Suke Santek2....

Santek2...sukenye saye


hehe...adalah saya mmg suke akan kecantikan....eh...mmg la...every woman love it kot kan???
hmmm saya yang dolu???oh adalah comot okes...hehe...
Reason :...hmm banyak sbnye...sebab utama adalah no money...eh bukan no money...kurang money...(sbnnye skrg bukan banyak duit pon...but trying to spending money la...kearah ini...)
ok then nampak org2 yang kelihatan cantik nampak poyo (dikala itu mataku mmg melihat begitu kerana merasakan akan spend lot of time untuk bermake-up..it wating time ok...)
hehehe...kemudian mase tu mmg mencari calon incik suami...dan siapakah yang boleh menerima diri ini seadanya??? (ok ke reason yang sangat poyo gile diabad ni) hahhaaha
takdela...sbnye takde feel untuk kelihatan cantik dan tak bermotivasi sbnanye....WHY???....nak wat camne...adik beradik semua pon lelaki...nak bermotivasi cane tu agaknye ye????nak tr alat make up or body supplement diorang mmg haram takde la kot...ade pulak hati nak bermotivasi plak kan....mmg tak le...
BUT luckily dapat en boyfren yang agak up to date dari segi kecantikan...ade la beliau cite2 sket...cume yang best beliau tak kisah even saya simple dimple cemana pon...(sbnnye bukan simple...tapi more to...SELEKEH) hmmm i got the best word to describe me...hahahaha
Saya mmg hanya menepek Encik bedak johnson SAHAJA di muka...
kemudian pakai jeans yang longgar dan lusuh....dan juga T-shirt lengan panjang dan tudung bawal bergaya bersilang ...beg of course la beg radioactive bersilang dibadan...somotnye I dikala itu .okes


Oh ni nampak proper kan???
ok mase ni pg keje luar kat melaka
kene nampak ayu and sopan ok

OK sile lihat bertapa saya
gumuk dan comot juga selekeh.
camni la fesyen saya di Uni dolu2...hehe
Ini pula juga sama...
nampak comot tapi muslimah ok
nampak sopan dan ayu kan???
Ini juga sama...fesyen saya
mmg jeans, T-shirt and
tudung bersilang...
Ni mase praktikal kat JKR POntian
hmmm masih berbedak biasa je kot
Ok...mase dah mula bergerak ke alam pekerjaan saya mula belajar sket2 kaedah nak santek2...try2 pakai eye liner (sbnnye pakai eyeliner ada reason...mata saya nampak kecil...one of staff di JKR soh saya pakai eyeliner supaya mata nampak besar. and dia kate...kalo pakai eyeliner sbnye sunah juga) oh apa lagi...saya bergegas mencuba....hehehheeh
Saya bekerja pon kat kilang...berjawtan engineer...haruslah bergaya lelaki okes...supaya seiring dgn lelaki kononnye...
Pakai baju kurung???oh mmg tak de le kan...so takpela kan...pakaian masih seperti mase stdy...cume mgkin ada jenama sikit kot...wakakaka...maklumla dah koje kan???
Tapi masa saya keje ada 1 situasi yang telah merosakkan wajah kudus saya...dimana waktu tu saya sedang menjalankan test untuk humidity test terhadap product...then product perlu dimasukkan kedalam chamber(satu oven berwap yang bersuhu diantara 60-70 degree digunakan untuk menguji tahap ketahanan kelembapan produk)...saya tak tau plak dalam chamber tu ada besi2 yang maintenance buat test...then saya dgn innocentnya tanpa goggle atau mask membuka chamber...wap kepanasan segera keluar dengan pantas...mujur saya berpaling kekiri dan berlari keluar...
Petang tu muka saya disebelah kiri mula ditumbuhi bintik2 merak dan berair...gatal pula...hmmm
rupanya bila kulit terkena wap panas...liang roma akan terbuka...then dek kerana besi2 telah dicemari oleh bakteria...maka wap yang masuk juga mengandungi BAKTERIA JAHAT yang mencemari wajah saya...
dikala itu sebulan sebelum saya melangsungkan pertunangan...OH STRESS okes...
saya trus mencube pelbagai produk dan akhirnya saya berjaya membaikpulih kulit muka dengan bantuan KRIM KUNYIT TIA AMELIA..
Kulit semakin pulih day by day dan saya sangatlah bersyukur...
Tapi parut saya masih blom sepenuhnya clear la kan...tapi takpela kan...asalkan dah baik...Alhamdulillah...syukur dan semasa pertunangan saya...saya juga semakin pulih hanya tinggal parut je lagi....syian kite ok...

Ni la muka saya
masa ni muka saya teruk sangat lagi
mase ni nak bli barang hantaran tunang
Ni dah bertunag...hihi
dan muka saya semakin pulih...Alhamdulillah

Bila saya telah berkahwin...saya mula berjinak2 dengan beberapa produk kesantekan...hehehe...saya mula memakai LOREAL ...hehehe...takde pon nampak ape2 perubahan...lambat kot die punya effect...tapi kulit nampak sihat sket la...cume skering jek...

Ni chumut juga kan...
masa ni dah koje gomen dan dah kawen dh


Ni mase saya preggy...
kate org preggy baby boy
mama akan nampak somot...
YES I AM

And setelah saya bersalinkan baby chumel EMIR....saya mula nak lbh santek2...saya baru mencuba supplement...(bdn pon cepat letih) dan pakaian juga barang kecantikan atau penjagaan muka yang lebih baik....saya mula makan collagen...supaya nampak texture kulit lebih baik...dan nampak sekata...
  
ha...ni la collagen yang saya cakap tu

Then saya juga makan supplement vitamin c 1000mg dan grape seed juga...
Bagus untuk kulit dan badan okes


Ok...ni la Vitamin C tu...sebiji sehari je
Ni plak Grape Seed..sehari juga sekali

Untuk penjagaan luaran pula saya menggunakan Nutox Oxyfussion....hehehe...saya bertukar dari loreal kepad Nutox sbb Nutox adalah sangat best....sekarang...kulit kering dah bleh main jauh2...hehehehe...dan incik suami pon kate...kulit awak dah getting better sekarang....alamak...hati berbunga2 tau bile encik suami kate begitu...hehehehe...sbb mmg buat semua itu untuk beliau...I love u so much la abg...


Ok...ni gambo je okes...
sbnnye i pakia facial foam die yang wrinkle away
then pakai serum yang cam gambo tu
Then pakai sunblock...


Hasilnya adalah..hehe...takde la nampak obviously pelik kot...cume getting better la...my skin dah alhamdulillah bertambah baik...color dah sekata dan semakin licin dan baik...hehe

Ni baru hamek semalam...
kate hubby nampak dah elok sangat dah
Ni haritu...nampak cam dah sekata



P/S: * time kasih incik hubby sbb bagi saya spend money for all this...memang best....mmuah
























0 comments:

Post a Comment