Ramadhan Al Mubarak Datang Lagi...

1:32 pm

Ahlan wasahlan Ya Ramadhan...


Alhamdulillah bertemu kembali dalam keindahan Ramadhan tahun ni....As a wife...this is the 2nd time saya menyukuri dan menikmati nikmat Ramadhan bersama suami tersayang dan tahun kedua juga berpuasa sebagai seorang ibu...

Ape yang best bergelar isteri dan ibu di bulan Ramadhan???
Masya Allah...banyak perkara menyeronokkan tanpa sedar yang sebenarnya kita lalui...But this is the 1st time suami saya tersayang minta untuk bersahur...Last year we are prefer for just let it be...bertapa ruginya kami...Masya Allah...

Ramadhan kali ini lebih bermakna kepada saya sebab...kami dapat berjemaah bersama...Alhamdulillah...inilah yang paling menggembirakan hati saya...sebab kami akan pulang bekerja sebelum waktu berbuka dan akhirnya berjemaah bersama...Thank You Allah

Emir

Mari BerJimba

12:40 pm

Berjimba-Jimba

A day before Ramadhan we decided to visit Melaka...hmm last minutes decision making due to exhausted energy after finished such a lot of work few weeks later...
Hmm actually kami nak bawak budak somel gudut2 tu ke Zoo...before this kojenye asyik tgk bird,,cat...dog...so hopefully zoo bley tambah sket knowledge gudut2 cumil tu about animals...
We start our journey after Maghrib and have a dinner at RnR Machap...Mama was start 'dedar' and feel xselesa dgn selesema yang baru nak bermula...Emir of course happy dippy dapat jalan...same goes to ayah...
We arriving Melaka at about 10.45pm and checked up at Hotel Seri Malaysia....
Because of Standard Room was full..We have to choose Family Room.hmm the price??? actually Family room rates is RM200.00, but because of I am a gov servant, I got a discount..almost 26%...alhamdulillah...
Our room is 212...The room is quite ok...comfortable.But yes....saya demam that nite...
Saya menggigil and badan panas je...saya sangat tak selesa tido...saya hug my hubby tight still menggigil...sampaila kepagi...budak tecik bangun and start bekerja....
Kami checked out kul 10.00am and trus pg ke zoo...Emir look blur but he actually excited tengok animal2 tu...even saya tak sihat tapi seriously saya happy sangat tengok Emir and My hubby Happy camtu...

Then after one hour pusing2 (naik trem) we going to Bandaraya Melaka...naik boat cruise...mmg dream sangat nak naik since cruise tu launch few years later but kali ni dapat gak naik...alhamdulillah...


Emir look x bape happy je sebab kami pegang die...die sibuk nak dilepaskan sbb best tgk air...oh no dear...it's dangerous...seriously...
Then kami pon pegi ke Dtaran Pahlawan...hmm tapi x beli ape pon sbb x bape nak best pada kami la...so  kami pon decided to go Jusco before balik...
My hubby beli 3 pasang suar raya...hehehe...lagipon en. somi saya mmg jarang menyopping untuk diri sendiri...apalah kiranya sekali sekala shopping untuk diri dia...
and our Emir...sibuk sangat study
bizi kan?

tgh study ni....
hehe...kami bertolak balik kul 4.30...
Pukul 7.00 alhamdulillah dah sampai rumah....oh esok start 1 Ramadhan....sangat suke =)

Hubby Vs me

My So-Called Housemate...roomate...teammate...soulmate!!!

1:43 pm

My So-Called Housemate...roomate...teammate...soulmate!!!

Hehehe....mane???mane???mane my so-called soulmate?
orang slalu bertanya kan kalo kite dah ada somebody masa zaman muda belia dulu beberapa soalan cepu emas yang suke untuk dijawab....especially org2 tua yang pemikiran kreatif dan innovatif...hahahah
1.  hmmm orangnye hemsem? (of course la...I pick yang handsome je as my soulmate okes) hahaha...x kisah lah org nak kate x hensem pon...pada saya ...perghh...hensem gile meyyy
2. Orangnye baik x? (eh of course la sangat baik...saya x memilih perompak atau penyangak...oh...tapi beliau juga merupakan perompak sebenarnya...beliau merompak hati saya...hahaha) ...eh terpoyo lagi.
3. Belajar tinggi x? (mstilah tinggi...lupe la nak amek gambo sekolah beliau bape tingkat ek???)...hahaha...semestinya At least degree holder...hadoi poyo lagi lagi dan lagi
4. Keje ape?? (err keje nyawit je...wakaka...degree holder in palm oil plucking)...hahaha...keje mstila besh...org jawa panggil engineer...org puteh panggil jurutera...terror babe
5. Dah ade kete ke??? (kete ada...kete sorong penah la bapak die beli and turunkan kat die)...hmmm materialistik sungguh kan soalan tersebut??? yang pasti...masa tu blom ade lagi la....yang ada pon kete kancil hak milik encik abg die yang really colourfull...huhu

hmmm cukup la soalan2 lain bleh cite lain kali...pnat nak tulis disini,,,

Yang penting ada satu soalan yang org tak penah tanya dan soalann ni sangat berharga...(bape hengget???)

What is the best thing about your husband that U ever adore?
1. he's so special
2. penyabar
3. sangat rasional
4. Really understand me
5. Loving hubby of course
6. handsome (hehehe)
7. coloring my life
8. sweet
9. ayah mithali
10. suami terbaik
-
-
-
-
-
everything about him I adore




love u so much
Our destiny

Hencemnye awak

we are here





We are together
Love u both much
Demuknye adik

Hubby Vs me

Suke Santek2....

3:16 pm

Santek2...sukenye saye


hehe...adalah saya mmg suke akan kecantikan....eh...mmg la...every woman love it kot kan???
hmmm saya yang dolu???oh adalah comot okes...hehe...
Reason :...hmm banyak sbnye...sebab utama adalah no money...eh bukan no money...kurang money...(sbnnye skrg bukan banyak duit pon...but trying to spending money la...kearah ini...)
ok then nampak org2 yang kelihatan cantik nampak poyo (dikala itu mataku mmg melihat begitu kerana merasakan akan spend lot of time untuk bermake-up..it wating time ok...)
hehehe...kemudian mase tu mmg mencari calon incik suami...dan siapakah yang boleh menerima diri ini seadanya??? (ok ke reason yang sangat poyo gile diabad ni) hahhaaha
takdela...sbnye takde feel untuk kelihatan cantik dan tak bermotivasi sbnanye....WHY???....nak wat camne...adik beradik semua pon lelaki...nak bermotivasi cane tu agaknye ye????nak tr alat make up or body supplement diorang mmg haram takde la kot...ade pulak hati nak bermotivasi plak kan....mmg tak le...
BUT luckily dapat en boyfren yang agak up to date dari segi kecantikan...ade la beliau cite2 sket...cume yang best beliau tak kisah even saya simple dimple cemana pon...(sbnnye bukan simple...tapi more to...SELEKEH) hmmm i got the best word to describe me...hahahaha
Saya mmg hanya menepek Encik bedak johnson SAHAJA di muka...
kemudian pakai jeans yang longgar dan lusuh....dan juga T-shirt lengan panjang dan tudung bawal bergaya bersilang ...beg of course la beg radioactive bersilang dibadan...somotnye I dikala itu .okes


Oh ni nampak proper kan???
ok mase ni pg keje luar kat melaka
kene nampak ayu and sopan ok

OK sile lihat bertapa saya
gumuk dan comot juga selekeh.
camni la fesyen saya di Uni dolu2...hehe
Ini pula juga sama...
nampak comot tapi muslimah ok
nampak sopan dan ayu kan???
Ini juga sama...fesyen saya
mmg jeans, T-shirt and
tudung bersilang...
Ni mase praktikal kat JKR POntian
hmmm masih berbedak biasa je kot
Ok...mase dah mula bergerak ke alam pekerjaan saya mula belajar sket2 kaedah nak santek2...try2 pakai eye liner (sbnnye pakai eyeliner ada reason...mata saya nampak kecil...one of staff di JKR soh saya pakai eyeliner supaya mata nampak besar. and dia kate...kalo pakai eyeliner sbnye sunah juga) oh apa lagi...saya bergegas mencuba....hehehheeh
Saya bekerja pon kat kilang...berjawtan engineer...haruslah bergaya lelaki okes...supaya seiring dgn lelaki kononnye...
Pakai baju kurung???oh mmg tak de le kan...so takpela kan...pakaian masih seperti mase stdy...cume mgkin ada jenama sikit kot...wakakaka...maklumla dah koje kan???
Tapi masa saya keje ada 1 situasi yang telah merosakkan wajah kudus saya...dimana waktu tu saya sedang menjalankan test untuk humidity test terhadap product...then product perlu dimasukkan kedalam chamber(satu oven berwap yang bersuhu diantara 60-70 degree digunakan untuk menguji tahap ketahanan kelembapan produk)...saya tak tau plak dalam chamber tu ada besi2 yang maintenance buat test...then saya dgn innocentnya tanpa goggle atau mask membuka chamber...wap kepanasan segera keluar dengan pantas...mujur saya berpaling kekiri dan berlari keluar...
Petang tu muka saya disebelah kiri mula ditumbuhi bintik2 merak dan berair...gatal pula...hmmm
rupanya bila kulit terkena wap panas...liang roma akan terbuka...then dek kerana besi2 telah dicemari oleh bakteria...maka wap yang masuk juga mengandungi BAKTERIA JAHAT yang mencemari wajah saya...
dikala itu sebulan sebelum saya melangsungkan pertunangan...OH STRESS okes...
saya trus mencube pelbagai produk dan akhirnya saya berjaya membaikpulih kulit muka dengan bantuan KRIM KUNYIT TIA AMELIA..
Kulit semakin pulih day by day dan saya sangatlah bersyukur...
Tapi parut saya masih blom sepenuhnya clear la kan...tapi takpela kan...asalkan dah baik...Alhamdulillah...syukur dan semasa pertunangan saya...saya juga semakin pulih hanya tinggal parut je lagi....syian kite ok...

Ni la muka saya
masa ni muka saya teruk sangat lagi
mase ni nak bli barang hantaran tunang
Ni dah bertunag...hihi
dan muka saya semakin pulih...Alhamdulillah

Bila saya telah berkahwin...saya mula berjinak2 dengan beberapa produk kesantekan...hehehe...saya mula memakai LOREAL ...hehehe...takde pon nampak ape2 perubahan...lambat kot die punya effect...tapi kulit nampak sihat sket la...cume skering jek...

Ni chumut juga kan...
masa ni dah koje gomen dan dah kawen dh


Ni mase saya preggy...
kate org preggy baby boy
mama akan nampak somot...
YES I AM

And setelah saya bersalinkan baby chumel EMIR....saya mula nak lbh santek2...saya baru mencuba supplement...(bdn pon cepat letih) dan pakaian juga barang kecantikan atau penjagaan muka yang lebih baik....saya mula makan collagen...supaya nampak texture kulit lebih baik...dan nampak sekata...
  
ha...ni la collagen yang saya cakap tu

Then saya juga makan supplement vitamin c 1000mg dan grape seed juga...
Bagus untuk kulit dan badan okes


Ok...ni la Vitamin C tu...sebiji sehari je
Ni plak Grape Seed..sehari juga sekali

Untuk penjagaan luaran pula saya menggunakan Nutox Oxyfussion....hehehe...saya bertukar dari loreal kepad Nutox sbb Nutox adalah sangat best....sekarang...kulit kering dah bleh main jauh2...hehehehe...dan incik suami pon kate...kulit awak dah getting better sekarang....alamak...hati berbunga2 tau bile encik suami kate begitu...hehehehe...sbb mmg buat semua itu untuk beliau...I love u so much la abg...


Ok...ni gambo je okes...
sbnnye i pakia facial foam die yang wrinkle away
then pakai serum yang cam gambo tu
Then pakai sunblock...


Hasilnya adalah..hehe...takde la nampak obviously pelik kot...cume getting better la...my skin dah alhamdulillah bertambah baik...color dah sekata dan semakin licin dan baik...hehe

Ni baru hamek semalam...
kate hubby nampak dah elok sangat dah
Ni haritu...nampak cam dah sekata



P/S: * time kasih incik hubby sbb bagi saya spend money for all this...memang best....mmuah
























hEart

Ikhlaskanlah hati....

11:32 am

Ikhlaskanlah hati....

belajarlah untuk ikhlaskan hati...biarpun susah macammana pun tapi hasil dari keikhlasan tu insya Allah menggembirakan hati kita kemudiannya...
Tapi bukan mudah untuk ikhlaskan hati...Lumrahlah...perkara baik mmg sukar untuk kita buat...tapi perkara yang sia-sia mmg sangatla mudah (alamak...terasa I tau...hahaha)
bukan susah nak ikhlaskan hati...kita rasional dan redha...dan paling penting percaya itulah yang sebenarnya terbaik....
apa yang saya alami benar2 sebuah pengajaran...dimana ianya mengajar saya menjadi lebih ikhlas dan ikhlaskan hati yang kadang2 ada batunya....
sebenarnya keikhlasan hati tu akan membuat kita lebih bersyukur...dan bila kita bersyukur...hati kita lebih tenang 
(takde syak wasangka...hati berbuku & sbgnya)
Kita akan merasa menyesal bila sbnnye kita telah membuat atau mengatakan sesuatu beyond control dan sbnnye menyakiti hati orang lain dan akhirnya timbul rasa kurang keikhlasan dihati pihak yang satu lagi...(hmmm paham???) xpe...biar saya je yang paham okes...
Alhamdulillah....Allah tu sangat pemurah, penyayang dan Maha mengetahui....hati saya yang berbatu bata ni telah diberikan satu bahagian perasaan ikhlas yang mmg menyentuh hati....
.............................................
xmo cite la...


Hubby Vs me

Tenkiu Incik Hubby

4:08 pm

Tenkiu Incik Hubby

sejak kebelakangan ini haipon saye samsung W semakin membengongkan dirinya...kejap off...kejap on semula...owh hat happen my dear haipon.???adakah kerana dibaling oleh tuan besar Emir Ukasyah???adakah saje2 nak majuk kerana saya sibuk tengok2 TAB di tenet...hmmm dan juga kadang2 survey untuk tuan besar Emir Ukasyah (cheh...kengkonon kan???padahal untuk mama & ayah Emir) hahahaha
pastu saye asyik komplen jek...
haipon asyik mati dan hidup ...mati lagi dan kemudian hidup semula....apelah kenenye incik haipon saye ni...tensi okes....
then encik suami pun berkate 'takpela...nanti bli baru jek ea..'
hmm saya cam bosan jek....sbbnye syg
 juga incik samsung W tu...cume lately buat perangai...
Then incik suami tgk kat mudah.my ade haipon HTC sensation XL...die kate santek...dan tanya...'nak x?' 
saye pon ape lagi trus menjawab dgn lajunya 'nak!!!'
Hari Ahad lepas beliau ajak saye g JB...beli haipon tersebut dan trade in incik samsung W...'bye2 incik samsung W...nant bile2 kite jumpe lagi ea...'
'welcome HTC sensation XL in our family'...awak berwarna putih...sangat fragile kan....harap2 Tuan Besar Emir Ukasyah xmembaling2 awak ye

Gud Bye samsung W



Welcome HTC sensation XL

Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images