Friday, 29 June 2012

Bukan mengeluh...Tapi luahan perasaan

Penat yang memenatkan jugak la

Penat...is the keramat word yang selalunye saya katakan bile xtra melampau penat...jarang jugak nak membuat keluh kesah begini bile bekerja...tapi since membuat 5S seriously saya sangat penat dan flat okes...
sebabnye saya takde assistance...penat gile...
hmm kawan2 opis saya takde...sume busy okes..pg kursus..robocon bagai..
then saya balik umah trus trlelap2 pas masak and dinner...oh kesian buah hati saya berdua tu tau...


Monday, 25 June 2012

Gayat nie...

Ade Sorang Budak Atas Pokok

Cube tgk betul2...sapa ni???

comel x??sorang budak tecit diatas pokok...-ayah dera saya...hahhahahaha

Luka Dilukai...

Luka Dilukai...

Cheh tajuk entry tak menahan...luka dilukai bagai...hahaha...mmg la I terluka...oleh encik pisau pemotong daging...
Sape2 x kenal en.pisau pemotong daging
...inilah ghupanya...besar ok...habis my thumb
hmmm insiden tersebut berlaku jam 8.14minit pagi 24June 2012...Peristiwa berdarah itu berlaku kat umah...huhu...(kat umah pon bleh berlaku kemalangan ok...harap maklum) 
Ok...citenye camni...pagi ahad tu bangun awal pagi...sementara emir bucuk and incik hubby tersayang masih dibuai mimpi...(takde awal sangat pon...kul 8.00 pagi jek). Then borak2 la ng mak...so amek la ayam dalam freezer...nak defrost malas lak....tgk cam dah x bape nak keras...so saya pon amek le pisau pemotong daging untuk men'chop' ayam untuk dijadikan aksesori kepada mee hoon goreng...Sesambil berborak saya pon men 'chop' en. ayam tersebut...

ni setelah mendapat rawatan...
sambil pegi membeli lauk pauk dipasar tani
tetibe....eh...salah chop lak...my thumb was bleeding...so saya pun mintak encik emak mengambilkan tisu dapur untuk mengelap darah...that time saya tak tau lak yang sebahagian kuku telah terhapus...alamak ngerinye nak remind balik...hmmm..then saya trus rase pening...because of banyak sangat darah...tapi saya bgtau en. emak untuk naik ke bilik mengambil ubat kuning (ubat luka)...

Sesampai dibilik...saya trus panggil incik hubby..' abg tolong saya bleh tak???tangan saya luka terkena pisau' then secara mamainya die pun bangun and suh saya basuh dulu luka tu...saya x pasan pun keadaan tangan sudah begitu banyak dilimpahi darah...then saya terasa pening dan nak muntah...nak ter 'beri' pun ada juga...then saya trus masuk blek (kang lelama kat toilet nant tergolek kat toilet lagi payah nak layan) ...sesampai di depan en. hubby drah trus deras mengalir...saya ampung guna tangan...' abg...kite cam nak muntah...abg tlg kite ni cane darah xnak berenti' blom sempat en. hubby jwb saya dah masuk toilet muntah plak...then masuk lagi bilik .
'abg...kite dah tak  larat'
.......................................................................................................................................................
Trus hilang....dengar en. hubby panggil2...emir jerit2...tapi saya menjerit diorang x dengar...
hmmm dalam 20 minit camtu en. hubby cube angkat saya bawak turun ke bawah...sambil beliau memimpin emir...saya sedar ok...tapi saya cam takde kudrat untuk bergerak....'nape ni'i'm whispered

Sampai dibawah emak mula membebel...saya dengar cume xleh nak respond...' Kena sikit dah lembik...benda2 tu nak wat ape nant???bukan budak kecik lagi...dah ade anak...kalau anak luka macamana???mata kemana entah.potong ayam sikit dah potong tangan'
saya hanya mampu menistiskan airmata...saya langsung xleh respond...saya sangat lemah...

Ye..mmg sikit je luka...tapi bukan saya nak macam tu...bukan saya nak jadi lemah camtu...saya tak tau kenapa saya mcm tu...sedihnya Allah je tau...saya mmg sedih...sangat sedih...saya tak perlukan belaian...tak perlukan org prihatin pun pada saya...atau simpati...cukuplah tanpa kata-kata...bagi saya tenang dan boleh kembali normal....Kemarahan mmg buat saya sedih...tapi...saya tak ambil hati...Emak tetap ratu hati saya....(ye...saya sedih sekarang)
...........................................


Saya gagahkan diri bangun walau dalam keadaan hoyong hayang...saya teruskan juga niat suci memasak sarapan mee hun goreng pagi tu...seriously...saya tak tau ape rase ntah mee hun itu...tapi tgk emak and en. hubby makan dengan selera...kecuali saya...saya sedih dan really pain...selera itu mati serta merta...
Tapi saya adalah saya...saya masih boleh tersenyum walaupun luka dan dilukai....




P/s: * Kepada semua org2 yang sangat saya sayangi...terima kasih kerana jadi permata hati saya.....Maaf sebab saya selalu menyusahkan......
         En. Hubby : Time kasih sbb jadi doctor peribadi saya, jaga saya, bersusah payah untuk saya
         Emak : Time kasih sbb menjadikan saya matang ...
         

Busy Dizzy Mama...

Busy Dizzy Mama...

Finally saya bley curi2 sedikit mase untuk  update this entry after few weeks got busy dizzy with lots of things...
After  Induksi haritu, I'm quite busy to complete all the student's assignment yang dah bertimbun2 blom ditanda (erk...bukan last minit punye kije okey...lame sangat g induksi...alasan kukuh kan???)...After complete evaluation from outsider assessment officer (for final year student) , sambung lak ngan final exam(hehe...saya adalah penjaga exam dan penjaga exam...panas, penat tapi menyeronokkan...erk motivasi diri ok)...then marking paper time!!! (ini juga seronok ...hmmm bila student jawab merapu...agak hot and spicy la...tapi kdg2 tergolak2 sendiri...hadoi...ayat korang...xbleh blah) and key in marks in system ...then ADTEC BP is the host for southern Region student sport carnival and of coursestaff2 akan menjadi AJK program...btol x???samolah dgn den...tapi nasib baik jadi AJK PROTOKOL...amatlah mudah (kredit to Kak Azimah sbb lantik saya...len kali bg koje2 sennag camni tau...)..and the carnival closing ceremony was be held just now...and now I have some space to take a breath....Really penat but have fun sbnnye...






Monday, 11 June 2012

SiBudaK Bam-BAm

Si Budak Bam-Bam

Bestnye la hai ada sorang budak bam-bam yang colouring our life ni sebenanye... setiap hari he make me smile and smile even penat2 balik kije pon i'm still can smile and smile....ada je gelagat die yang buat kite ketawa...bijak auta pun bukan main juga...belajar dari ayah ke mama tu???  hahaha...
Alhamdulillah anak mama si bam-bam ni mmg x banyak kerenah...dari baby emir mmg x bnyak kerenah...mungkin sbb mama mengalami kesukaran sepanjang mengandung dan bersalinkan emir...sbb tu Emir sangat pandai berdikari dan tak banyak kerenah sejak baby lagi...
Abg macho mau pg mane?

Singapore Vs Malaysia...2 beranak ni muka beriye

Penat sangat ni...

Urut kaki ni...sakit kaki...

Ni persembahan akrobatik ok
Emir dah faham cakap and die juga dah rajin mengikut2 kate orang...bus...car...lorry...mama...mamam...papa...aaayahhhh...nek...abah...hehe...ade la lagi few words yang die bley cakap...hehehe...budak somel...mama rinduuuuuuuuuu

Wednesday, 6 June 2012

Tanda Usia Meningkat Kot.....

Tanda Usia Meningkat Kot.....

Tetibe rase nak hupdate incik blog setelah busy2 gile sejak habis kursus induksi 2 minggu lepas...tapi tula...sbnnye blom settle pon kije...tapi baru lepas settle 1 azab...iaitu...penilaian teknikal sebut harga...penat okesss....
setelah hantar...marilah berjimba seketika...hehehehe

Minggu ni sibuk dengan student yang check portfolio, sain RPK, tu blom yang hilang assignment, rosak lah...hmm macam2 la student ni kan...nak wat cane...???saye dahlah makhluk yang tak pandi nak marah...kalo rase nak marah nant rase  bersalah jek...pastu xbest2...oh...lagi stress perasaan begitu kan...huhu baik layankan je student ni...kekadang rase lebih enjoy melayan bebudak ni semua...lebih2 lagi kalo kite sedang berada dalam permasalahan...

Tapi lain pula pendapat org lain...dan ianya mmg subjektif...orang lain mungkin rase bingit dan tension melayan karenah bebudak yang macam2...dan tetibe memarahi bebudak ni...sekaligus membuatkan saya juga tetibe jadi stress...Eh pelik kan???bukan saya yang kene marah...tapi itulah hakikatnya
Dulu kena marah dengan En. Khairizam (Bos MTE) berejam2 takde pulak saya rase stress camni...tetibe sekarang dengar orng bising2 marah student...perghhh trus sakit kepala...balik umah makan panadol...(terpaksa...tak tahan sangat)....
Tapi bagus juga ada orng yang pandai marah begitu...ada variety dalam kehidupan...tapi mungkin tandanya USIA saya MENINGKAT...saya jadi pening bile dengar jeritan dan suara yang kuat...

Mungkin dengan anak juga saya lebih suke ambil, peluk, dukung, berbanding marah membuatkan saya terbiasa dengan situasi itu...Mungkin juga atas didikan en suami yang selalu remind...jangan marah anak, jangan marah2...dan beliau pun jarang marah dengan bnda2 simple...kalo marah sekalipun die hanya diam...(tapi bila diam tu buat saya lebih rase sebak)...huhu
Syukur Alhamdulillah mungkin dengan berkat didikan suami saya, saya yang sememangnya dulu x berapa pandai nak marah kini lebih banyak sabar dan lebih tabah bila kena marah...wakakaka...

Berkat kurang  kemarahan ini mungkin menyebabkan saya kelihatan lebih muda dari usia..(yeke???orang la kate) oh mungkin juga...sebabnya saya kurang mengeluarkan enzim2 yang boleh mengerutkan muka dan urat2 muka...hahahha...Mase induksi haritu semua org tak sangka saya telah berkahwin dan ada sorang anak...hadoi...siap ada yang ingat saya masih berusia 23 tahun sebaya ng adik2 (ima n ainna)...dan selalunye kalo jalan ng incik hubby pon orang ingat saye adelah adik beliau...huhuhu...kami takdo jalan pegang2 tangan...kami mmg begitu sejak dulu lagi...but we love each other so much...

hmm...tapi saya telah menginjak ke 28 tahun for this year...and absolutely i'm adult enough now...(yeke???)...hahaha...kalo tgk perangai memang TAK la kan??? lagi2 kalo main ng emir...siap lompat2...kejar2...mum in law slalu gelakkan saya...die kate mama dengan anak dah sama dah perangainya lompat2...hahahaha..
Tu belum lagi main kejar2 ng incik hubby...hahaha...slalu kakak2 ipar n abg2 ipar include mum and dad in law adalah hanya mampu geleng kepala melihat gelagat kami anak beranak...

Apa yang penting, hopefully my student tak tau le my really attitude yang 'gile2' ni...huhu...kalo tau...adeh haru gak kan..????
hahahaha...xpela...yang penting ENJOY!!!!!!!!!

 

AyzaUkasyah Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang