Anak2 Belum Mumaiyiz...

Anak2 Belum Mumaiyiz...

Hai All...Penah x dengar pekataan ni 'mumaiyiz'???
Okey..sesapa tak tau what is the meaning...let me xplain the basic definision of mumaiyiz ...

"Mumayiz adalah istilah bagi anak kecil yang telah boleh memilih antara yang baik dan yang buruk. Atau yang betul dan yang mana salah"

So untuk anak2 kecil dibawah 7 tahun..memanglah kategori anak2 belum mumaiyiz...(tapi kalo kanak2 dibawah umur 30-an  tu nak diklasifikasikan sebagai ape ek??? ini menjurus kepada Wandy...anak sedara Mr. Hubby yang tak kurang juga kurang mumaiyyiznye) wakakaka...'wandy...sila marah...hahaha'

Nape lak tetibe cite pasal entry mumaiyiz??? Kuar exam pendidikan islam tingkatan 2 ke??? maklumla...kan tgh musim exam ni kan??? Oh jangan salah sangka ye kawan2...ada hot story disebalik entry ini...

Baby Emir
Last week kan ke raya haji@Aidiladha@ Qurban kan???So hari Sabtu tu kami berada dirumah MIL kat Pt Sikom...
Siblings Hubby semua balik...so rumah MIL adalah meriah dengan anak2 buah yang gumbira main sakan....
Anak2 buah Mr. Hubby ramai...ada yang sebaya kami, ada yang lbh tua dari kami pon (ni anak kak Long hubby)..yang tua dari kami nama die Wandy 
(die mmg dah tua....dah ada anak 2 orang..sorang almost 3 years  and 2nd one baru 6-7 bulan camtu)
Yang anak2 sedara lain tu age biasa2 la masih bersekolah....

So anak wandy yang sulong ni nama die Fahim....die ni age lbh kurang Emir yang almost 2 years la kan...
so boleh dikatakan mmg both ni belumlah mumaiyiz...
Ade je pojek budak berdua ni...even bercakap macam ayam ng itik...
(haku pon x paham)
Tapi tula kan Allah tu mmg maha berkuasa...kite mmg x paham...tapi budak berdua tu boleh communicate baek punye...siap ade pojek mega yang diorang rancang....Hadoi!!

Tengah kitorang sibuk tgk TV....Saye rase cam x sedap je hati...mane la anak bujang ni kan???
So saya tanya biras saya "kak nana ada nampak Emir x?"
So biras saya pun jawab " Ada kat depa dengan mak"
So saya pun meneruskan agenda tgk TV 
(bukan senang nak dapat tgk TV kan???sekali sekala ni macam addict pun ade gak)

Rupa2nya ada pojek mega yang sedang budak berdua tu lakukan....
dasyat ar kowang tau....

*   *   *   *   *   *   *   *
Ni la Fahim


Ni si Emir gudut yang lawak
Fahim : Atom...tok jak....atom....Tok Jak......

Suara Fahim dari bilik saya...Kak Long yang berada kat bilik bersebelahan bilik saya (bilik Kak Han) dok terfikir2...apesal le Tok Jak ni xmo bukak Pintu...
Again Fahim screaming...

Fahim : Atom...tok jak....atom....Tok Jak......

So kak Long x sedap hati...terus tgk pintu bilik saya..(tertutup)...Then Kak Long terus pegi tepi tingkap and selak langsir...Confirm....Fahim TERKUNCI dalam bilik....
So Kak Long ape lagi...kecoh le...terus panggil Wandy nak bagitau anak die terkunci dalam bilik saya....Tapi...sbnnye Fahim bukan bersendirian...kelihatan budak gudut bersama dengan muka heaven sambil buka mama punya barang make-up...

So saya terus kejut hubby yang tgh tdo and try console Emir and Fahim... 
(tak perlu console Emir...die adalah heaven dok TERKUNCI macam tu...muka stone jek...sakit jiwa mama)
Fahim dah menangis panic sebab tau diri terkunci...Semua orang sibuk memenuhi tingkap untuk memujuk bebudak ni bukak kunci pintu...
Tapi x berhasil sebab fahim dah panic...manakala si Emir tengah heaven main LOSYEN mama sambil sapu kat rambut la...sapu kat ketiak la...sapu kat muka... (aku tgk kat tingkap geram jek...hadoi...) siap org panggil2 die...die jwab "Pe???" dengan muka x bersalah... (boleh kan???) 
hadoi anak mama...tlg la takot sikit situasi cemas camtu 
(okey...tipu...aku x dela cemas sangat...aku nak gelak jek lebih...wakakaka)...
Fahim nangis semakin kuat....dan kuat....
Emir lak bleh tgk muka Fahim dgn muka x puashati ...agaknya dalam hati die 'apesal la mamat ni...tgh pojek baik ni pon nak nanges2....hadoi .Lagipun ni kan bilik mama kite...asal lak semua org kecoh sgt ni?'
sebab tu muka die stone jek...hadoi...

Ok then...kitorang dok pujuk2 emir supaya beredar sket dari tepi pintu supaya ayah emir bleh sepak pintu tu...
Tapi...si emir ni wat tak tau jek....die tgh sapu losyen kat cermin...hadoi mak pengsan nak!!!
Then pujuk la dengan ANgry bird...yes its work...finally die datang ke tepi tingkap and amek handphone yang saya hulur dari tepi tingkap...Then waktu tu la Mr. Hubby sepak pintu...
Bila pintu trbuka....Fahim beriye lari ke umi die...
Tapi apa jadi pada Emir???
Emir adalah muka selambe xmo kuar and tengah sibuk berLOSYEN...
(mari pengsan lagi)
semua org dok gelakkan emir and fahim...tapi Emir mmg lawak...aku pon bley gelak guling2

Ha tu la citenye kisah anak2 blum mumaiyiz ni....
 Emir mmg superb lawak...
Hilang mengantuk en. hubby...
wakakakakaka

Mama yang tgh demam pun bley gelak sakan...
Thank you sayang buat mama hepi =)



Oit...nak exam ke esok???

0 comments:

Post a Comment