Wednesday, 31 October 2012

Anak2 Belum Mumaiyiz...

11:02 am 0 Comments
Anak2 Belum Mumaiyiz...

Hai All...Penah x dengar pekataan ni 'mumaiyiz'???
Okey..sesapa tak tau what is the meaning...let me xplain the basic definision of mumaiyiz ...

"Mumayiz adalah istilah bagi anak kecil yang telah boleh memilih antara yang baik dan yang buruk. Atau yang betul dan yang mana salah"

So untuk anak2 kecil dibawah 7 tahun..memanglah kategori anak2 belum mumaiyiz...(tapi kalo kanak2 dibawah umur 30-an  tu nak diklasifikasikan sebagai ape ek??? ini menjurus kepada Wandy...anak sedara Mr. Hubby yang tak kurang juga kurang mumaiyyiznye) wakakaka...'wandy...sila marah...hahaha'

Nape lak tetibe cite pasal entry mumaiyiz??? Kuar exam pendidikan islam tingkatan 2 ke??? maklumla...kan tgh musim exam ni kan??? Oh jangan salah sangka ye kawan2...ada hot story disebalik entry ini...

Baby Emir
Last week kan ke raya haji@Aidiladha@ Qurban kan???So hari Sabtu tu kami berada dirumah MIL kat Pt Sikom...
Siblings Hubby semua balik...so rumah MIL adalah meriah dengan anak2 buah yang gumbira main sakan....
Anak2 buah Mr. Hubby ramai...ada yang sebaya kami, ada yang lbh tua dari kami pon (ni anak kak Long hubby)..yang tua dari kami nama die Wandy 
(die mmg dah tua....dah ada anak 2 orang..sorang almost 3 years  and 2nd one baru 6-7 bulan camtu)
Yang anak2 sedara lain tu age biasa2 la masih bersekolah....

So anak wandy yang sulong ni nama die Fahim....die ni age lbh kurang Emir yang almost 2 years la kan...
so boleh dikatakan mmg both ni belumlah mumaiyiz...
Ade je pojek budak berdua ni...even bercakap macam ayam ng itik...
(haku pon x paham)
Tapi tula kan Allah tu mmg maha berkuasa...kite mmg x paham...tapi budak berdua tu boleh communicate baek punye...siap ade pojek mega yang diorang rancang....Hadoi!!

Tengah kitorang sibuk tgk TV....Saye rase cam x sedap je hati...mane la anak bujang ni kan???
So saya tanya biras saya "kak nana ada nampak Emir x?"
So biras saya pun jawab " Ada kat depa dengan mak"
So saya pun meneruskan agenda tgk TV 
(bukan senang nak dapat tgk TV kan???sekali sekala ni macam addict pun ade gak)

Rupa2nya ada pojek mega yang sedang budak berdua tu lakukan....
dasyat ar kowang tau....

*   *   *   *   *   *   *   *
Ni la Fahim


Ni si Emir gudut yang lawak
Fahim : Atom...tok jak....atom....Tok Jak......

Suara Fahim dari bilik saya...Kak Long yang berada kat bilik bersebelahan bilik saya (bilik Kak Han) dok terfikir2...apesal le Tok Jak ni xmo bukak Pintu...
Again Fahim screaming...

Fahim : Atom...tok jak....atom....Tok Jak......

So kak Long x sedap hati...terus tgk pintu bilik saya..(tertutup)...Then Kak Long terus pegi tepi tingkap and selak langsir...Confirm....Fahim TERKUNCI dalam bilik....
So Kak Long ape lagi...kecoh le...terus panggil Wandy nak bagitau anak die terkunci dalam bilik saya....Tapi...sbnnye Fahim bukan bersendirian...kelihatan budak gudut bersama dengan muka heaven sambil buka mama punya barang make-up...

So saya terus kejut hubby yang tgh tdo and try console Emir and Fahim... 
(tak perlu console Emir...die adalah heaven dok TERKUNCI macam tu...muka stone jek...sakit jiwa mama)
Fahim dah menangis panic sebab tau diri terkunci...Semua orang sibuk memenuhi tingkap untuk memujuk bebudak ni bukak kunci pintu...
Tapi x berhasil sebab fahim dah panic...manakala si Emir tengah heaven main LOSYEN mama sambil sapu kat rambut la...sapu kat ketiak la...sapu kat muka... (aku tgk kat tingkap geram jek...hadoi...) siap org panggil2 die...die jwab "Pe???" dengan muka x bersalah... (boleh kan???) 
hadoi anak mama...tlg la takot sikit situasi cemas camtu 
(okey...tipu...aku x dela cemas sangat...aku nak gelak jek lebih...wakakaka)...
Fahim nangis semakin kuat....dan kuat....
Emir lak bleh tgk muka Fahim dgn muka x puashati ...agaknya dalam hati die 'apesal la mamat ni...tgh pojek baik ni pon nak nanges2....hadoi .Lagipun ni kan bilik mama kite...asal lak semua org kecoh sgt ni?'
sebab tu muka die stone jek...hadoi...

Ok then...kitorang dok pujuk2 emir supaya beredar sket dari tepi pintu supaya ayah emir bleh sepak pintu tu...
Tapi...si emir ni wat tak tau jek....die tgh sapu losyen kat cermin...hadoi mak pengsan nak!!!
Then pujuk la dengan ANgry bird...yes its work...finally die datang ke tepi tingkap and amek handphone yang saya hulur dari tepi tingkap...Then waktu tu la Mr. Hubby sepak pintu...
Bila pintu trbuka....Fahim beriye lari ke umi die...
Tapi apa jadi pada Emir???
Emir adalah muka selambe xmo kuar and tengah sibuk berLOSYEN...
(mari pengsan lagi)
semua org dok gelakkan emir and fahim...tapi Emir mmg lawak...aku pon bley gelak guling2

Ha tu la citenye kisah anak2 blum mumaiyiz ni....
 Emir mmg superb lawak...
Hilang mengantuk en. hubby...
wakakakakaka

Mama yang tgh demam pun bley gelak sakan...
Thank you sayang buat mama hepi =)



Oit...nak exam ke esok???

Aidiladha wal QurBan Si Putih 2012

9:39 am 2 Comments
Aidiladha wal QurBan Si Putih 2012

Ni cik putih saya
Alhamdulillah...Aildiladha tahun ni keluarga kami ada membuat Qurban...Means share adik beradik berempat...Qurban kami lembu si Putih...
Lembu Si Putih ni sangat somel dan lembut muka die...Orang dekat ng die pun sopan jek die tunduk...(lemah lembut cam saye kot...wakaka)
Orang kate lembu yang nak dikorban ni ikut org yang empunya....Kalo lembu tu redha...sopan...begitulah sifat keluarga yang nak wat Qurban tu...
(ha...nampak disitu???bertapa sopannya I sefamily???aiyak)
Kalo lembu yang lari kene ligan sekampung tu...kena tgk gak org yang wat qurban kot...wakakakaka (sila abaikan idea merepek saya ni ye)

anyway..kitorang wat Qurban kat Rumah abg adam 
(sepupu saya-sepupu saya semua dah berumur ye kawan2...memandangkan mak saya adalah anak bongsu,so nampak saya sebahagian dr sepupu termuda okes...NOPE...saya MEMANG sepupu termuda sebab saya adalah anak bongsu kepada emak saya yang juga merupakan anak bongsu dalam keluarga....eh???anak abg mak saya ada lebih muda la dari saya...eh sila abaikan lagi)
Dan Qurban tu pulak sbnnye ada 2 kuarga...satu lagi adalah kuarga adik abg adam tu...so penyembelihan berlaku 2 kali...

Ni la lembu yang satu lagi...beliau garang tau
Teknik Sembelihan

1. Perlu dilakukan oleh org yang mempunyai tangan yang kuat..
(supaya dengan sekali sembelihan urat akan putus dan tidak menyeksa binatang tersebut)
Ce bayangkan bada serupo den ni nak mogang parang lagi...kepala en.lombu lagi...ha...kang den yang terhayun...
2. Mesti Takbir dulu sebelum memulakan penyembelihan (masa tu kate mak saya airmata cam nak mengalir jek)
3. Menggunakan pisau/parang yang tajam (supaya kekdah penyembelihan adalah lebih mudah dijalankan)
4. Hukum sunat melihat penyembelihan oleh orang yang membuat Qurban....


Aktiviti penyembelihan dilakukan oleh orang kampung 
(gambo dalam kamera abg saye)
Orang kampung bergotong royong melakukan bersama2..
Mmg meriah and wonderful experience sbnnye...
Tapi Emir gudut saya telah pos ke rumah MIL sebab saya sbnnye dalam condition yang x berapa sihat...iaitu bersamaan dengan DEMAM...so ce bayangkan...tengah panas...tgk lembu....dukung Emir...keadaan diri sedang demam pulak...ape ce????
hehehehehheheheheh

Time kasih kepada org kampung Pt Sikom yang telah bergotong-royong untuk aktiviti penyembelihan cik Putih kami...




Semoga kami lebih dimurahkan rezki ...amin

Wednesday, 24 October 2012

I hate U Virus....

4:25 pm 0 Comments
I hate U Virus....

Orang kate sakit tu penghapus dosa...Harap2 terhapuslah dosa2 jika ketibaan virus2 yang tak diundang melandingkan dirinya dalam badanku ini...
Hokey badan saya sakit2 (especially sendi)...
selsema...sakit tekak...sakit kepala...
Sejak semalam dah start sakit tekak...So buat tak tau jek..malam tadi ajak en.hubby jalan2 makan aiskrim..
(org kate sakit tekak makan aiskrim vanilla will be heal)...
pas makan rase sejuk jek tekak...
Tapi pagi tadi...nak bangun ...masya Allah...sakitnya la hai badan...tekak perit dan kepala sakit sebelah...
Si Emir lak pagi tadi bangun awal mintakk dukung..
(nama pun anak...mstila i sayang sangat...dukung la bawak turun sambil peluk2...alahai...Love u manja)

"Ko Penat sangat kot Yu"..
Tu la ayat member2 bile tgk muka sememeh saya harini...
Penat?? Perkataan tu macam jarang je kuar dari mulut saya...
NApe ek?? Sebab saya bersyukur dapat kerja di ADTEC BAtu PAhat ni...cube bayangkan kalo saya masih di ADTEC Melaka...lagi haru kan???ape2 pun Alhamdulillah

Semalam balik keje saya singgah kedai depan rumah beli sos ikan ...then cina kedai tu tanya aku kije mane???
Bile jawab BAtu Pahat jek...die kate..."U gile ke berulang???" 
(asal lak x memasal kena gile ng apek ni???hadoi....)
Biasalah tu...mmg la nampak jauh (Jauh hokey...pegi balik 125KM)
ambik masa 1jam 10minit untuk sampai (80km/jam)
Balik rumah bergegas untuk masak...(hubby sampai confirm nak trus makan...msti die sangat lapar...cian mr.hubby...beliau x lunching...tu yang lapo kot)
Since mak saya punya tangan semakin teruk conditionnya...so saya adalah x bagi beliau wat kije pape...

So bab membasuh, mengemas segala adalah saya...
Tapi mak saya mmg x bleh tgk rumah sepah..
die mmg X boleh kalo x kemas setiap hari mahupun x membasuh setiap hari..

Oleh itu...sambil memasak...saya membasuh...siap memasak...angkat baju yang dibasuh semalamnya..pastu naik mandi...pastu pas maghrib..encik hubby msti dh sampai and trus hidang makan..

Waktu makan melayan si kecik...mmg habis sepah la sedapur...
(hehe...somel la awak)
Pastu mengemas dapur and terus melipat baju...pas lipat baju confirm dak kecik tu mengantuk atau ajak jalan jap...pas pusing2 kat bandar...and budak tecik tu tido, saya pun menyapu and mengemas ruang tamu...
Pastu barulah naik kemas bilik and tdo...
Esok pagi...rutin akan rotate semula...

Nampak macam basic punya kerja jek kan...Tapi since bekerja jauh ni...mungkinla badan tak dapat nak tampung kepesatan aktiviti tu...hehehe...
(almakllumlah...badan tu besau sangat)

Tapi saya happy buat semua ni...takde paksaan...
memang saya ikhlas...saya gembira...
Cuma mungkin badan saya yang kurang kekuatan untuk menanggung beban kerja melebihi kemampuan...
Apa yang boleh saya usahakan adalah...makan vitamin....(sbg supplement saya) dan saya berdoa agar saya diberi kesihatan yang berpanjangan...menjaga suami, anak, ibu, dan semua org yang saya sayangi...dan bekerja dengan baik...

Love U all....




Tuesday, 23 October 2012

Kesabaran Tu Penting!!!!!

1:14 pm 0 Comments
Kesabaran Tu Penting!!!!!


Hi guys...Kalo baca tajuk entry ni nampak entry Emo kan??? oh itu silap ye kawan2...
Just nak share bertapa PENTINGnya sebuah kesabaran...
(hokey pernah x terpikir sapa cipta words kesabaran???Ok jangan PK saje merepek)

Kesabaran bukan kewajipan...tapi satu sifat yang seharusnya sewajibnya...sebaiknya ada dalam setiap individu...
Pernah tak nampak situasi orang marah anak kat Public???
 atau Suami marah isteri kat Public ????
atau paling simple...Boss marah pekerja kat kedai especially???
Sebenanye situasi ni normal jek...selalu berlaku I mean...tapi orang yang takde sensitivity nampak benda ni...'NOTHING'
Tapi pada saya...It's "SOMETHING"

Saya pernah ada experience dulu...Mase tu sy pg Guardian kat "XXXX" then masa tu saya pg dengan hubby and emir...
Waktu malam about 8.30pm camtu...Mmg xde customer lain selain kami...
Tengah kitorang pilih2 barang...dengar suara kuat dari belakang...
Boss tgh marah anak buah...
Hokey...sangat kuat dan macam x perasan ada customer...
so ingat kitorang ni ape???
Emir terus mintak dukung sebab ketakutan...and hubby pun trus ajak keluar...
See....apa akibat kerana kurang kesabaran ni???
Kalo kedai...of course hilang customer...
Kalo marah anak depan public confirm ada org berdesis 
'garangnya die ni???singa ke hape'
Kalo marah isteri kat public lagi la teruk...confirm org akan assume 
'Laki die ni ntahape2 ntah...sib baik aku x dpat suami camni'
(okey...boleh assume tu desisan hatiku...wakakaka poyo lagi)

Okey...mmg kena sabar...banyak benda kena sabar...

Bab jaga anak??
 Pergh ni mmg kena sabar...
Kekadang rase nak marah...Tapi tgk muka si gudut tu ...siap sengih2 dah buat salah...ade ke la hai perasaan nak marah???
Nak gelak tu ada la...
Kekdang rase geram sangat kalo si Gudut tu berangin mintak dukung 24 jam...kalo ringan okey lagi kot...tgk la badan mama ni besar mana...Tapi tu la...boleh ke nak marah??? Sifat belas, sayang melebihi rasa marah...
Tapi kadang2 kalo die nangis x tentu pasal tu ada la gak tinggi suara...
'Stop crying...if not mama leave u alone here'
Then pandai la dia diam...(kadang2 golak aku tgk cara die nak diam dari nangis...hahahaha so sweet la sayang)

Dengan Suami??? 
oh haruslah bersabar...kan 'Die' Pelengkap kita...so terima seadanya...
(eleh...beriye...padahal en. hubby yang selalu bersabar ng saye...Love u thousand times la dear)

Dengan family...???
Pada saya la...kalo pun marah atau geram ng family ni better diam je la...
Percayalah...Air Dicincang Tak Akan Putus...(dah pandai bersimpulan bahasa kan???)

Dengan Kawan2??
Ni biasala babe....Kalo marah sangat baik diam tak pun tdo (kantoi...tdo kat opis) wakakaka
kekadang balik umah wat luahan perasaan la kat en. suami....
Kalo geram sangat je menangis (poyo jek kan)
Biasanya kesabaran tu akan dapat ditafsirkan dengan....BERDIAM diri....

Lebih baik diam dari berkata2...
Percayalah...
Bila kita bersabar...
Hikmahnya lebih banyaaaaaaaaaaaak lagi...
SABAR ITU INDAH KAWAN2


Monday, 22 October 2012

Monday Blues @ Blues Monday???

4:50 pm 0 Comments
Monday Blues @ Blues Monday???


Dihari Isnin atau ompotih kate monday blues adalah malas unuk keje...WHY???WHY???? pleaselah...
Hmm mmg malas gile weh...nak start tanda paper pon x terbuat...apatah lagi solder pojek...apatah lagi layan coding VB...mmg x jalan langsung...
Selalu dok PK...nape ada monday Blues...bile dah PK ...barulah terPK...sbnnye MIND SETTING jek tuh....ade jek pagi isnin yang semangat...ewah...hahahahahaha...
contoh pagi dulu tu (zaman bile ntah tu)...sangat bersemangat nak g keje .........ada sebab...
Sebab pagi tu ada friendly netball...wakakaka hampeh kan???ok xpe...

Hokey...dah nak Kul 5...mari kita balik....
Tah pape entry ni kan...baik xyah publish (eh...biarla...kan monday blues)
Ok bley diam...
Bye


JujuR Aku Dayus

11:21 am 0 Comments
JujuR Aku Dayus



Tajuk nampak cam seram mak!!...hahahaha tapi jangan tertipu hokey...Ini merupakan tajuk cite yang I tgk malam tadi kat Lappy...Dengan Mr. Hubby yang hemsem...sbnnaye cite tu ada kat hard disk dah berzaman...tapi saya adalah tak sompat nak tgk...malam tadi mmg pnt gile...tapi si gudut dah tdo so rehatllah sikit...so tgk hubby bukak cite tu...eh nampak best lak...so I pun join...

Meh I bagi synopsis cite ni ea...


Lisa (lakonan Nora Danish) merupakan anak org kaya yang telah kehilangan ibu dan dibesarkan oleh ayah and kaka jek 
(hokey ayat buku BM KBSR)
Lisa sangat liar bila meningkat dewasa since ayah die promise to her late mother untuk jaga Lisa dgn baik...tapi disebabkan x pnh dimarah die pun jadi liar (ayat tunggang langgang...sila paham2 jek...aku pun pening).Ayah die xtau nak wat camne kat Lisa ni....sampailah Lisa berkenalan ng Edree...


Edree ...Merupakan anak yatim piatu yang telah dibesarkan dirumah anak2 yatim bersama Aisah (Lakonan Irma Hasmi) ...Mereka pernah bertunang tapi terputus ditengah jalan kerana merasakan kasih sayang mereka adalah spt adik beradik...



So one day ni..Edree terlanggar Lisa didepan kedai ...Mase tu Lisa dengan bf die (lakonan x-bf abby abadi...ape kenama mamat ni...zul kot x silap...oh what ever...hanya watak kecik je..)
Then Edree pun cam tergamam...
(mgkin Lisa tu sun sangat la...eh mmg le cun okes...) so Edree pun spontaneous cakap 'someday I'll marry u'...wah...best gitew 
(pergh...en. hubby...meh la romatik ng I....-helo...apehal lak ni???tlg jangan potong cite bley x???)
Pastu Si Lisa ni pun berbaik ng si Edree and Edree berjaya finally memujuk ayah si Lisa untuk terima die as mennatu and mengubah Lisa menjadi seorang muslimah, isteri, dan anak yang baik...Alhamdulillah

Pas je diorang kawen, Edree ni dapat offer untuk keje kat Jepun...Die nak ajak Lisa...tapi Lisa ni sayang sangat kat Keje die...so Lisa xnak ikut 
(Kalo I lerr...pergh...mmg xkan tinggalkan suamiku tersayang...wajib ikut)
Pastu Edree pun pegi la Jepun tinggalkan si Lisa
One day...Edree ni balik...diam2 jek...nak wat seprise kat Lisa...sampai jek umah ...die nampak Lisa tgh tdo dengan xbf die tu (ala si zul tu la)
so Edree ni trus kuar bawak kete nangis2...and Accident...
Edree Koma...Siang malam Lisa yang jaga...sampai la Edree sihat...
Bile sihat, balik rumah je Edree mmg dingin habis ng Lisa...
Edree wat tak tau je ng Lisa...sampai la Lisa ingat Edree ada affair ng aisah..
So Lisa mintak Cerai....so ayah Lisa sangatla marah ng Edree...sbb Edree pnh janji nak jaga Lisa...
Ayah Lisa mintak Edree ceraikan Lisa...Tapi Edree ni sayang sangat sbnnye dgn Lisa...So die pun cakap
'saya sayang sangat dengan Lisa...Tapi xdapat menandingi sayang saya pada Allah'
Pergh...ayat mmg menusuk kalbu okey (Kredit pada pengarah cite ni)
Edree pun ceraikan Lisa dgn talak 1
Pastu Edree pun cite la kat semua org....termasuk Lisa, ayah Lisa.Mase die sampai rumah mase wat supprise tu...die nampak Lisa tgh tdo ng xbf die 
(zul keparat...eh apesal aku emo???)
Pastu die naik kete laju2 and xcident...die sedih sangat..
Tapi sbnnye adalah...
Lisa diperangkap oleh xbf die tu...die ajak keluar makan then die masukkan ubat tdo/khayal kat minuman Lisa...so Lisa adalah diperkosa...(cian kan)...
kebetulan masa tu la siEdree tu balik...so tu yang Edree nampak...
Then finally, mereka bersatu semula...sbb bukan salah Edree mahupun Lisa...
Si Zul tu yang  keparat (hokey...nape haku emo lagi nih?)
Oh sweet okes...


Cite die mmg seriously touching...(hokey I admit nangis berjurai2...wakaka)
Lakonan Beto mmg mantap...tetibe I teradmire lak kat die..
(Off Record...En. Hubby...I admire pada lakonan die jek...)
Juga Nora Danish...juga Irma Hasmi...oh Juga zul yang I cakap keparat sebab geram tu...
huhuhuhu...

Moral Of the story...
1. Kena jadi isteri solehah...baik...jaga suami...terima suami seadanya....
2.Jangan keluar rumah tanpa izin suami (macam sllau buat jek...g kdai bli lauk kna bgtau sbnnye tau...)
3.Berusaha menjadi suami/isteri yang baik untuk pasangan
4.Jangan sangka buruk kat orang. Kita kena tau cite sbnar
5.Sayangilah isteri/suami sebanyaknya...sweetnye la hai

Sebenanye saya dalah jarang dapat tgk cite and menghayati cite...
(malas okey nak tercongok lame2 dpn TV)
Then ni la cite yang I bagi 5 bintang...(eh???wakakaka)

Sunday, 21 October 2012

Flextronics Futsal tournament

11:33 am 0 Comments


I adalah berada di danga futsal centre with my beloved hubby n son sempena flextronics futsal tournament.kami smua trlewat smpi sbnanye sbb trlewat bgn.dhlah lewat.smpt braktiviti mgemas dan mengemop bgai.kellas gitem (Mau x lewat.smlm brjimba2 smpi lewat mlm.plus tgk bola ATM vs KELATE -tgk smbil ngeteh-).

Hokey.dh pnjg lebar merapu.berbalik pd tajuk entry.en hubby telah brlawan 3 kali stakat ni.dsbabkn liga,so hubby adalah menang skali.kalah skali and draw skali.so i pn x pndi nk kire acaner.then waiting je la for judge nk judging cane kn.so i smpt la brblog bgai.

Danga Futsal centre ni agak user friendly.somehow kalo kte bring along ank2 pn xde la cm bosan.ada few tmpt nk lepak n rehat.so i recommended to those yg nk cube2 buang2 lemak.

Saye ekceli ada gak futsal tournament nextweek.tp ng stdnt.stdnt will be 'lauk' or else lectures will be 'lauk'..just wait.ok dh.penat merepek.jom lyn gambar.

Hokey gambr nant i upload k.lyn emir gudut ni


Anak sape semnagt sukan sangat nih?


Wah2 ayah...sangat cemerlang beraksi

Hencem hubby

Ok...pijar tgn mama...hahaha

Hahaha...comel dak ni

Lajunye awak lari

Friday, 19 October 2012

JoDoh Ketentuan Allah

3:53 pm 5 Comments
JoDoh Ketentuan Allah

Hai kawan2...bertemu kita dalam segment Jodoh 
(ok.sila jangan merepek sangat).
Sebenarnya dan hakikatnya Jodoh merupakan ketentuan Allah. Allah yang menentukan siapakah jodoh kita, bilakah akan bertemu jodoh kita dan dimanakah kita akan bertemu jodoh kita.
kadang2 kita x expect pun 'orang' itu adalah jodoh buat kita.

Ada org bertemu jodoh dalam LRT
 (ni sape2 yang dok kat KL nun...kalo dok kat ceruk johor @negeri2 lain, celah mana nak dapat LRT???so tukar kepad bus @ Teksi)
Ada org bertemu jodoh dialam Maya...(Facebook, friendster,email n so so so on). Kalo jodoh dalam alam maya ni mmg banyak risikonya...tapi bergantung la pada individu sendiri...(shidot, ko bertemu jodoh dialam maya nampaknya okey jek...suami yang soleh dan baik penyayang lagi gitew)
Ada org bertemu jodoh atas pokok (erk...cam haku jek ni...wakakaka...xdela...maksudnya...x sangka pun org yang main lari2, panjat2 pokok same2, gado sama2 adalah jodoh kita) Malu i ....dush2
Macam2 la kekdah penemuan jodoh yang Juga Allah tentukan...

Ha tu baru cite bab bertemu jodoh....kalo cite bab seterusnya...hmm...marilah kita kupas bersama (ewah2 ni macam tajaan bersama Dr Fadhilah Kamsah pulak) Hahahaha

Kadang2 bila jodoh kita lambat...Kita risau sangat...
(Maunye x riso....org sibuk bertanya...bila nak kawen??bile nak kawen???bile nak makan nasi minyak, bila nak bau nasi minyak???)
Sila jawab ramai2 'Kalo nak makan nasi minyak...pegi je kedai mamak...makan sampai lebam' habis cite.
Tapi biasalah mulut orang. kalo tak bertanya @ bercakap mestilah sangat susah hati (eh...cakap untuk diri sendiri ea??)
Tapi percayalah sbnnya Allah menentukan yang terbaik buat kita....

Cuba kita bayangkan.......
Dalam keghairahan nak mencari pasangan
 (sebab nak seal mulut org dari bertanya'bila nak kawen')
Kita dapat pasangan dengan istilah 'Tangkap Muat ' je...
Tapi  kita xtau akibatnya kan kan kan????
Kalo pasangan kita tu mmg terbaik untuk kita..Alhamdulillah...
Tapi kalo sebaliknya...ape cer??? 
Ada kes kena dera...suami kaki minum, drug addict, kaki pompuan..
ish Nauzubillah
ada gak suami yang jenis tinggalkan anak isteri kat rumah...
4, 5 bulan sekali baru balik
Ada kes suami suruh isteri kerja die stay umah goyang kaki...
(ewah...ingat ni cite Mr. Mama ke hape?)
Ada kes isteri kaya..suami biasa2...isteri dah jadi boss kepada suami...
Ada kes gak Isteri dera suami....
Kalo dah camtu....hmmm nak wat ape???

Nak marah???(derhaka beb...masuk neraka nanti)
Nak Lari Dari Rumah ??? (syurga bawah tapak kaki suami okes)
Nak dera suami???(Ni lagi ahli neraka)
Nak bunuh diri??(Ini Juga ahli nerakawi)
Nak dera isteri??(masuk jail lak kang)
Nak biar je isteri sesuka hati (Dayus ni babe)
Nak balik umah mak ayah???
(haha..kalo xkena pelangkung ng parents sendiri dah cukup baik)

Pada pendapatan saya la...sebaiknya kita bersyukur dengan apa yang telah ditetapkan oleh kita...
Allah sebenarnya Maha mengetahui...
Kadang2 kelewatan jodoh tu adalah disebabkan oleh diri kita...Allah melihat kita belum bersedia kearah itu...atau 
kurangnya persediaan diri menjadi ketua keluarga mahupun suri dalam rumahtangga....

Apa yang penting, kita kena bersyukur atas apa yang telah ditentukan untuk kita.
Terimalah suami @ Isteri kita seadanya...
Kebaikan suami@isteri kita jadikanlah tauladan
Kelemahan Suami @ Isteri kita jadikanlah pelengkap kepada kekurangan diri kita...

Perlu ke letak gambar I kawen???hahhaa
Hokey ni panten Rock ea

Kepada kwn2 bujang saya yang saya sayangi....
Jangan risau atas kelewatan itu....Allah janjikan terbaik untuk korang semua....
(PERHATIAN: kawan2 saya ada yang single and available....so sesape nak merisik khabar...silalah roger I okes)
(*Mek Non...haku dah advertised...hahahhaha)

Puma Lily Ballet Lace

10:54 am 0 Comments
Puma Lily Ballet Lace 

Hi All....I nak let go my Puma Lily Ballet Lace Footwear...
Kasut ni super besties and menyebabkan saya beli hokey..
Saya beli last month kat Al-Ikhsan Alamanda dengan harga RM169.00...
Then dah beli xde pun intention nak trus pakai...sesampai ghumah...alamak...besar la plak...
hmmm saye bli saiz 6-UK..
mase try cam Ok...(try sebelah je kot...pastu dah rase best)
Then sampai rumah untuk dipakai adalah besar...hokey...cane tuh???
Nak tukar???hmmm jauh jugak nak ke Alamanda bagai...pastu dengan resit dah sampai ke pelupusan sampah kot...
So I nak let-go dengan harga RM100 (aci x???)

Tapi takde kotak tau...sebab patern saya ni bli kasut mmg xmo kotak 
(reason : sebab malas bawak barang berbentuk kotak...kotak kan besar...so nampak cam messy dan cam bnyk beno brg lak yang dibawak...so i adalah x suke... )

so sesapa nak roger okes...
Nant dah let-Go I bleh bli saiz 5UK (saiz saya)
Tapi I nak beli kaler lain (Puma ballet lace ni available dalam 2 colors jek...pink-grey & green-black yang awesome. Green die pun suweet tau)...
I nak bli kaler lain sebab rupanya kasut itu adalah sama ng kasut hantaran tunang adik iparku..
Adeh....cane leh x prasan kasut beliau dikala majlis tersebut???hmmm sila lempang pipi sendiri laju2...

Ini adalah gambar en.puma yang best tu...

Hokey2...ianya mmg pinky + grey yang superb...sebab mmg cantik...





Thursday, 18 October 2012

FrisoL@c & PepTan

4:21 pm 2 Comments

FrisoL@c & PepTan

FriSoL@C

Ha...this is two different entry actually okes...
First I wana telling U guys about Frisolac...
Frisolac ni ape???Makanan???alat kecantikan???Oh no no no...not For adult...ni untuk si kenit bunch2 ...
Frisolac telah digunakan oleh emir sejak awal kelahirannya (ayat xbleh blah)
Since emir start minum Formula Milk...We introduce him S26...ada la sebulan minum, macam kurang sesuai untuk emir since kurang kelawasan...so We change pelbagai susu...ada gak penah cite dalam entry ni 'susu'
Then kami beralih kepada FRISOLAC...kalo perasan kat TV ada iklan kartun chomel lompat2 (sebab tu emir suke lompat2...cume berat sket jek...)hehehhe
Sebenanye Formula milk ni  mengikut kesesuaian anak kita...kadang2 tak sesuai...kadang2 sesuai...kadang2 kena spending banyak jugak untuk try the best milk untuk anak kita...(mau x nye...kena beli susu pack besar punya 500-700gram...sekarang dah xde nak jual starter pack lagi)...
so takpe janji anak sihat okes
 (tapi tu ayat org yang boleh menampung keperluan susu anak yang mahal...ape ce pulak org yang kurang kemampuan dari segi itu???so syarikat pengeluaran susu kenalah alert sket....kuarkanlah stock starter pack supaya tiada pembaziran disitu...)
Frisolac ni ada 4 step...
Step 1 : untuk baby lahir -1year
Step 2 : baby 6mth-1year
Step 3: Baby 1 Year - 3 Year
Step 4 : 3 Year -9 Year
So Emir sekarang dah berada dalam range step 3...Harga susu ni pulak adalah mengikut step2....semakin besar semakin murah 
(xde la mahal sangat...murah sehingget dua jek)
Harga Friso mengikut harga pasaran kedai baby 
(Hup Heng...eh biar betol nama kedai tu...hap seng kot...ah yang penting kedai baby kat PONTIAN )
Step 1 : RM42.50 (650gram)
Step 2 : RM40.20 (650gram)
Step 3: RM61.50 (650gram X2) means RM30.75 untuk 650gram-berbaloi ok
Step 4 : RM56.00 (650gramX2) means RM28 untuk 650gram-lagi berbaloi ok...



Agak mahal sbnanye susu ni...tapi xleh la nak lawan harga susu2 mahal seperti Enfagrow and  S26Gold...Harga Friso ni kalo tgk betul2 lebih kurang harga susu Anmum...
 Mmg mahal sket la..Emir sebulan susu die 6-8 kotak susu step3 so menyamai RM492.00 (hamek ko...cam ni sampai emir besar la mama x dapek nak meraso SKII...eh???apehal pulak???wakakaka)
Tapi anything for u dear...janji awak hepi and sihat...
Hmm tgk la badan sekarang...makan xde la banyak...tapi alahai...cam makan yis lebih...(dalam friso ada letak yis ke?hehehehe)
Friso ni nampak serasi untuk emir yang cute miut...somel dan encem...i'll continuing it...
sistem perkumuhan nampaknya cam ok...semua pun ok...
Best lah Frisolac....Love u Emir...


PePt@N

Peptan ni menatang apelak ni???hmm cam jarang mendengar kan apekah ini???
Hokey2...ini adalah collagen dust...pure dari marine hydrolisist.

100% fish collagen manufactured by Rousselot, France.
Pure Collagen Dust was certified with Halal and the manufacturing 
processes comply with the rules and regulations of Halal.
To be sprinkled in food, drinks and your skincare product.
Use the bio-enzymatic hydrolysis technology to obtain small molecule 
collagen. It helps in the maintenance and repair of skin, promote skin 
firmness and moisture.
Cam dah nampak okey sket kulit ni kan
Okey2...saya start guna mende ni sebulan yang lalu...and its working!!!
sblm ni before seminggu saya nak 'peot' encik jerawat adalah rajin muncul...(sorry i tak tunggu u okes...haish)
so bestnya collagen dust ni...once a week saya wat mask...baunya adalah sangat ikan....tapi pastu...encik jerawat mengecut dan mengecut...alhamdulillah...so I Love it...
makan stgh sudu ng juice pon okey je...rase je x meloyakan...means boleh la ditelan...hehehehe...
Lets try untuk result yang Best...hehehe =)


Ce tgk ng emir...same x?

Masa ni baru en. jerawat dah nak baik...cube bezakan ng kulit akak sblah...eheheheh (sowi kak G)







Follow Us @soratemplates