Saya Adalah Independent hokey!!


Saya Adalah Independent hokey!!

Not...not...ini bukan Tentang saya okey...ni tentang my litlle bunch2 yang sangat independent...
Rasanya kalo compare ng mama...Emir ni teramatlah independent...

Emir mmg xpernah dimarah walau dijentik 
(eh silap..ayah pernah marah ..cume cara marah  tu sangat unik.macam bisik2 je pun...tapi hasilnya emir menangis tersedu2..) hahahaha padan muke awak...

Emir mmg dilatih untuk berdisiplin..Emir wajib meletakkan  botol sendiri dalam sink bila selesai minum susu...since Emir bleh pandai jalan..mama dah guide camtu...
Hasilnya adalah ...emir campak jek botol susu dalam sink walau bukan dirumah sendiri...hadoi...hahahaha

Emir juga dilatih untuk memakai dan membuka baju sendiri seawal 1 tahun....
(Tapi yang ni ikut hangin die...kalo time baik tu...pandai le die bukak semuanya...tapi kalo time hangin x baik...xmo nye)

Emir dilatih untuk tidak dipujuk kalo terjatuh atau terhantuk ..jika semua itu adalah berpunca dari die sendiri...so Die buat xtau jek...bangun and sambung main...(hokey...mmg kuat anak mama) dan emir juga dilatih untuk tidak memarahi benda2 yang dilanggarnya yang mengakibatkan kejatuhan atau keterantukannnya

Emir dilatih untuk tidak menjadi manja...Emir berhak explore semua benda...mama and ayah just guide jek..
hasilnya emir pandai ONkan TV & astro sendiri...Emir juga pandai fixkan block toys sampai jadi bentuk bangunan sendiri...dan paling penting Emir pandai kemas mainan sendiri...

Emir dilatih untuk memahami perasaan org lain....Kami guide Emir supaya jadi org yang mengalah...tapi mengalah bukan bermakna kalah...
Hasilnya...Emir tak pernah bergaduh berebut mainan dengan orang 
(cume emir suka menyakat Amalia-sepupu Emir- dengan hamek mainan Lia pastu kalo tgk Lia dah macam majuk...die pulang semula) notty kan???

So cute la awak ni...

Sekarang kalo makan mmg dah xnak bersuap...
semua nak buat sendiri...minum xnak cawan plastik...
(apatah lagi minum pakai cawan bertangkai 2 khas untuk toddler tu...haruslah xnak)
Nasib baiklah kat rumah ada pinggan melanin...so xde la nak pecah sana sini...
tapi kena mention kat die la..." pinggan ni sama macam pinggan mama tau....ha...look at mama's plate..."
So die pun hanguk2 kepala bergaya faham...'hokey...gud boy'
Tapi bile cite bab makan sendiri ni...mmg mama beristighfar panjang...
mau xnye...kalo makan ...
nasi ada kat rambut...sup ada kat sekeliling telinga...baju jangan cakaplah...
memang bermanikkan nasi...ayam plak ada kat suar...sayur ada kat lengan...(acaner tu emir??)
So ayah akan take over tempat mama untuk proses si Emir...(mandi + pakai baju) sebab mama akan mengemas tapak pemakanan emir...sebabnya mmg kena sapu and mop bagai...

Alhamdulillah Emir memang cepat faham. 
Sekarang kalo nak suruh bangun awal kena bagitau die awal2...
contohnya last week...
Ayah ada futsal tournament kat JB and memerlukan kami bangun seawal pagi untuk bersiap bagai sebab game akan start kul 8.30 camtu...
So malam tu mama dah kena bagitau emir la "Emir, habis susu ni kena sleep tau...emir kena sleep awal sbb esok pagi nak kna bangun awal...kalo emir bangun lewat mama ng ayah tinggal emir tau"
Tanpa banyak soal pas je habis susu Emir trus tdo...
Hokey...pagi soknya hamek ko...Kul 6.00pagi die dah bangun siap kejut mama and ayah "ma,ayah...jom"
Ayah and mama adalah mengantuk....huhuhu...ayah soh emir sambung tdo...tapi die trus nak turun kate nak mandi...hadoi...
 So sekarang kalo ada apa2 kna bagitau awal2...hehehehe (NOTED)

'Dulu family In-Law agak kurang setuju dengan cara kami didik Emir, biarkan Emir independently macam tu...tapi since tgk Emir growing up dgn disiplin , cepat faham, tak manja dan mengalah..mereka akhirnya setuju'


Sebenarnya...Kami didik Emir macam tu bukan sebab tak sayang Emir...Tapi sebab SAAAYANG sangat dengan Emir. Kami nak Emir membesar bukanlah sebagai budak genius yang bangga dengan kepandaiannya...
Tapi cukuplah Emir jadi anak yang berjaya dalam pelajaran, kehidupan, dunia akhirat, Taat perintah Allah, Taat pada Ibu bapa, hormat pada diri sendiri, org tua kawan, disenangi org lain, pandai mengurus diri dan berdikari...


Mungkin didikan kami bukanlah didikan yang terbaik terhadap seorang anak (pada pandangan org sekeliling)

Tapi kami cube menjadi Ibu bapa terbaik dalam mendidik anak dan terbaik dalam pandangan mata kami....





1 comments:

Post a Comment