dimana semua adik beradik abah ada 14 orang...sebahagian menetap di PT RAJA...
Wah...memang penat tapi seronok jumpa sedara mara...
ada org kate rajinnya beraya umah sedara...

"hello...kite ni raya setahun sekali jek...dan momment tu je yang terbaik untuk berjumpa sedara mara...bermaafan...banyak kot dosa mengumpat di awangan kan???hahahaha so make it clear okay...gunakanlah masa tu sebiknya"

Raya kelima jatuh pada hari jumaat...memang limited sikit...pagi tu balik umah In Law dan masak untuk tetamu yang datang dari KL. Basicly kalo tgk history...main things adalah masak kan???hahaha..because I love cooking kot...hhehehe...
Pas solat jumaat kami beraya ke area johor (kerumah makcik2 sebelah husband)
Then barulah kami terus menuju kerumah kak Long...Ada BBQ tau...best...keje I is makan and makan and makan...bab tukang mengipas dan membakar is husband I and co...Tq beloved husband =P

Raya keenam...
Hamek ko sibuk beraya sampai 6 hari tak sudah2....
harini kami hantar anak sepupu nikah...
Big Congrate to Amirul akmal adam & Azila Salleh....
kami attend majlis nikah je...habis majlis kami terus menuju ke KOTA TINGGI untuk beraya di few houses sedara mara disana....
memang best dan meriah...sampai umah kul 10.30 mlm...hamek ko...hahahha

Raya ke7 saya masih lagi cuti...
Masih lagi mood raya dan masih lagi beraya...
tak juga...harini saya mengemas stor dan menyetelkan keserabutan rumah...hehehhehehe

Maka habisla seminggu raya....
Enjoy the Pic...I belanje gambo jek ni...malas nak taip...hahahahaha

Selamat hari raya maaf zahir batin..
Tahun depan jumpa lagi tau

KRABI with LUV ~part2



KRABI with LUV ~part2

Hehehe...ni entry sambungan nama die....
....................................................................................................................................................

Pagi tu kami sempat menikmati keindahan view pantai aonang...so kami pon amek gambo pagi2 sebelum travel agent kami pick up untuk ke phi phi island...
sempat lagi tu berhenti makan sarapan...hubby makan laksa...and me dan emir makan ayam goreng + pulut....bolehlah buat alas perut...hehehehhe
















Pas makan2...kami pun balik hotel and park scooter kat hotel...then tak lama pastu travel agent pick up kitorang and kumpulkan kami kat depan pantai aonang...pas dapat sticker, kami pun terus stay tunggu transport ke jeti...
Tak lama pun...jap je transport berupa lori datang dan kami pun naik la lori...wah enjoy je si emir naik lori...hahahahaha...
Pastu kami dibawa ke area speed boat dan kami naik la speed boat tu...nama speed boat kami JAO HAW...masuk jek speed boat...tourist guide tu bagi review sket pasal tempat yang kami nak pg ni...ada 7 island and 2 tmpat boleh snorkerling...wah...i is takot dengar snorkelling...
yang bestnye...tourist guide tu boleh berbahasa2...siap bahasa melayu pon boleh...lupe pulak nama die...haish short term memory lost...
bila speed boat bergerak...mama dan ayah sangat risau emir muntah atau pening atau x selesa...tapi emir is the best...muka selamber gile...rilek sangat...siap melambung2 boat die cool jek...alahai somel2 mama ni...
yang tak menahan die siap bleh tegur orang yang muntah "ma...org tu muntah"...hahahaha...emir dut2 awak memang cool la...
perjalanan ke island pertama (bamboo island) ambik masa 1hour...kat situ kami bleh turun 30 minutes dan main air...
bukan main suka lagi dak emir dut2...dengan hujan renyai2...memang best lah...
Pastu kami ke Loh samah bay...kat sini bleh snorkelling....pastu pegi lak monkey bay....pastu tengok viking cave...santek ar...air die biru melangit....pastu paling cantik adalah maya bay...best gile....cantik sangat pasir putih gile...pastu last one is phi phi island...
masa snorkeling adalah menakutkan for me...but not for emir...muka slamber gile...siap gelak2kan mama..."mama penakut kan ayah"...hokey fine!!!hahahahha

hokey2 layan gambo ea...pnat la nak menaip =)