HARI2 HARI RAYA

HARI2 HARI RAYA

Harini masuk hari ke26 puasa...eh???cam baru smalam 1 Ramadhan kan???sangat cepat masa berlalu (tipu kan???sbnnye asyik hitung hari bile nak raye jek)
Bile nak raya ni yang paling meriah adalah sebelum raya...mase pagi raya tu aktiviti adalah lebih kurang sama semua org...kan kan kan...Sebelum raya adalah pelbagai aktiviti yang berbeza2 setiap umah buat...

Ade yang baru nak pasang langsir (Eh yang baru menjahit langsir malam raya pun ade gak)
Ade yang baru nak lap tingkap
Ade yang baru nak cat umah (Malam Raya pun masih mngecat)
Ada yang tengah kejar ayam kat keliling umah
Ade yang main bunga api, meriam, mercun and happy2 (ni bebudak selalunya)
Ade yang sibuk tengok cite2 best kat TV
Ade yang sibuk kat dapur Rebus ketupat& Bakar Lemang
Ade yang tgh sopping (last minit kononnya...padahal hari2 pon sopping)
Ade yang masih dalam perjalanan balik kampung
Ade yang tgh try baju baru (untuk melaram pada keesokan harinya)
Ade yang tgh kaco dodol
Ade yang tengah bergossip kat dapur (Biasala dah lame tak berkumpul)
Ade yang tak tau nak buat ape...so die dok makan kepek krupp krap...

Macam2 lagi aktiviti yang tak tertulis kalo nak mention kat sini...
Itulah kemeriahan raya....
Yang pastinya kita kene kembali kepada Fitrah...Untuk yang baik...menjadi lebih baik...Yang kurang baik menjadi baik...

Wallahualam

0 comments:

Post a Comment