Weekend mania

Weekend yang Busy...

12:36 pm

Hari Inovasi Adtec Batu Pht Vs Hari terBuka

Kalo tgk dari tittle tu nampak cam open day tu sempena hari raya kan???owh tidak sama sekali...ianya merupakan hari Inovasi dimana semua ILJTM hantar few project untuk bertanding dan buat pameran....

So ape kene mengenanya ng saya??? Off course la..ade kena mngena...surat lantikan sebagai AJK kecil makanan telah mengakibatkan saya begitu stress dan tensi OK...

Saya koje weekend??? 24&25 Sept 2011...See...how busy I am...minggu tu sangat menensi kan...kesian EMir and hubby...

Ade menteri datang buat perasmian penutup ok...sape???haruslah menteriku...(menteri bagi kementerian saya) saya dari kementerian mana???Tentula sumber manusia...so pop quiz...sape menterinya???hmmm mestilah Dr. S Subramaniam (taktau la die Doktor pesakit or doktor PHD)...tapi mstilah bukan Doktor pesakit kan???

Saya ng kak asiah adelah makhluk yang paling busy in d world...uruskan segalanya...untuk VIP,VVIP,VVVVIP wah banyaknye VVVVV????so terpaksalah ZZZZZzzzzzz...hahahaha

Dahlah malas nak cite...yang penting minggu lepas koje 7 hari seminggu OK...

Ok bye!

Hubby Vs me

Saya seorang SuPer'MAMA'

12:59 pm

 Saya Seorang SuperMama??

Entry ape ni???hahaha..ni kire entry luahan perasaan kot???taklah...bukan luaha perasaan...nama pun tanggungjawab... saya enjoy buat semuanye...sbb pada saya Seorang 'SUPERMAMA' (not supekmak ok) yang boleh buat semua ni...hahahaha...wow..hebatnye I...

Seawal pagi bangun tido....(tak awal pon...jam bunyi 5.30am..owh..still ade half and hour lagi untuk bangun)...hmm tapi bergantung kepada pembangunan si kenit itu =) pastu mandi...kejut incik hubby..then solat and bersiap untuk koje...Si kenit kompom bangun...then watching mama get ready for work...(muka ala-ala sedey) tapi mama bagi beebug(mainan die) sebagai penghibur hatinya...hahahah...best kan mama???

Pastu incik hubby siap mandi...and bersiap...saya kemas katil...kemas bakul susu...and bersedia untuk turun downstairs lak....Incik hubby dukung si kenit..mama bawak bakul susu and bakul baju (berat aiyak...)
Pastu saya basuh botol kenit tu and hubby minum ...saya then panaskan both injin kete then saya bukak la pagar.....Then incik hubby g koje dolu...diikuti oleh saya (muka si cumel kompom boring kene tinggal...hahaha)

I am driving at about 1hour and 10 minutes (kalo bawak slow) selalunye 55minutes dah selamat sampai adtec dah....sometimes mengantuk...layan SINAR FM, layan lagu (nyanyi kuat2)...sape pon x dgr...haha...sometimes layan FB mobile(owh ini bahaya..dont play with mobile while drive ok) err but some how kalo kite expert Like me...its ok...hahaha (dont tell my hubby OK)




Then mula la bekerja...owh..koje side job lagi banyak dari main job...cane tu???SYMP ok....student??some how ok la...tapi ade certain student...biasala...budak dah besar...takmonye dengar cakap...huhu..mentang2 le saya seorang yang tak garang (yeke???huhu ye...sesungguhnye...saya terlalu lembut dgn budak2...kate opismate...tapi cane nak jadi garang???oh lupakan...be yourself)...tapi sbnnye saya enjoy menjadi seorang pengajar...nape???sbnnye menyampaikan ilmu pada student ni mmgla susah...tp since mereka get what u give...masya Allah...mmg happier ever after...hahaha...telatah mereka (even dah tua bangke) sangat enjoy sbnnye...kekadang moody (disebabkan 
pekara2 messy je pon) tp bile jumpe bebudak ni trus Enjoy...haha...tapi sbnnye pnat...Allah je yang tau rasanye...



Jam menunjukkan kul 5.00pm je saya dah tercongok kat punch card (hahaha...rumah jauh tau...120km++ pegi balik) same jugak situasinya mengantuk...penat...huhu...Kul 6.00pm ++ insya Allah sampaila umah...sampai je depan pintu si kecik mula terlompat2 nampak mama...hilang semua penat trus terkam ke si kecik...gomol2 la budak kecik tu...geram kot tgk mama die...habis mama...haha
Kekadang mama balik je trus la merengek2...saje nak manje lebih lah tu...bile mama dekat trus tawe2...alahai anak mama shumil ni....nak kena geget????

Settle menggomol and melayan Emir cute je...saya trus la ke dapur...ape lagi...masak...huhu...sambil memasak...sambil tu la completekan barang susu emir, kemas2 dapur, masukkan baju dalam mesin sambil membasuh baju...sambil memasak biasanya melayan si kecik tu juga...kadang2 mendukung...sbbnye die mau mama juga bersamanya...alahai sayang...badan awak mama tak berapa nak larat tau dukung...tapi dek kerana sayang sangat...mama sanggup tau...hehe...settle everything dalam kul 7.30pm...barulah saya mandi, kemas kain baju kat bilik, kemas bilik, solat maghrib and...waiting for hubby pulang =)...oh heaven and happy sangat waktu tu....
settle mandi of course tidokan Emir...(tdo kejap sblm tdo malam...mmg selalu begitu...30 minutes thats enough for him) dan kadang2 saya juga turut terlelap....huhu...penat kot =)


Ble Incik suami balik je saya pon trus terjaga...hidangkan makan malam...then barulah makan with hubby (kadang2 mak makan dulu sbbnyedah lapo...huhu) then siap je saya trusla mengemas dapur, basuh pinggan....kadang2 tgh makan si kecik bangun,...so makan sambil mendukung si kecik tu...(biasa emir ng hubby sbb die takot ng ayah die jadi diam je mamat tu...haha)...then siapkan plak bakul susu si kecil tu...untuk bawak g upstairs...hehe...pastu kadang2 lipat baju plak...tgk jam kekadang kul 10.30pm dah...ape lagi???si kecil tu kompom la sibuk nak tdo dah...huhu...ape lagi tugas sang saya....mestilah tdokan si kecik tu...




Cane nak tdokan si kecik tu???haha...golek sana sini..geget2 mama...pastu gomol2...sampai die penat barulah emir tdo...(tapi kekadang die yang tdokan mama) Pastu baru la saya settle baju untuk hari esok...sambil berbual2 ng incik hubby dan carikan kelumumur die...huhu...



Kul 11.00pm kekadang barulah saya tdo....oh heavennye...letih yang amat ....
ZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
A long day I ever had...But I'm enjoy being a wife to a lovely hubby, mom's to a gorgeous son, daughter to a thoughtfull mom and lecturer to a very brilliant students.....





Rutin ni berulang setiap hari....dan saya happy to be ME =)

HAPPY FAMILY...
I LOVE MY FAMILY!!!

Hubby Vs me

Mama...mum..mak...ibu...mummy...umi...I Love U

9:36 am

Mak...mama...Mum...

Panggilan yang istimewa untuk insan yang paling saya sayang didunia ni (selain my hubby & my sonny )...

Mak saya besarkan saya dengan penuh kasih sayang....selepas pemergian abah yang tercinta (26tahun yang lalu)...mak yang besarkan kami 4 beradik shingga kami dewasa...berjaya membentuk sahsiah kami...menjadi org yang berjaya dan berguna....

Tulang 4 kerat mak yang bekerja di Kilang nenas tu jugalah yang memberi makan kami 4 beradik...perit jerih mak jugalah yang selalu bersama kami kalo kami tak sihat atau bermasalah...semua nya...mak....

mak yang tanggung sendiri...mak yang tahu semua tntang anaknye...

Walopun mak suka membebel (tapi saya rindu kalo tak dengar bebelan tu)
walopun mak suke marah (tapi saya suke bile die ingatkan saya even sy terasa hati)
walopun mak suke merajuk ng saya(saya tau die sayang saya)
Walopun mak seorang yang perfectionist (saya suke sbb saya bukan begitu...die mengajar saya jd begitu...good learning)

Mak saya penyayang.........
Mak saya periang............
Mak saya Peramah..............
Mak saya suke bercerita................
Mak saya suke mengemas................
Mak saya masak sedap...........

All about mum...I love it....

 *P/S:-

Mak...walopun kadang2 saya rase susah hati...stress untuk puaskan hati mak mahupun suami saya...saya tetap usaha gembirakan hati mak selagi hayat saya ada...saya rela korbankan segalanya untuk mak dan suami saya....Doakan saya kuat dan tabah mengharungi hidup sebagai ISTERI...ANAK dan ibu yang terbaik dunia akhirat...amin =)

Hubby Vs me

tanggungjawab sebagai isteri...anak & ibu.....

9:18 am


Lame btol dah x update blog ni....hmm nak wat cane..dgn diri sendiri demam, emir lagi demam...ayah emir

juga...jadi busy dan xtra2 busy la jawabnya...pastu marhaban kat umah...open house sana sini (cheh cam artis plak...dapat jemputan banyak sangat)...

Disebabkan dah terdemam diwaktu raya...maka kami missed to beraya few houses yang dikira HARUS pergi...so last week is the best week untuk completekan mission.

But some how ade gak lagi masih ketinggalan...oh...akan kami usahakan by this weekday night...

sbb this weekend i have to work!! (oh sangat bosan) SYMP bak kate kengkawan....hmmm
_____________________________________________________________________________________

Entry ape ni???adeh ...banyak plak intro merapu..huhu

Anyway...nak dikatakan tanggungjawab sebagai isteri, anak dan ibu ni mmg lah berat (bukan sesuka je nak kawen ok...) ade banyak benda perlu belajar...banyak hati perlu dijaga...

kekadang terpaksa melukai hati sendiri...selalunya begitula...sorry ok bukan bermaksud suami/ibu/anak melukai hati kite (kadang2 tu terguris ade la...huhu) cume untuk menyempurnakan diri sebagai seorang isteri,anak dan ibu...

Series...
kadang2 tak mampu...

kadang2 cume mampu mennagis je..

.kadang2 hanya mampu membatukan diri...

Kadang2 kite berusaha untuk menceriakan mereka...

tapi kite yang akhirnya bersedih...FAIR ke???hmmm tu bukan persoalan...tapi yang nyatanya...tanggungjawab...adakah kite dah berjaya menjadi isteri yang sempurna???anak yang solehah??ibu yang mithali??? The answer is of course (NOT 100 %)

Adakah kite telah menjadi isteri yang paling sempurna untuk suami???

Jaga hati suami (rasenya macam jaga...tapi selalu suami kecik hati...tu namanye blom cukup lagi...)
Jaga makan pakai suami (Ni mmg jaga...)
Jaga kehormatan/maruah suami (selalu kalo majuk mesti terbuat muka gak...cane nak hide ek???adeh)
Mendengar kata suami (suke sangat argue...haish...teruknye saye)
Mengikut kata suami (kadang2.. =( )
Bersabar dengan suami ( Baru dalam usaha mencube...)

kadang2 bile kite balik kije penat...dengan masalah kat kepala ni...we need him to be with us...closed to us...dalam mase yang sama spend up the day with anak...mgkin bleh cheer up the day even full day tu sangat messed up kepala kite...tapi x smstinya hope kite tu bleh jadi kenyataan...at the same time hubby pun ade juga masalah kat tmpat kije...

the best way is...both of us msti clear up mind...problem smua throw at the rubbish before balik rumah..then jumpe family dgn ceria...but then...share with husband/wife tntang masalah kite dgn tenang dan selesa...mgkin its better then bergaduh =)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
Bila kite dah jadi ibu kite akan faham perasaan seorang ibu...

Kite kena jadi rasional...kadang2 kite stress...(ye saya stress skarg)

saya bukanlah anak yang sangat baik, bijak...tapi saya berusaha untuk menjaga mak...

saya berusaha untuk memenuhi kehendak mak saya (walaupun saya kasang2 tak mampu)...

saya berusaha untuk menjadi anak yang baik (walaupun saya terpaksa berselisih faham dgn suami =( )

macammana dgn hati saya????saya korbankan perasaan saya...saya cube memuaskan hati semua orang tapi saya bukan SUPERMAK...saya juga bukan superWOMAN...

saya ordinary woman...

Saya hanya seorang pekerja bawahan badan kerajaan (gaji yang tak seberapa alhamdulillah cukup untuk membantu suami menyara keluarga)...

saya hanya seorang isteri (saya takde kuasa atau hak untuk menentukan apa2 tanpa izin suami...tapi alhamdulillah suami saya sangat baik orgnya)....

saya hanya seorang ibu kepada seorang bayi comel berusia 7 bulan...(saya baru mempunyai anak...baru belajar menguruskan anak...saya juga baru belajar manage life saya)....

saya hanya seorang anak bongsu kepada ibu saya (saya takde ayah...mak saya yang besarkan saya selama ni...dgn susah payah beliau..banyak jasa mak saya yang tak terbalas)

Semua penting bagi saya...hati saya yang perlu dikorbankan...supaya semua hati saya dapat gembirakan....saya sedih...saya nangis sendiri...saya cube untuk jadi terbaik buat keluarga saya........
saya cube...........

* P/s :

To :my dear hubby...my lovely mum and my sweetheart emir....

saya cube menjadi kuat, tabah dan menajdi yang terbaik untuk semua...doakan saya selalu sihat dan dapat menjalankan tanggungjawab saya dgn baik.............


Hubby Vs me

Demam Raya @ Demam di Hari Raya

2:23 pm

Raya Fever...!!!

Raya fever or fever on hari raya...err 2 different meaning ea.(not double meaning ok)...
Since 2nd syawal I felt like not feeling well...but in mood ari raya...of course la enjoy every momment...huhu...


On the 5th syawal, during berhari raya at pak usu house at kota tinggi...I'm start weak...my body became weak and weak...I slept all the way going to Kota tinggi...untill arriving home...I'm still sleep...too fatigue...my body feel so sick at the momment...my head as well...got a cough and flu...and on 6th syawal...I'm flat...I'm going to clinics for 3 times...doc not in...doc still berhari raya maybe(so why u open the clinics??) then at nite finally I got to see the doc...the doc diganose I got a viral fever and tonsilitis...what's that???

This is some info about the viral fever and tonsilitis


 VIRAL FEVER

Viral Fever Symptoms and Treatment
Viral fevers are seen all over the world, and viral fever symptoms can affect all age groups from the smallest infant to the elderly. A small number of viral fever cases are deadly, but most of the time viral fever is not serious and it will go away on its own or with home care and over-the-counter treatment of the worst symptoms. Viral fevers can be highly contagious, however, so they have a tendency to spread very quickly. viral fever is an infection in the body that is caused by a virus. This type of infection leads to a spike in body temperature once it has manifested itself in the body. Viral fever is unique in that it is most often treated and overcome without the true virus that caused the problem ever being determined.

Symptoms of Viral Fever
Treatment of viral fevers is usually symptomatic, or based on the various and separate viral fever symptoms. The most obvious viral fever symptom is the fever, of course, and it can be a low-grade fever (99 to 100 degrees) or a very high fever (102 degrees or more). Sometimes the fever will even come and go. Other viral fever symptoms include the following:
> coughing
> eye redness or irritation
> headache
> muscle aches, joint pain and general body ache
> nasal congestion
> runny nose
> severe and ongoing fatigue
> sore throat and swollen glands

TONSILITIS

Tonsillitis is an inflammation of the tonsils most commonly caused by viral or bacterial infection. Symptoms of tonsillitis include sore throat and fever. While no treatment has been found to shorten the duration of viral tonsillitis, bacterial causes are treatable with antibiotics.

Common symptoms of tonsillitis include:
  • red and/or swollen tonsils
  • white or yellow patches on the tonsils
  • tender, stiff, and/or swollen neck
  • sore throat
  • painful or difficult swallowing
  • cough
  • headache
  • sore eyes
  • body aches
  • earache
  • fever
  • chills
  • nasal congestions
 hmmm now...Its getting better..I got 4days MC (wow...long unhappy holiday)...but since Emir with me...its ok...I still love it...Alhamdulillah Im getting better and better

Holiday

Raya season =)

2:08 pm

Raya with Emir and hubby...yipeee

Raya raya raya...mood raya lagi ni..hehe..sblm mood itu hilang dibawa arus pembangunan baik saya story morykan sket cite hari raya...At least nant besar, emir leh bace...leh tau die punye 1st experience berhari raya...hehehe..

1st syawal
Wah...seawal pagi encik hubby bangun (semnagat nak raya kot) hahaha...tapi si comel emir juga begitu...aik???tau ke raya dak kecik ni???mama cam malas2 lagi nak bangun die dah sibuk bangun...adeh...ni msti x sabar collect duit raya dari nenek ni...hehehe...
Pagi tu kami memakai sedondon kelabu...cheh...comeynye...hehehe...emir pakai baju mlayu...wakaka lawak la bodak tecik tu...redha je mama memakaikannye...
Pastu Incik hubby solat Raya kat kg...the rest solat kat mesjid bandar 
So pas semua balik kami pon bersalaman...encik hubby kalo saya salam mst x series...hmmm nak kena tu...emir pon mula collect duit raya...hahahaha
Pas makan nasi beriyani & nasi ayam...kami pon sessi amek2 gambo...pastu g beraya umah wak sum,wak wati,my mother in law,wak pandi...abg adam...(tu kuarga belah saye) then my hubby for the 1st time skip baraan (marhaban dari rumah kerumah)...hmmm im really appreciate it...then kami trus menuju ke family sebelah hubby lak..umah mak long,mak kak jun, mak kak nana, embah seman,cik norman,cik dah, mak ngah, mak kak emah...and final destination is my house!!)...oh sungguh penat...9.30mlm...complete semua... 
mama emir tersepit & ayah

mama emir tak tersepit & ayah
Gadis2 melayu cucu nenek


Cucu lelaki yang macho =)
Gambo family =)

ajan & aca
emir jangan jeles mama and ayah amek gambo berdua je...
Adik nak amek gambo ng mama gak               









2nd syawal

Kami balik umah in law saya...dekat je...tak sampai 15 minit pun perjalanan...biasanya raya kedua family hubby mmg buat kenduri untuk arwah atok2...(hol untuk family mak)...Then masak2..biasala..mst kak long & family yang incharge..SOTO ng NASI ARAB...yummy...tapi sy tak rase pon sbb tekak cam pahit2 je...start perit dah...pas habis kenduri sessi yang paling best...pertunjukan bunga api n meriam...(gambo next time sy upload ye) 
emir..???ade die kisah...mengantuk dah tu...tdo saje kojenye...huhuhu...tapi sepanjang hari tu..nak ng mama je...ooo bijak ea anak mama...love u dear

mama adik sayang mama sangat...mmmuah

3rd syawal

Beraya ke Parit raja...kerumah inlaw aca, diikuti cik jamil, mak long,cik misron,cik siti, cik misdi, cik bimin, cik inah dan akhir skali cik mah...tgk tu berapa rumah???9 biji umah beraya...semua dihidangkan makanan berat...adeh...sila bayangkan ye...bertapa saya nak muntah makan dan makan...err sblm tu iphone aca hilang...hmmm suspect telah dikenalpasti..cian aca...nant suspect tu...xkan ku maafkan...

Emir???cam biasa...penat main...tdo la die...kat bahu mama pun jadi....kami balik dalam pukul 4.00pm...trus balik kampung jap...jmpe bakal adik ipar hubby...ehem2...

4th syawal

Harini beraya ke pekan nenas and johor umah abg usup...harini saya start dedar badan...sakit tekak...still gagahkan jua...malam tu tdo celebrate bedaqy kak nim yang ke 37thn...(gambo nant saya upload kendian ea)

5th syawal

Kami beraya ke Kota tinggi rumah pak usu hubby...the whole family pg include mak and bapak...saya start demam...sampai je kota tinggi saya tdo...then sepanjang jalan tdo gak...
saya teringin makan KFC...incik hubby singgah airport senai blikan KFC....next cite...about fever...next entry ea...x skue entry best2 tapi cite x best...hehehe





ayah mama...comel tak pose adik???

Wah...Kuatnya abg izham dukung adik...tapi cam ade tangan mama jek???


 p/s: * Next entry saye cite raya yang x berapa nak raya ea...huhu

Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images