hariRaya

U KNOW WHAT I DID LAST RAYA??? PART 2

4:37 pm


U KNOW WHAT I DID LAST RAYA???(ni part 2 lak)

2nd SYAWAL :

Hari ni awal pagi got sms dari org yang xdikenali 
unknown :' Ayu, rumah bagi alamat umah ko'
Hubby : Awak...sape tah ni mintak alamat umah
Saya yang sedang memasak lontong goreng bergegas melihat haipon...
me:hmm bagi je la abg...mama tgh masak ni...
Then baru recognize yang sms tu NORAINI AHMAD A.K.A PIOT (kawan SeUniversiti mase kat UKM dulu)
wallaweh...cam nak melompat kawan datang umah nih...lame gila tak jumpa. same cam x jumpe dorin dulu(sila lihat entry ini  BestPren datang Umah???Amazing)
Happy sangat jumpa cik PIOT ng hannah and Nahar (Nahar ni kawan se MRSM dolu)...lame gak die datang sambil borak2...and pastu kami trus g umah kawan diorang merangkap kawan saya masa secondary school dolu...

(Gambar adalah menunggu ihsan cik Yot untuk mengsend sbb camera saya telah M.I.A)
Then we olls siap beraya trus ke Tesco Kulai untuk membeli ikan2 ayam2 untuk dibuat BBQ malam tersebut dirumah MIL

Pastu send segala bagai ikan kerumah MIL and kami pun sambung raya kerumah makcik saya...1 rumah je pun....pastu kitorang trus balik umah untuk packing baju nak dibawa kerumah MIL...
Then kami kerumah MIL and membuat persiapan untuk BBQ malam tu...
Kat umah MIL kalo wat BBQ mmg meriah giler...tahun ni letusan mercun 188 das disamping meriam mmg menyeronokkan...tapi buat emir mmg menensionkan kot....
siap mama pakaikan EARMUFF bagai supaya emir tak takut...tapi harusla tak selesa...then Emir trus hamek bantal and tekup telinga...gile comel dak tecit ni tau...heheehe...and finally emir trus tdo...(LOVE U GUDUT)

3rd SYAWAL:

Seawal pagi kami bangun...harini kami  nak beraya kerumah sedara mara sebelah ayah saya...
Kami gerak kerumah ami ng ajan memandangkan mak telah dibawa oleh ami kerumahnya malam sebelum tu...
Cam dak besar la awak ni
Buat muka somel kan
Encik hubby and ajan berlumba on d way ke Sri Gading...Maka saya adlah nak muntah OKEH....emir dok kat blakang ng Rina...hepi tol dak tecit tu
Sampai dirumah ami aca telah pun sampai rupanya...so kami pun trus organize untuk hamek gambo family =)
-
-
-
-
-
Gossip nih
mama & ayah emir
Ni candid nih
Cukup semua keluarga Dahlan
ALololo...manjanye

Pas posing sana sini...barulah kami g beraya...mase tu dah kul 11 pagi...Nak pegi 10 buah rumah okeh...sila bahagikan masa dgn baik...

Kami ke Parit Bengkok (Rumah Cik Jamil)-trus ke Parit Sepadan (Umah MAklong)- Trus Kerumah 4 (umah cik misron, cik sarip, cik misdi & cik Bimin)- Kendian trus kerumah cik Nah, Cik mah, (cik wi xde kat umah)- Dan finally kerumah family kakak iparku...(Umah Cikgu Mat Rais)...
Diorang ni raya beriye ok

Kami tiba dirumah seawal 7.30pm (awal sangat)...pastu kami bertolak ke kampung MIL lagi...seriously mmg pnat okeh...



4th SYAWAL

Kami beraya kerumah sedara mara sebelah kakak ipar saya and sblah mak saya...3 rumah je kot...malam tu kami decide nak wat BBQ kat umah taman memandangkan semua ada...cam syiok kan???
1st time okes nak wat camtu...hopefully best...
mmg best ghupanya...meh layan gambo jela...eh alamak...gambar ade kat lappy la...layan je la 2 gambar ni dolu...nant kang kite upload ea
Kami bertiga yang cumut sangat
Emir n mama yang cumut



5th SYAWAL

KAmi kerumah abg mak saya di Bukit Aping Kota Tinggi...
Really adventorous journey dimana saya membawa mereka melalui perjalanan baru SENGKANG(INAS)-PENGELI-KOTA TINGGI perjalanan yang agak tenang dan telebih tenang sbb waiting for Ami...Ami mmg pemandu berhemah...hehehehe...
Then balik dari KOTA TINGGI kami singgah kerumah Abg JAmil (anak wak pandi)....pastu kami pun pulang dengan gembiranya.....



6th SYAWAL

KAmi ke KOTA TINGGI lagi...cuma laluan lain , bersama keluarga MIL dan kerumah PAK USU kepada FIL saya...Enjoy gak...sampai pun cepat sbb masing2 bawak cam kilat okeh...hehe...takdela...sbnnye kerumah PAK USU melalui Highway baru desaru...mmg cepat le kan...tol dari senai adalah RM11.20...hamek ko
kami pse2 juga di rumah pak usu...(x sudah2)
Meh layan gambo
-
-
-
Ha ni mmg menantu paling kamceng...hahaha
Anank2 sedaraku with emir
Emir and mama

7th SYAWAL

Kami tak kemana2...lewat petang kami mendapat berita Adik arwah ayah saya meninggal duni di Felda Redong segamat...
We decided untuk ziarah the next Day
8th SYAWAL
Kami bertolak ke SEGAMAT seawal 7.00am...amek ami kat sri gading and bertolak...
Suasana suram menyelubungi keluarga arwah pakcik saya...beliau tak sakit waktu tu tapi dah sampai ajal...AL-FATIHAH
Emir sempat bergambar ng kucing and anak ijam
Ni la balu arwah pakcik saya...mak sedang berborak


SEKIAN SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN...SAYA DAH START KIJE>...HUHUUU







hariRaya

U know what I did Last Raya??? PART1

1:57 pm

U know what I did Last Raya???


Harini adalah 1st day naik keje setelah raya dengan gembiranya okeh....Cuti seminggu really bermakna and happier ever sbb dapat spend masa bersama family tercenta...Let me share about my hari Raya celebration ea....


Cite sebelum Raya Etnik Jawa 


Saya adalah berketurunan Jawa...Jawa adalah satu etnik yang sangat mementingkan keukhwahan. Saya sangat bertuah menjadi etnik jawa...hehehe...Etnik jawa ni bukan hanya  comel2 belaka...rajin membuat kerja rumah malah rajin memasak...(cheewah...Puji diri sendiri okeh)...Memang rutinnya etnik jawa memberi makanan berupa ketupat, rendang and so on ke rumah jiran dan sedara mara untuk tujuan sedekah dan mengekalkan keukhwahan dan tradisi...dengan nama lain bagi rutin tersebut adalah MUNJUNG.Tahun ni kat umah saye telah bertambah tukang masak...oleh kerana beliau dah 3 tahun tak memasak MUNJUNG...so tahun ni beliau telah diberi MANDAT untuk memasak...hahahaha...oh lupe nak bagitau...tahun ni kami guna ketupat segera half je tau...the rest guna ketupat yang dianyam oleh SAYA...best tak???kowang pandai buat x????hehehe...try tau...nanti rase bangga...hidung kembang2 je...heheheheh


Menu adalah :Ayam masak pecal, Sayur Tumis and Daging masak blackpepper...
simple dimple je masak  dengan reason (MALAS OK)penghantaran dilakukan seawal jam 4.30 petang disebabkan takut tak sempat nak balik berbuka (maklumlah dah nak mengahantar ke 20 tempat kan...so pepaham je la)Sebelum sessi penghantaran, saya, kak Gie and Kak Yanti sempat MENCILOK ke Billion untuk last minit shopping (hari2 pon shopping makcik) hahahaha...maka saya telah TERbeli baju yang sejibik ng incik somi...(eleh alasan TER kan???) Jam ditangan kak Gie telah melewati ke 3.45ptg...maka kami bergegas pulang supaya encik emak tidak mula mengeluarkan syarahan tambahan...hahahahahah


Keesokan Harinya saya kerumah MIL pula untuk menjalankan aktiviti yang sama iaitu MASAK MUNJUNG...Hmm...yang menariknya masakan tahun ni mmg simple dan memudahkan tukang masak (kak nana, saya, kak Jun, Kak Han)...Oh lupe nak cite...Umah MIL saya mmg ramai ahli memasak...so saya tak begitu risau jika saya menjadi ahli lelap (oit2..ngelat)heheheheheMenu dirumah MIL adalah : Ayam goreng Rempah, Sambal goreng jawa, Daging masak UngkepPenghantaran juga seawal 4.30 ptg ...MIL punya coverage lagi besar...30++ buah rumah...so, pembahagian harta perlulah dibahagi dengan betul agar takde yang berbuka kat tgh jalan...hahahhaha


Malam raya saya balik kerumah Taman .....main mercun ala2 dah lemau sambil gossip2 ng kakak2 ipar (bukan mengumpat tau...gossip je okeh)


Dah Raya YEAY!!!!!!





Pagi2 raya emir bangun awal...(kul 6.00am dah bangun) ...mata mama rabak lagi ni nak oi....pastu en. suami bersiap nak pg mesjid...turun2 je tgk rupanya we olls jek yang terlambat bangun (haku jek blum mandi...sume org dah cun2 and encem2). Pastu saye memandikan gudut2 itu dan kemudian bergegas naik ke bilik and mandi...segar makcik!...Pastu saya pon trus je menghias diri...cheewah...Kendian siap2 je nampak encik suami dah balik...tak lama pastu abg2ku juga balik...kami nak bersalaman tapinye menunggu cik Ami...oh jauh perjalanan beliau!!!wakakaka...then bille die balik terus bersalaman....


pastu syahdu syahdan pas bersalaman ...trus la makan2 ...menu pagi raya adalah BAKSO made by Mak Yanti (maid abg saya yang pure dari INDON...sedap yummy) and pg beraya kerumah makcik2 saya sebelah mak saya...
Disebabkan belum kerumah MIL, jadi Saya trus ke umah MIL (sebelah umah makcik saya je pun)  and diikuti oleh family saya...senang kan kawen dekat2...heheheThen saya trus kembali ke MIL house again untuk sesi bermaafan...1st time ever okes (x senonoh punya menantu)Then kami beraya kerumah mak Long...Pastu incik suami nak g BARAAN (tradisi Etnik Jawa marhaban di Hari Raya)So he send me home...so dapatla saya membantu encik emak melayan tetamu ...kakak2 ipar dan abg ipar sume kerumah mertua masing2...


Dan akhirnya....Rupanya saya adalah BIBIK yang sangat cun hariitu...Emir lak tension2 sbb tetamu datang semua kaco pipi dia...bam2...mane la org x geram...tapi mama la mangsa...trus nak mintak dukung...so mama dukung emir sambil buat air, basuh cawan and hidang tetamu...best x???

Alhamdulillah...tetamu datang non stop pastu no queue lak...cam nak wat signboard ...tapi sangat menghappykan...kate raya kan???

penat gile okes...pas kul 8.00 mlm...ade tetamu lagi...last tetamu adalah family hubby...pas je diorang balik, saya adalah tidak sedarkan diri...emir lempang2..merengek2 pun mama x sedar...sabo je la








Hubby Vs me

Satu Ketika Dahulu

12:18 pm

Satu Ketika Dahulu


27/8/2005 :
Pagi ni bangun awal seawal 6.30am...maklumlah hari sabtu...pastu minggu ni mmg tak balik kampung...sebab baru balik dari kampung isnin yang lepas...
Bangun awal pun sbb ada misi...nak jumpa dengan 'kawan'...dah janji nak jumpa kat KL Sentral pukul 8.30am...sempat ke tak kejar komuter pon x pasti...tapi yang penting usaha...
Bersiap ala kadar (mmg somot juga...) pastu trus capai helmet and hamek motor trus ke komuter,,,(nasib baik Kolej saya mmg terhampir dengan En. stesen komuter...so blehlah rempit dan membeli tiket dengan pantas untuk mengejar komuter pukul 7.15am)
Sempat la tdo dari stesen UKM-KL sentral...memandangkan amek masa lbh kurang 45minit kan...(mate dah layu...and tdolah dengan lena)
Terjaga dr lena dah sampai stesen seputih (masa ni stesen MIDVALLEY blom dibuat lagi)...1 stesen sebelum sampai ke  KL-Stenral....sib bek sedar...
sampai2 je jam baru menunjukkan pukul 8.05am...hmm another 25 minutes nak kena tunggu...so lepak le kat MCD sensorang menikmati breakfast...
25 minutes berlalu...no message or no call dari 'kawan' itu...erk...hmm xpela...tunggu lagi half and hour...kalo xde gak...balik la...
baru je hati tergerak camtu...terasa macam ada orang berdiri kat blakang...
(Rase macam nak pitam kejap..bley???)
'Kawan' : Lame ea tunggu? sorry ea...komuter lambat cket
Saya: Eh takla...ingat tak jadi datang
'Kawan': Dah janji kan...mestilah ditepati
Saya: NAk makan???sori ek...saya makan dulu sambil tunggu awak
'Kawan': Eh xpela...makan je la..saya order jap g...
(Hamboi2...lembut je kan bercakap...dulu mase kat kampung bukan main lagi bahasa masing2...hik hik hik)



27/8/2012
KENANGAN TU MASIH SEGAR DALAM INGATAN SAYA...1ST TIME I MET MY HUSBAND AND WE DECLARED AS BE IN A RELATIONSHIP...ALHAMDULILLAH...THANK YOU ALLAH




I LOVE U SYG


























Emir

Setahun SetengaH....

9:50 am

Setahun SetengaH....

Alhamdulillah...pejam celik...Emir dah setahun setengah...Alhamdulillah...Emir membesar menjadi toddler yang sangat matang dan berdikari....
EMir dah pandai cakap few words yang kadang2 mmg kitorang impress la mendengarnye...

Emir dah tumbuh lagi 2 ketul gigi...hehehe
Emir dah pandai main bola, kick dengan betul, campak2 pada side yang betul
Emir dah pandai switch ON TV and bukak channel 106 OASIS (hopefully sampai besar awak suka channel tu instead of channel 611 ok)
Emir dah pandai berbuka puasa bersama2 (mama dapat makan 2 suap and selebihnya awak makan) hehe...mama x kisah pun dear...yang penting awak nak makan...
Emir suke tgk BUS, LORI...bus dah betul dah sebutannya...bab lori ade slang ompotih sket lorrry...(nevermind accepted ok)
Emir memahami perasaan...dan sangat alert...die tau kalo mama sedih or happy...
Emir suke buat org senyum dan suke senyum2 simpul buat mama rase nak geget 
Dan Paling mama happy EMir mula rapat dengan AYAH...and always called ayah even panggil mama...(xpe janji awak happy)

Ayah happy sangat awak manja dah dengan die...even ayah x cakap tapi physically mama tau....
Sekejap je rase awak membesar...mama hampir terlupa waktu awak baby...mama hampir lupa waktu awak deliver...sbb awak adalah harta tak ternilai buat mama...
Awak la buah hati mama.

Cam teddy bear la awak

Men beskal

Ayah sopping ni

Mama & ayah sopping emir study

Tdo dengan best...

RAya

HARI2 HARI RAYA

12:58 pm

HARI2 HARI RAYA

Harini masuk hari ke26 puasa...eh???cam baru smalam 1 Ramadhan kan???sangat cepat masa berlalu (tipu kan???sbnnye asyik hitung hari bile nak raye jek)
Bile nak raya ni yang paling meriah adalah sebelum raya...mase pagi raya tu aktiviti adalah lebih kurang sama semua org...kan kan kan...Sebelum raya adalah pelbagai aktiviti yang berbeza2 setiap umah buat...

Ade yang baru nak pasang langsir (Eh yang baru menjahit langsir malam raya pun ade gak)
Ade yang baru nak lap tingkap
Ade yang baru nak cat umah (Malam Raya pun masih mngecat)
Ada yang tengah kejar ayam kat keliling umah
Ade yang main bunga api, meriam, mercun and happy2 (ni bebudak selalunya)
Ade yang sibuk tengok cite2 best kat TV
Ade yang sibuk kat dapur Rebus ketupat& Bakar Lemang
Ade yang tgh sopping (last minit kononnya...padahal hari2 pon sopping)
Ade yang masih dalam perjalanan balik kampung
Ade yang tgh try baju baru (untuk melaram pada keesokan harinya)
Ade yang tgh kaco dodol
Ade yang tengah bergossip kat dapur (Biasala dah lame tak berkumpul)
Ade yang tak tau nak buat ape...so die dok makan kepek krupp krap...

Macam2 lagi aktiviti yang tak tertulis kalo nak mention kat sini...
Itulah kemeriahan raya....
Yang pastinya kita kene kembali kepada Fitrah...Untuk yang baik...menjadi lebih baik...Yang kurang baik menjadi baik...

Wallahualam

hEart

KALAULAH . . .

12:26 pm

KALAULAH...

Eh..hai...hmmm org raye2 nak dekat buat entry hari raya...tapi saya kojenye entri merapu takde kene mengena ng hari raya...APE CER????

Huhu...Nak cite pasal KALAULAH....(eh cam pelik plak word ni kan???..penah tak u olls terpikir dari mana datang perkataan KALAU?...sila jangan pikir...I penat nak perah otak)

KALAULAH saya seorang STEWARDESS...

Ehem2...sbnnye after SPM dolu saya penah apply for STEWARDESS vacancies....
Punye la tgk die lawo2...baju lawo2...tapi tak bestnye nama jawatan tersebut secara kasarnya adalah PELAYAN HIGH CLASS (mmgla tinggi weh...kat langit nun...)
Dah sampai 2nd stage...tapi...since saya dapat offer untuk pegi MATRIKULASI...so...I'm just forget it...sayang sbnnye...dah lepas 2nd stage tinggal 1 stage lagi sblm masuk training class for 6 month then I pun bley pakai baju santek2...(TAPI seksi okes...mane bley berhijab)
So xpela...tu mungkin bukan jalan terbaik untuk saya kan???Allah dah tentukan yang terbaik untuk diri kite (Insaf jap)
Since ade cite AWAN DANIA kat TV...halamak...Saya teringat le plak...cam best je kalo saya jadi one of them...(mungkin sesantek scha Al Yahya) Cheewah...tolong jangan poyo okes.

KALAULAH saya seorang DOCTOR

Ok la ok la ni mmg dreaming yang takkan jadi kenyataan dan tak mungkin la untuk saya kan???Mase kecik2 dolu beriye cite2 nak jadi Doktor...macam best kan jadi doctor rawat orgla kononnye....belajar bleyla kategori pandai gak...nak amek course medic tu mmg lepas...TAPI MASALAHNYA ADALAH : 
1. saya merupakan makhluk yang lemah semangat
2. Saya merupakan manusia yang allergic darah (nampak je pitam)
3. Saya merupakan Insan yang takut Hospital (Bau ubat mmg x tahan)
4. Saya takut dan takut dan takut...(mangaku akhirnya)

So cube bayangkan kalo saya jadi Doctor what happen???
Nurse : Doctor, ade patient kat A&E-accident case stage B (boleh diselamatkan tapi parah)
Doctor AYU (ni berangan je) :Ok. I will attend in a momment
(Bergegas LAri ke Unit Emergency)
PAP....Doctor collapse already...

Hahaha...memang tak bley jadi doctor okey....kang tak pasal2 stretcher smua FULL booked oleh Doctor Ayu....

KALAULAH saya seorang INSPEKTOR POLIS

Peh jawatan tak hagak2...xmo prebet2...mau trus jek inspector ea?Pengaruh cite Yusof Haslam la ni???
Hahahaha...
Hmm...1st soalan : Tahan ke training die? 
2nd soalan : Tahan ke pegang senjata yang agak heavy la juga (dukung anak dah bengkak tangan)
3rd soalan : Tahan ke kena maki ng komander?
4th soalan (best question) : Boley ke IKUT PERATURAN? (bab ni I surrender...yang atas tu bley layan lagi)

So kesimpulannya la kan...x bley gak....




DAH2...TAKDE KALAU2...NOW I'M HAPPY WITH MY CAREER OKES...SLAMAT TINGGAL DUNIA KALAU SAYA....SELAMAT TINGGAL STEWARDESS, DOCTOR AND POLICE...
(SELALU CAKAP KAT MAK 'TERINGIN LA NAK JADI PRAMUGARI'....THEN MAK PUN JAWAB 'DAH TUA PUN NAK BERANGAN LAGI')

OK THEN. THANK U MUM...REMIND ME...BUT IM NOT OLD YET (CHEH X MENGAKU JUGA)

Work

Bukan Pilihan Hati...

3:13 pm

Bukan Pilihan Hati...

Eh silap2...ni bukan cite pasal pilihan hati berkaitan dengan pasanagan okes....
Entry ni berkaitan dengan pilihan hati saya tentang career....

Mama : Nanti amik la course pendidikan ye.Pempuan sesuai sangat jadi cikgi
Saya : Okey ma...
(Pilihan sebagai pendidik adalah pilihan terakhir....hadoi anak mak...kamu sangat notty)

Mama : Pilih Universiti yang dekat2 je la...UTM pun okey...kalo dapat UTM nant mak dulukan downpayment untuk kete kancil 
(Hati berbunga2 mendegar offer tersebut....)
Saya : Eh ye ke???hmmm menarik...ok la camtu 
(UTM juga adalah pilihan terakhir...Again takmo gak ikut pilihan org tua...adeh notty )

Finally University pilihan pertama saya adalah..........

yezza...Ini la University saya....banyak2 University...University gak la yang dipilih....hehehehe...
(sbnnye terinfluence ng Ami [abg saya] pastu...course yang dipilih juga nak follow Ami??? adeh kamu nih ayu...

"COMPUTER COMMUNICATION ELECTRIC & ELECTRONICS ENGINEERING"

Mama plak cam kiciwa gak ar...cume mungkin die dah tau perangai pilihan hati anak die takkan tergoda ng offer2 yang die dah bagi....(Oh maksudnya tak mudah dipengaruhi la ni???tapi bab sopping cam mudah terpengaruh je weh???ape cer???) hehehe...tu lain cite eh...harap maklum.

Bile bab kije...sama la juga...Engineer career jadi pilihan hati...Risiko..???harusla ade...kekadang tak jumpe mak pun...punye la busy dizzy ....

Sampai la ditawarkan menjadi pengajar (keje gomen nih)...finally....inilah pilihan mak saya yang kini menjadi kenyataan....
And Now I really love my job...love teaching so much...and I born to be a lecturer sbnnye....

Moral Of the story : Pilihan mak tu adalah sebaik2 pilihan...percayalah kita akan menyukainya...(err bukan pilihan menantu okes)


Hubby Vs me

Benci SUKA kamu

9:48 am

Benci SUKA kamu

Ecehcehcehceh...Entry ape ni????hahahahah...sowi2...just teringat je zaman dolu2...kate org..." JANGAN BENCI SANGAT NG ORG NANTI BENCI BERTUKAR SAYANG" hak hak hak...
Eleh...sbnnye mmg suke...bile lak benci kan???
Hmm ok2...jom start cite...Mengenali En. suami saya mmg the best momment dalam hidup saya....tapi sebenanya sebelum tu....wah...kami seperti kucing and anjing.. (sape kucing and sape anjing???ish najis mughalazah tu...jangan imagine okes)

Saya kenal Encik suami sejak 21 tahun yang lalu..Mase tu umur saya 7tahun...begitu juga ng beliau...hahaha...zaman tu hingus masih meleleh (oh tu mungkin beliau bukan saya kot) hahahaha...dan mase tu juga saya lepak umah makcik saya yang berhampiran dengan umah beliau...sebab mak saya kije...saya dok umah sorang...so terpaksa la dok umah makcik...(eleh terpaksa konon...sbnnye suke kan???sbb leh main parit) hahaahaha kantoi
Then ade la sehari saya nampak sorang budak yang bulat2 sket...jalan kaki sambil nangis2...masatu saya yang tgh men beskal nampak jek trus le tanye budak tersebut....

saya :'eh ko apsal nangis ni?'
Budak Tu : Bapak aku tak amik (sambil nangis)
Saya: Dah2 jangan nangis la...jap gi aku soh adik anto
(Dengan kadar segera saya menyuruh anak sepupuku anto beliau)

Oh semenjak hari itu saya jarang melihat beliau...yela...skolah lain2...saye skolah trus balik ptg pas sekolah agama...beliau juga begitu...so kami x pernah bertegur sapa selepas itu...Cume pernah terserempak2 je...Adela sekali beliau datang beraya...saya pun cam malas2 nak layan (belagaknye lah kamu ni ayu weh)
Masuk ke secondary school, saya sekolah asrama...beliau sekolah harian kat kampung jek...
sama gak jarang berjumpa...kalo nampak pun sorang pandang timur sorang pandang barat (ape motif tu???) menyampah lah konon...mamat tu belagak sangat (hey ko belagak lagi tak hingat ye ayu?)

Ada sekali mase bulan puasa form 2...saya dapat kad raya ditulis dalam bahasa jawa....Nasib baikla saya ni org JOWO okes...paham ngapuro2...tetengok dari siapa??? OMG...mamat tu bagi saya kad raya jawa (Motif??) hak hak sbnnye haku suke okeh...(tolong jangan bagitau org yang saya suke sangat) hehehe...saya dengan EGOnye...tak membalas pun kad raya beliau...sebabnya...(malu okes...I malu..I suke tapi I malu...nak golek2 guling2 bley tak?)

Okes...sejak tu saya pun tak pnah menerima ape2 amanat mahupun kad dari beliau...setiap hari raya mmg waiting for okes sbnnye...eh...malu tau...jangan cite kat die ok...

Pastu mase Form3 pas dapat result saya penah terserempak ng die kat bustand Pontian...Then dengan bangga result best saya pun cecube nak berbual pasal result ng die (MOTIF: nak bertegur sapa okes)

saya :Ko dari mane? PMR dapat bape?
Budak Tu : Anta borang Teknik...dapat sket je...2A...ko dapat 6A ea???Tahniah eh
Saya: Eh mane ko tau...takdela...alhamdulillah...hmm ok la aku g dulu eh
(sebenanye nak cakap banyak lagi...tapi malu lak)

Sejak sekolah asrama penuh saya tak pnh dengar tntg die lagi...nampak pun jarang...ade la skali saya terkiciwa sbnnye...beliau couple ng anak sedara saya...yes absolutely hati saya cam hancur (CHEH...dramatik no ko ni ayu...asal lak???hahahaha) 

PAstu saya bertekad forget him....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Eh namun begitu saya baik okes dgn family and adik die....slalu nampak saya cam poyo adik die akan sampaikan 

Adik : Akak...abg kem salam maut kat akak
(Dalam hati saya: Asal lak mamat ni???carik pasal la tu)
Saya : oh yeke???kem salam maut balik kat die ea...cakap ng die jangan belagak sangat

Sejak habis SPM saya berkawan ng skoolmate saye...die pun sama...(cheh dengki kan?) 
Pastu saya masuk UKM dan Die masuk UTHM...
Dengar berita and cerita tentang die  dari mak saya jek...sbnnye sbnyye mak saya kawan baik ng mak die....
-
-
-
-
-
-
Sampai la satu masa....masa tu saya handle kem motivasi kat kampung...(nampak poyo dikala itu) Kemudian mamat tu jadi my assisstant...erkk...u all rase la.....apekah yang terjadi???
Oh no no no...kami tidak bergaduh...kami bekerjasama dengan skema okes...
(sbnnye ade lagi sowang budak yang dok sibuk2 nak merapatkan diri dengan saya...sori I TAK BERMINAT DGN U) ayat kejam la weh

Then...ada skali saya kena marah dgn sepupu saya sbb saya salah tulis nama perasmi majlis kem motivasi tu...seriously saya sgt sedih dimarah dihadapan ramai org...U know what???? HE COME TO CONSOLE ME....pergh...cam nak pengsan tau (eh please la...macho ni...mane ade nak pengsan)
Sejak tu kami getting better...tapi saya ada org lain mase tu...cane ni isk isk... =(

Motivasi habis...dan kami mengadakan majlis makan2 sempena kejayaan kem tersebut dirumah sepupu saya yang sowang lagi...Then hari tu juga la x-boyfriend saya memutuskan hubungan kami (eh...tolong sedih sket bleh???ke ko happy sbnnye?)hahaha...Then mmg sedih gak la...cume dihiburkan oleh gelagat org2 kampung tu mmg best ...

Then sbnnye duit 'DIE' ade pada saya RM20 sbb mase bli makann untuk majlis makan2 tu saya takde duit kechik...so ALASAN lagi untuk bertemu 'die' sblm saya kembali ke UKM setelah tamat cuti sem penggal Tu...

Pegi je umah die...rupanya die baru je balik UTHM...(okey2 cool eh...cume rase kiciwa tahap golek2 gak ar)...
Then takpela...saya bagi duit pada mak die je...
saya pun balik ke UKM dgn kiciwa lagi
_
_
_
_

One message Receive

Unknown : Salam, apsal bagi  duit tu? takyah lah

Reply

Saya : sape ni?
Unknown : Akula...zaki
Saya: Oh...kan duit ko...aku dah bagi kat mak ko..mane dapat no aku?
Budak Tu: Adik aku bagi...Ko busy ea
Saya: Oh yeke...eh tak la...

-
-
-
-
-
And now I know...SMS tu cume sekadar alasan untuk die menghubungi saya...and without I know before..He loves me since the first Day we met...(same goes to me)
-wei...korang kan kanak22 mase tu pon dah menggatai ye???-ayat jeles org ni...abaikan okeh

 Dan seterusnya...kami semakin kerap berbalas SMS...kerap call..dari kawan ke cinta...perhubungan kami semakin Erat...dan kini kami telah berkahwin dan dikurniakan seorang cahaya mata cute, comel and hemsem...

Thank You Allah

Time kasih my sayang MOHD ZAKI BIN MOHD SAYUTI....

I LOVE U SO MUCH


Benci suka kamu sangat =)


Family

Teringat & Terkenang

8:42 am

Teringat & Terkenang


Selamat HAri RAya....Untuk Arwah Abah saya
Ni bukan entry sedih2 tau...tapi saya teringatkan arwah ayah saya...Setiap kali saya dengar lagu Raya...half way je saya trus sedih...ade la bait2 kata yang mmg touching.....dan setiap kali itu juga la saya teringkan arwah abah...

Kalau la arwah abah ada lagi sekarang ni...msti abah happy dengan kejayaan kami semua...msti  abah bangga dengan kebahagiaan anak2 abah...
Abah...
Anak2 abah semua dah berjaya...Ajan dah ada 4 org anak yang comel2 dan cute2...isteri ajan pun comel je...dah ada rumah sendiri...kerjaya alhamdulillah membanggakan kami sekeluarga....walaupun masa pemergian abah dulu ajan yang paling terasa sbb dia anak sulong...tapi...alhamdulillah ajan berjaya menjadi abg kami yang paling best dan bertanggungjawab.

Aca pun sama...Aca belikan mak rumah...Aca dah balik dari oversea dan kerja kat petronas...Level2 Bos2 camtu...Aca dah ada 3 org anak...mmg somel and cute2 gak...She has a brilliant wife walaupun tak bekerja...ada  degree tapi jadi fulltime housewife yang educated...Anak abah yang sorang tu mmg kenyang and cukup sempurna la...ada isteri yang fully jaga die...seronoknye la hai...hehehehe

Ami...Ami anak abah yang paling rajin...Alhamdulillah Ami dah balik dari buat PHD kat France...jadi tahun ni meriahlah sikit ade ami sekeluarga...Ami la satu2nya dalam kuarga kite yang berjaya mendapatkan PHD...yang lain mcm tak berapa nak rajin...(terutamanya Ayu) hihihi....Ami dah ada 2 org anak yang somel2 juga....isterinya pun comel...org dekat je...bekerja sebagai guru...

Ayu anak abah paling cute ni...(cheewah) hahaha...bukan kanak2 lagi...dah adult tau...Ayu dah kawen dengan jejaka pilihan...org kampung gak...hensem tau abah...Penyayang pun cam abah...Baik pun cam abah...Cume anak abah ni jek...manja terlebih sket...Alhamdulillah menantu abah yang sorang tu pandai control anak abah ni..Ayu ada sorang anak yang comel gudut2...Alhamdulillah Ayu dah berjaya mendapat kerjaya Impian Ayu...mungkin mmg Ayu dilahirkan untuk mendidik...Ayu suke kerjaya Ayu sekarang tau abah....My lovely husband kerja sebagai Jurutera...Alhamdulillah...walaupun taklah kaya tapi kehidupan kami sederhana...

Kalau abah ada lagi...msti abah rasa hasil2 kami...jangan risau tau...kami selalu membahagiakan mak...KAmi berusaha memenuhi segala permintaan mak...Walaupun kadang2 mak tak terang2an meminta...kami juga akan cube memenuhi. KAlo abah ada lagi msti abah bangga dengan kami...msti abah rasa bahagia...dan mesti kuarga kite bertambah2 happy kan....
Tapi Allah lebih sayangkan Abah...Kami semua doakan abah damai disana...bahagia dan sentiasa dibawah lindungan-NYA.
-ALFATEHAH untuk abah-


Besda

Bestday Celebration

9:39 am

BesDay Celebration

"Million thanks to my beloved mum,sbb melahirkan sy 28thn yg lalu pd tarikh ini, mendidik,menjg sy shgga dewasa, juga untk suami sy trsyg Zaki Mohd yg pnyayang,yg sbr dgn kerenah sy dan sntiasa ada bsama sy dlm sush dan sng.untk ank sy emir ukasyah,tme ksh sbb bg peluang jd mama emir.and to all friend n relatives yg wish bday,thank u and love u all"

Hehe...memula kite sedih gak ar sebabnye en.hubby just wish hepi besday just before I left home to work...But then i'm just ignore it...then ptg tu en.hubby balik awal cket...pastu we are going to ANGSANA...the reason is nak makan Kenny Rogers Roaster...yezza...Just because saye dah lame tak makan En. Kenny so He decided to bring me there...Without cakes or present we still having fun there.

We arriving ANGSANA @about 7.00pm...then terus menuju puncak ke Encik Kenny...OMG...full booked okes...i wonder la  hari apekah hari itu sebenanye...i thought weekdays xde la begitu pack...but sangkaan meleset okes...
Then we decided untuk makan dunkin donut dolu and after solat baru la g jumpe En. Kenny...so we olls pegi la ke Dunkin Donut...Buy5 free 1 =RM12.50 with smoothy mango + nes ice the total is = RM25.90... Pergh...menyamai quater Kenny + fruit drink @Kenny Rogers...Tapi nak berbuka pose dolu kan...so bedal saje...Emir syiok je mentekedarah ng ayah die...mama sompat makan donut puding jek...sodap...yummy...suke mama
Ha...tengok..betapa girangnya mereka berdua
Ni tgh menanti makanan yang diserve oleh mama yang sedang membawa tray dengan hoyong hayang

Then pas berbuka we olls g solat maghrib jap...mama solat dulu...Emir stay with ayah kat luar...Surau kat Angsana mmg SUPERB...amazing tau org ramai gile...tapi solat masih selesa...siap ade org tgh berbuka (surau tu mmg sediakan makann berbuka untuk customer and staff) best kan??? but mmg selesa...

eh berbalik semula kepada anak beranak berdua tu...ada cite sbnnye...Rupanya pampers Emir ni senget...so ape lagi...tembuslah kincin die ke baju and suar ayah...so how ayah nak solat???Najis awak bukan muhaffafah nak oi....abesla la ayah...so mama decide untuk beli baju ayah kat AL-IKHSAn...so sesampai ke AL-IKHSAN maka Emir happy la yang amat...die buat la pelbagai aksi dan diantaranya...sila skrol kebawah ea...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ha...nampak aksi beliau???ha...nak jugak tgk muka chumil die kat CERMIN kasut tu kan?
Eh siap berbaringan lak die...aduhai anakku....
Pastu ayah pon pg la solat and suar tu saya soh die pakai kain pelikat free yang ade kat surau tersebut jek....
hehehe...Emir lak bergelutan ng mama diluar surau...kejap nak cubit baby org...kejap nak main tong sampah...last2 merengek2 nak susu...tgh elok susu ayah sampai...maka sibuk la nak jalan...and susu sambil jalan...(sayang...susu kene duduk la...awak ni tau...macam2 peel ye) 

Kami trus ke En. Kenny sebab encik perut berkeroncong sudah...sesampainya...Wah...begitu lapang okes...i Like...
Kat meja tu emir sibuk nak turun main lari2...saya soh en. suami bagi kat saya...then suddenly..............WEKKKKKK
Baju mama dipenuhi muntah susu emir...Happy besday MAMA!!!! hmmm sweetnye present dari adik...mama sangat suke...Love U son...hehehe (no pic sebab x sompat den nak capture bagai...melayan budak tenit tu)

Then mama pun trus pegi ke kete and tukar baju emir...Mama takde nak bertukar2 baju de...mama lap2 je...bau die mmg besh la dik...perfume baru mama...hehe..tapi mama tetap enjoy...
Then after having a dinner kami pon window shopping jap and trus balik....heheheheheheh...

Begitulah cerita harijadi mama....Thank U so Much hubby and Emir for a special birthday celebration =)


Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images