Weekday mania

.............................Ape tu Matang??? ..........

12:23 pm


.........................takde mood tol la aku pagi ni...mendung je hati aku cam cuaca pagi ni...thats not a good idea to share here cume aku nak menenagkan sket hati aku yang gundah gulana ni...aku ni tak matang sangat ke??tahlah aku rase cam dah matang tapi macam tak lagi...ape ciri2 org yang matang ni ek...aku ni cam ade konflik dgn diri sendiri...arghhh stressnye rase....






aku x kenal diri ke???yup...that's I am...nama saya.......umur saya........kerjaya saya.........oh bukan itu....kenal diri camne???aku akan cuba mengenali diri...cubalah ayu...You can Do IT!!!!!!!!!
 
aku bace buku...bace blog...cari diri aku...cari ape yang dinamakan kematangan tu...tapi aku still blur...oh..pity of me......
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ni antara blog yang aku baca...memula dalam bahasa indonesia...bleyla paham sket2...
Menjadi dewasa bukanlah pilihan tetapi keharusan untuk hidup lebih baik dari sebelumya.Ciri-ciri orang yang matang adalah:
  1. Selalu bertanggung jawab atas apa yang diperbuat (Rasanya aku ade sifat ni)...=)
  2. Mampu menghadapi masalah dengan baik meskipun gagal tetapi tidak menyerah (Ikut keadaan...kadang2 tak mampu).. =(
  3. Dapat bersyukur dimasa-masa getir,biasanya orang yang tidak matang tidak bersyukur apabila ada masalah malah memberontak (hmm slalu aku memberontak..what a bad I am).. =(
  4. Dapat mengubah kekurangan menjadi kelebihan.Tentunya hal ini dimulai dari sikap bersyukur terlebih dahulu (ikut situasi...tapi jarang berlaku..hmm)... =(
  5. Memberikan yang terbaik ketika bertindak (trying to...always fail)... =(
  6. Dapat berpikir bijak walaupun di situasi sukar (bijak jugak kadang2)... =)
  7. Dapat kawal amarah saat ada sesuatu yang menyakitkan hati (tgk keadaaan selalunya gagal) .=(
  8. Tidak gelabah dan selalu berpikir matang sebelum bertindak (aku mmg la gelabah punya org).. =(
  9. Dapat memanfaatkan situasi untuk hasil yang lebih baik(kadang2...jarang2)..=(
  10. Memiliki prinsip hidup yang kuat..(rapuhnya aku).. =(  

Nampak tak berapa banyak kematangan yang aku ade???2 out of 10???owh...separuh pon x sampai??teruk tol la...baru aku tau...aku mmg blom matang =(... puncanya sbb aku anak bongsu ke???aku manja???yeke??aku x manja la...aku dari kecik sangat independent...smua kna wat sendiri...tapi sejak bila aku jadi manja???eii stress la camni...cane aku nak berubah jadi matang ni...anak dah semakin mmbesar...mama masih cam kanak2 lagi =( tolongla...cane ni....

I am alone in my own world...please help me...........................................Please accept me as what I am............


Regards.......
me and only me

Hubby Vs me

Mode Raya????alamak touching lak

9:34 am

Kenangan Raya

Harini dah hari ke 24 berpuasa...means +-6 hari lagi kite sambut Raya...kejap je rase...cam baru smlam sibuk2 nak mula pose...hehehe...yeke???cheh...padahal cincin gelang semua dah loose x hingat...

Raya tahun ni alhamdulillah saya beraya sebagai seorang isteri  kepada Mohd Zaki dan juga mama to my beloved son Emir Ukasyah =)...Ape beza ng raya tahun lepas???oh..terlalu banyak...Raya tahun lepas kami 1st beraya sebagai suami isteri...emir still inside womb...hehe...pastu lak mabuk yang amat tahun lepas...hmm tahun ni Emir guddy2 dah pandai ketawa2...and cheer up our life...hehehe...Camtu la nikmatnya ada anak kan? tapi pelik nape ramai yang tak bersyukur dikurniakan anugerah Allah..tu kan???ha...dah out of topic ..


My beloved hero's
Mama & Emir


Ayah,mama and emir











Raya tahun ni again...ami, kak yanti, akmal and aqil x dapat beraya with us...hmm pagi raya sure teringat kat diorang...yelah...adik beradik saye cume 4 orang je...bile salah satu takde...rase kosong kan???alamak...asal rase touching ni...haish....Aca lak busy...cian die...slalu busy...ni nak marah kat petronas ni..buli abg sy ek???nak kena buli balik ke???tapi alhamdulillah raya aca dapat cuti..means aca, kak nim ,amirul, ilham and yaya akan balik kampung by this weekend....hmmm...sib baik ade ajan and family...yang slalu menceriakan rumah nenek...hehehe...enjoy with u all...

Ami's Family =)
Ami, kak yanti, akmal and aqil

Ajan, Kak Gie and EMir

Aca, Kak Nim & Yaya

Ajan's hero heroin
Rina, harith, isha & lia

Aca's hero
Ilham & Amirul












Kalolah arwah abah ada lagi...msti die org yang paling happy tgk kejayaan dan kebahagiaan anak2 die kan???msti die bangga dgn kami semua...dan rase bangga ng mak sbb membesarkan kami semua dgn tulang 4 kerat sendirian tanpa suami...tu la wonderfull mom that I ever had...the only and only one...

Arwah abah =)

My beloved mom












nape lak entry ni jadi entry touching mouching ek???hehehe...kan ke mode raye...adeh...
cane ni dah maleh nak koje...nak raye...adeh cam kanak2 plak...ah...x kire...nak raye best2 gak ng si kenit Emir...

My hero =)

Anak mama sayang

*Malam tadi Emir membelasah mama lagi...tapi cane mama leh tido tanpa sedar ek???sedar2 emir dah tdo hug mama...hahaha...cute boy...

Emir

Emir 6 Month...

9:19 am

Emir 6 Month  =)

Emir chumil ni dah 6 month...macam kejap je kan???masih fresh lagi ingatan mama mase awak baru deliver...u are too small dear...2.8kg je weight awak...tapi awak bijak...dah senyum, angkat2 kepala...cepat betul progress awak ye???ramai org cakap awak hyper cam mama...hahaha..mak tok pon slalu cakap awak aktif cam mama...betul x???kik kik kik...gud boy...

hmm...sepanjang 6 bulan ni...banyak mama and ayah belajar....banyak mama and ayah muhasabah diri kami berdua...dah jadi ayah and mama to a cute son...msti lbh matang...lbh rasional...btol x???mama yang slalu emosi kan???hahahaha...

Terasa cepat masa berlalu...mama tgk setiap step awak membesar...awak mmg seiras ng ayah...semua mmg follow ayah...kecuali mata..hik hik hik..mata sepet cam mama...so cute....

Emir dear...awak dah pandai gelak2 sekarang...dah pandai hulur tangan nak ikut mama..dah pandai gomol mama...kadang sampai basah muka mama...dan paling best awak dah mula makan....yang paling lawak...kalo dah mengantuk sangat pon masih nak makan...siap lelap2 lagi...hahaha...comot la awak ni...bile mama lambat je bagi makanan awak marah ye???eii naughty tau...

awak paling suke kalo ayah tegur awak kan???golak tak hingat kan???hehe...cute sayang mama ni...
Naik walker???oh..itu mmg kenderaan kegemaran anak mama...kalo bleh tak bagi org touch walker die...hahahaha...sweet la awak...
Ni la kete racing emir

Sedapnye desert saya mama

Penat ah...rest jap

Haha...ayah amek gambo adik ye

Mama nak g mane tu???

Adik termenung nape ???

emir usaha nak merangkak

Emir and ayah...yum2..thumb emir sedap la ayah

Frenz

Kenangan Ramadhan

10:30 am

1001 cerita Ramadhan

Bile kenang2 balik...banyak sangat kenangan ramadhan...bile ingt semula..rase nak tergelak...
Bermula dari zaman kanak2....darjah 4 means 10tahun usia mase tu...tapi still lagi ponteng Puasa....shhhh jangan cite ng sape2 tau...geng same tak berpuasa...of courselah...
haa...ni la orgnye... (BUKAN LELAKI ITU...Juga Bukan si KENIT itu....) Tapi makhluk bertudung merah tu...ye...itulah orgnye...mase kecik dulu...adeh...cumut gile...die la leader...terjerumus terus kearah meminum air ketika amek wudhuk...pergh dgn air yang sejuk...mmg ngam la...lagi plak balik skolah agama naik beskal...mmg x larat...tapi setelah meminum air power (air paip)...gagah nampaknya untuk bawak beskal...hahaha...teruk ek....(shidot: kalo anak2 kite x pose ko jangan marah ea...ko la yang ajar...hahaha)

pastu zaman remaja...hmm sekolah menegah banyak gak kenangan...lagi2 mase nak SPM...mase tu SULTAN mangkat merangkap amek SPM dibulan puasa...wah ...semakin seronook la...cuti panjang...banyak kenangan sbnnye..tapi...let gone by gone...kenangan yang tak perlu cite kot...biar jadi kenangan..(ape lak aku merepek ni)...

Zaman Study kat University...hahaha...ni zaman sadis...tapi asal aku gelak???hmm huhu...xpe2...mase kat U pon same...exam bulan puasa,...pnah sekali...mase tu tak silap exam digital electronics...pergh..hebat kan ingatan aku...habis exam kul 6.15pm...cam biasa...cik dorin ng aku pon start le motor (motor kriss cik dorin PEY XXXX-aku lupe lak no plat ko dorin..wakaka)...kitorang trus g seksyen 5 bangi untuk bli makann buka( kat situ le bazar ramadhan)...sampai je dalam kul 6.40 (banyak kenderaan ,,,sbnnye dkat je) pastu bli2 rushing2 ni...hujan lak tu mase tu...lebat jugak ar,,sbb kebasahan la gak...pastu letak makanan kat handle sementara kami pakai helmet...
DAN...tak disangka2...makanan tersebut jatuh kedalam lopak bawah motor...bertaburan semua....(cam drama swasta mase tu) sedey...nak g bli lagi...makann dah habis...gerai dah tutup2 dah...kami balik dgn sdey...siap nangis lagi...Helen ng Umai...ng Piot dah kompius dah nape ng kitorang...pas cite aku ng dorin sambung nangis...wakakaka (dorin : ko nangis legi lame dari aku tau...hahahaha)
Esoknye exam math...hmm..dek sedey sangat tak study pon...sok pagi2...dgn mate bengkak dapat kol...rupanya En. zaki datang nak ajar math sblm exam...hehe...sweetnye awak...love u dear...
cik piot...dah ade anak dah skarang

Umai...hehe..dah masuk 2 dah anak die

Dorin si budak suke makan...ni la kawan se se se aku...se motor..senangis...wakaka

Helen...isk sedey..dah sampai aukland dah kawan baik aku,,.

Me and helen best

Ha...tgk???dimana2 mmg aku ng die..ni kat kelas tamdaun.,..suke tdo minah ni...termasuk aku..

Hubby Vs me

My Bestday with hubby n emir

10:10 am

My enjoying beday2...

hmm... lamenye tak update blog...bukan taknak update...tapi sangat tak sempat...nape??sebabnye class n class ...WIM, tanda paper, quiz...wah...sangat berdedikasi nampaknye kan???wakaka...im enjoying my job..even penat cemana pon..really terhibur dgn telatah student...tapi ade kalanye rase sebal dgn perangai diorang,...tapi tu la namanya dugaan kerja...redha tu penting...camtu gak la aku,,,geram pon terpaksa senyum...redha...then everything goes smooth...

Eh...ape koje merapu benda lain kat entry ni...actually ni enjoying entry la...nak cite pasal burfday gurl (err bleh consider kot)hahaha...dah usia suku abad ++ tapi bley lagi dipanggil gurl2...hahha...

Pagi 7 OGOS 2011...tetibe terbangun awal...wakaka...konon nak sahur (selama tu x pnh sahur) tapi sbnnye x sahur just minum air...my mom wish me in early morning (thanks mom) so sweet...
pastu bangun pagi en. hubby tak wish pon...si doddy emir juga...main ng ayah jek...isk...terasa plak hati ini terguris...wakakaka...tapi just ignore je feeling tu...dnt want to spoilt the day...pastu hubby nak bawak emir g tgk cite ultraman kat bawah...then he say..hepi beday mama =)...thnks dear...

Kami g jalan2...suke2...g jusco...tebrau...emir start sleepy dah tu...baru gerak muka dah naik toye je...wakaka...ayah amek gambo die tgh mgntuk...

Mama...emir ngantuk la.see my eyes...getting smaller and smaller tau.       
Me and emir on my beday2...

hehe...then purpose cari suar ayah ng baju...tapi nape ayah yng shopping???beday siapakah ini???hahaha...mmg aku soh en.hubby bli suar...payah sungguh nak suh bli pakaian die...sibuk soh bli pakaian mama ng emir je...(hubby sayang...jgn buat kite rase touching ea) hehe

Emir skarang dah xmo dah  baring kat stroller...nak level yang duduk...so kna la pakaikan belt...mgkin die rase 'im big boy now' haha...pastu trus tetido...wakaka...anak mama sweet.
Mama...bestnye tdo...

Dalam kul 4pm kami gerak balik...then sampai tak lame g makan kat kedai..erk means berbuka pose with my lovely mom...pastu trus balik kg and potong kek kat umah in-law...malu tau i...wakakaka

Anyway thanks dear hubby cayang...for a great day!

Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images