JoDoh Ketentuan Allah

JoDoh Ketentuan Allah

Hai kawan2...bertemu kita dalam segment Jodoh 
(ok.sila jangan merepek sangat).
Sebenarnya dan hakikatnya Jodoh merupakan ketentuan Allah. Allah yang menentukan siapakah jodoh kita, bilakah akan bertemu jodoh kita dan dimanakah kita akan bertemu jodoh kita.
kadang2 kita x expect pun 'orang' itu adalah jodoh buat kita.

Ada org bertemu jodoh dalam LRT
 (ni sape2 yang dok kat KL nun...kalo dok kat ceruk johor @negeri2 lain, celah mana nak dapat LRT???so tukar kepad bus @ Teksi)
Ada org bertemu jodoh dialam Maya...(Facebook, friendster,email n so so so on). Kalo jodoh dalam alam maya ni mmg banyak risikonya...tapi bergantung la pada individu sendiri...(shidot, ko bertemu jodoh dialam maya nampaknya okey jek...suami yang soleh dan baik penyayang lagi gitew)
Ada org bertemu jodoh atas pokok (erk...cam haku jek ni...wakakaka...xdela...maksudnya...x sangka pun org yang main lari2, panjat2 pokok same2, gado sama2 adalah jodoh kita) Malu i ....dush2
Macam2 la kekdah penemuan jodoh yang Juga Allah tentukan...

Ha tu baru cite bab bertemu jodoh....kalo cite bab seterusnya...hmm...marilah kita kupas bersama (ewah2 ni macam tajaan bersama Dr Fadhilah Kamsah pulak) Hahahaha

Kadang2 bila jodoh kita lambat...Kita risau sangat...
(Maunye x riso....org sibuk bertanya...bila nak kawen??bile nak kawen???bile nak makan nasi minyak, bila nak bau nasi minyak???)
Sila jawab ramai2 'Kalo nak makan nasi minyak...pegi je kedai mamak...makan sampai lebam' habis cite.
Tapi biasalah mulut orang. kalo tak bertanya @ bercakap mestilah sangat susah hati (eh...cakap untuk diri sendiri ea??)
Tapi percayalah sbnnya Allah menentukan yang terbaik buat kita....

Cuba kita bayangkan.......
Dalam keghairahan nak mencari pasangan
 (sebab nak seal mulut org dari bertanya'bila nak kawen')
Kita dapat pasangan dengan istilah 'Tangkap Muat ' je...
Tapi  kita xtau akibatnya kan kan kan????
Kalo pasangan kita tu mmg terbaik untuk kita..Alhamdulillah...
Tapi kalo sebaliknya...ape cer??? 
Ada kes kena dera...suami kaki minum, drug addict, kaki pompuan..
ish Nauzubillah
ada gak suami yang jenis tinggalkan anak isteri kat rumah...
4, 5 bulan sekali baru balik
Ada kes suami suruh isteri kerja die stay umah goyang kaki...
(ewah...ingat ni cite Mr. Mama ke hape?)
Ada kes isteri kaya..suami biasa2...isteri dah jadi boss kepada suami...
Ada kes gak Isteri dera suami....
Kalo dah camtu....hmmm nak wat ape???

Nak marah???(derhaka beb...masuk neraka nanti)
Nak Lari Dari Rumah ??? (syurga bawah tapak kaki suami okes)
Nak dera suami???(Ni lagi ahli neraka)
Nak bunuh diri??(Ini Juga ahli nerakawi)
Nak dera isteri??(masuk jail lak kang)
Nak biar je isteri sesuka hati (Dayus ni babe)
Nak balik umah mak ayah???
(haha..kalo xkena pelangkung ng parents sendiri dah cukup baik)

Pada pendapatan saya la...sebaiknya kita bersyukur dengan apa yang telah ditetapkan oleh kita...
Allah sebenarnya Maha mengetahui...
Kadang2 kelewatan jodoh tu adalah disebabkan oleh diri kita...Allah melihat kita belum bersedia kearah itu...atau 
kurangnya persediaan diri menjadi ketua keluarga mahupun suri dalam rumahtangga....

Apa yang penting, kita kena bersyukur atas apa yang telah ditentukan untuk kita.
Terimalah suami @ Isteri kita seadanya...
Kebaikan suami@isteri kita jadikanlah tauladan
Kelemahan Suami @ Isteri kita jadikanlah pelengkap kepada kekurangan diri kita...

Perlu ke letak gambar I kawen???hahhaa
Hokey ni panten Rock ea

Kepada kwn2 bujang saya yang saya sayangi....
Jangan risau atas kelewatan itu....Allah janjikan terbaik untuk korang semua....
(PERHATIAN: kawan2 saya ada yang single and available....so sesape nak merisik khabar...silalah roger I okes)
(*Mek Non...haku dah advertised...hahahhaha)

5 comments:

Anonymous said...

haha....baik punye advertised yer puan ayu..haha

ayza ukashah... said...

Hahaha

Sofea Hana said...

Ada je ko nk selitkan aku kn

ayza ukashah... said...

Kebetulan ada contoh trvaek.bgup

ayza ukashah... said...

Kebetulan ada contoh trvaek.bgus taw hsham 2.kna bsyukur sket.x yah mintak fridge lg okes..hehe

Post a Comment