Kesabaran Tu Penting!!!!!

Kesabaran Tu Penting!!!!!


Hi guys...Kalo baca tajuk entry ni nampak entry Emo kan??? oh itu silap ye kawan2...
Just nak share bertapa PENTINGnya sebuah kesabaran...
(hokey pernah x terpikir sapa cipta words kesabaran???Ok jangan PK saje merepek)

Kesabaran bukan kewajipan...tapi satu sifat yang seharusnya sewajibnya...sebaiknya ada dalam setiap individu...
Pernah tak nampak situasi orang marah anak kat Public???
 atau Suami marah isteri kat Public ????
atau paling simple...Boss marah pekerja kat kedai especially???
Sebenanye situasi ni normal jek...selalu berlaku I mean...tapi orang yang takde sensitivity nampak benda ni...'NOTHING'
Tapi pada saya...It's "SOMETHING"

Saya pernah ada experience dulu...Mase tu sy pg Guardian kat "XXXX" then masa tu saya pg dengan hubby and emir...
Waktu malam about 8.30pm camtu...Mmg xde customer lain selain kami...
Tengah kitorang pilih2 barang...dengar suara kuat dari belakang...
Boss tgh marah anak buah...
Hokey...sangat kuat dan macam x perasan ada customer...
so ingat kitorang ni ape???
Emir terus mintak dukung sebab ketakutan...and hubby pun trus ajak keluar...
See....apa akibat kerana kurang kesabaran ni???
Kalo kedai...of course hilang customer...
Kalo marah anak depan public confirm ada org berdesis 
'garangnya die ni???singa ke hape'
Kalo marah isteri kat public lagi la teruk...confirm org akan assume 
'Laki die ni ntahape2 ntah...sib baik aku x dpat suami camni'
(okey...boleh assume tu desisan hatiku...wakakaka poyo lagi)

Okey...mmg kena sabar...banyak benda kena sabar...

Bab jaga anak??
 Pergh ni mmg kena sabar...
Kekadang rase nak marah...Tapi tgk muka si gudut tu ...siap sengih2 dah buat salah...ade ke la hai perasaan nak marah???
Nak gelak tu ada la...
Kekdang rase geram sangat kalo si Gudut tu berangin mintak dukung 24 jam...kalo ringan okey lagi kot...tgk la badan mama ni besar mana...Tapi tu la...boleh ke nak marah??? Sifat belas, sayang melebihi rasa marah...
Tapi kadang2 kalo die nangis x tentu pasal tu ada la gak tinggi suara...
'Stop crying...if not mama leave u alone here'
Then pandai la dia diam...(kadang2 golak aku tgk cara die nak diam dari nangis...hahahaha so sweet la sayang)

Dengan Suami??? 
oh haruslah bersabar...kan 'Die' Pelengkap kita...so terima seadanya...
(eleh...beriye...padahal en. hubby yang selalu bersabar ng saye...Love u thousand times la dear)

Dengan family...???
Pada saya la...kalo pun marah atau geram ng family ni better diam je la...
Percayalah...Air Dicincang Tak Akan Putus...(dah pandai bersimpulan bahasa kan???)

Dengan Kawan2??
Ni biasala babe....Kalo marah sangat baik diam tak pun tdo (kantoi...tdo kat opis) wakakaka
kekadang balik umah wat luahan perasaan la kat en. suami....
Kalo geram sangat je menangis (poyo jek kan)
Biasanya kesabaran tu akan dapat ditafsirkan dengan....BERDIAM diri....

Lebih baik diam dari berkata2...
Percayalah...
Bila kita bersabar...
Hikmahnya lebih banyaaaaaaaaaaaak lagi...
SABAR ITU INDAH KAWAN2


0 comments:

Post a Comment