Thursday, 29 November 2012

Mencari Baju Merah..& kena marah...cett

Mencari Baju Merah..& kena marah...cett



Tajuk entry cam sesuai je...cam pantun 2 kerat kan???hahahhaha.
Semalam kitorang berusaha untuk pegi ke Jusco Bukit Indah...Since hubby sampai rumah dari tempat kije pukul 8.00 malam so kami terus menuju puncak ke JJ Bukit Indahlah...So sampai di JJ Bukit Indah almost 9.00pm...Emir sepanjang jalan tido bukan main lagi...mama ubah kedudukan pun buat xtau jek...Ini menandakan beliau adalah penat giller main kat rumah Pak Long semalam petang bersama sepupunye...(ok paham)
Pastu sampai2 je...I trus jek kejut Emir...
"emir...bangun sayang...kite dah sampai ni"...
hokey...die adalah buat muka tak tau juga...hadoi...buat2 xsedar ea...
So ape bleh buat...I adalah bukak pintu kete and bisik kat telinga die...'Emir...kita dah sampai Jusco"
Ok...guess what??? he suddenly open his eyes and smile...
'mmg propa la ini budak' 
Takde sikit ciri2 nak nangis langsung...
Cube die bangun dah sampai rumah...kompom melalak tak hengat...haish!!...
Hubby pun cakap camni 'Amboi emir...cergas terus ek??'
Jawapan emir adalah 'APE??' dengan muka tak bersalah...hokey...

So kami terus jek pegi ke food court since perut masih belum beralas..
(ayat tak bleh blah)
Hubby order nasi ayam penyet and me order kuew tiow cantonese...
(no chilies anymore)...
So since dah malam maybe la...kami kena buat bayaran di kaunter before amek makanan...

Hokey...I adalah sangat dissappointed dengan cashier JJ Bukit Indah bahagian food court tu last nite...
Kasar and garang gile...siap marah sebab tak tunggu die kira tambahan tax tapi dah bagi dulu duit nak bayar...hadoi...pening okey...tak kisahlah kalo I nak bg duit dulu pun...bukan bagi cukup2 pun...ur job is kira jumlah harga mknnn + tax and bagi balance...kan settle...tak yah lah nak marah bagai kan??? u just ruin my mood la...
So habis la part tu...then dapat resit so nak amek makanan kat kaunter makanan...sampai my turn jek I pun terus je la amek makanan I...tetibe ade sorang minah ni cakap 'hey itu saya punya'...hadoi...terpinga2 lak haku ni..pakcik yang tukang masak tu trus laju je cakap tu haku yang punya sbb no chilies...tapi pompuan tu x puashati...
'ni saya punya...sbb tak pedas...untuk makan bersama anak'...saya jawab dgn sopan gitew...then minah tu leh cam marah lak 'habis saya punya mana???'...sblm jadi perang sabil...better I blah dengan laju...
So Hubby pun cam bengang bile I cite pasal both person yang annoying tu...tapi before my hubby buat perkara2 pelik ...I trus je menenagkan beliau...
'biar je la...janji dapat makan'...
Then I pun makan dengan takde feel sbb macam2 hal kan,,,,

Hadoi...nak makan pun azab da...trus terbayang makan kat umah dengan heaven tanpa perlu beratur (err tapi lebih heaven if cooked by mum...wakakaka...cet hampeh ayat)

Pastu bergegas trus untuk mencari baju merah sang anak bujang tu dulu...tapi suddenly hubby cakap blom withdraw duit...
Hokey...bley tak imagine...siapakah yang perlu me withdraw duit finally???
Yes...tepat sekali...its me....
Ha..ni lagi satu complaint untuk JJ Bukit Indah..Why not U olls attached ATM machine dekat few wings instead of only one side wings jek...kalo parking area south wing...nak kena pegi ke north wing tu hazab hokey...
Okey...pastu bergegas lari ke level 2 untuk cari baju gendut...
Get it!!! but then Emir trus berlari ke arah toys area...
(Mari pengsan sambil buat2 tak tau)

Pastu kami pegi lak ke level 1 (hokey JJ bukit indah ada 2 level je kot) ground, 1st floor, 2nd floor...
I adalah cari baju...tapi x jumpa...okey padan muka I...besok jek carik kat AL-ikhsan...hokey...

Pastu kami balik dengan gembira...tak...TIPU...balik dengan penat sebab I kena dukung si gendut...
Siap bley borak2 ntahape2 ng dak kecik tu...lawak gile layan die borak...
Balik Umah baru si gendut tu tido...
Tu pun selepas menggomol mama...hadoi...badan mama sakit semua dik...
Huhuhuhu


Wednesday, 28 November 2012

Kemana Tumpahnya Kuah Kalo x ke Nasi???

Kemana Tumpahnya Kuah Kalo x ke Nasi???

Pagi tadi dengar sinar.Fm(Tu mmg radio rasmi kalo dalam kete I...eh nampak klasik ke???xla...kan variety of music jek...eh apehal emo lak???wakaka) ...ok...pagi tadi punya topik is 'kemana tumpahnya kuah kalo tak ke nasi'...
Tapi kekadang tak jugak...kadang tu kuah tumpah ke kerusi atau kelantai (ni especially kalo Emir yang makan...kalo mama pun kadang2 comot begitu...eh???mane ade...itu kan TER...TER ok...TER...)

Anyway...kalo dilihat2...direnung2...Emir punya perangai banyak menyamai mama...antara kuah yang tumpah ke nasi adalah...Molot banyak...yes...itu mmg benar...tiada yang benar selain yang benar...mulut becoks okeh...sampai mama adalah surrender to debate ng emir.....mau taknye...dahlah tak paham...pastu non stop talking...sape bley tahan???hehehe...

Ye...sila bertabah ye...ibuk ibuk...bapak2...hehehehe
One more yang saya perasan about this kid adalah suke melawa kat cermin...haiyoooo...its really like mama...sejibik okes...nak jugak tgk muka kat cermin...senyum2...pastu bile rase dah hensem baru kate 
'OK SIAP'

and such many things yang emir mirror to mama and ayah tooo...how come dear???hehehe...
mama love u so much sangat2....



Tuesday, 27 November 2012

Kursus Pembangunan WEB...

Kursus Pembangunan WEB...

Hi U olls...this week im quite busy dengan kursus best iaitu...kursus pembangunan WEB...This is such an interesting training that I ever attend..
Okey...yang attend training ni adalah org2 yang terlibat dalam pembangunan WEB untuk ADTEC Batu Pahat...Diketuai oleh Puan Siti Rodhiah (kak...nama penuh lagi skema gitew...hihihi) and Afzan...Wahidah, Kak Marina, Me, Tuan kamal (kejap je kot..pastu hilang) Jasnizam (juga hilang sama) and Wan Mohammad Hazwan..(xtau le eja nama ko ni betul ke x....yang penting die baru datang untuk 2nd day)

Trainer kami adalah En. Mohd Affidi...One of the most fofular in JTM as Website developer...dari ADTEC... Kemaman...dan beliau adalah mmg trainer yang bagus dan boleh memahamkan para pelajarnye...okey....kami menggunakan joomla...apache, php and mysql...(sbnnye x brape nak tau gak sblm ni...tapi dah nama pun belajar kan kan kan...) okey .layan gambo jum.....
Yang baju orange tu la Mr. AFfidi...yang hijau tu AFzan

Ni kak Siti...sedang berusaha sangat ni...ecehceh

Ni hasil usahaku...hek hek

Ni view die...comey kan???

Me and kak CT =)

Friday, 23 November 2012

Durian Oh Durian...

Durian Oh Durian...

Ada Apa dengan durian????eceh ceh....
Okey guy...I'm telling u here....I don't know whether Durian yang bermasalah dengan I atau I yang bermasalah dengan en.durian....yang pasti I can't even smell it...sangat2 okeh...
Baiklah...ini bukan kes mengada-ngada takmo bau durian...tapi ini serius okeh...
I can Vomitted in sudden kalo bau durian tu terlalu menusuk ke jiwa raga...acaner tuh??? 
Okeh...contoh semalam...Johor adalah cuti hari keputeraan sultan okes...so Disebabkan sang suami sibuk membuat kerja opis dirumah...so I adalah hanya duduk dirumah menyetelkan hal2 rumahtangga (cheh...beriye) contohnya adalah...mengemas, membasuh baju,memasak n etc...
So dikala haku menyidai baju...terbau satu bau yang amat.....menusuk kalbu okes...
maka kepala adalah sakit tetibe...
Sakit giler...then dengan kadar segera...
"Emir...come kite masuk...mama pening cam nak pengsan bau durian..."
memang sangat selambe...sedangkan jiran sebelah sedang membuang kulit2 doreyan ditong sampah...
Maaf ye en.jiran...saya mmg very the alergic bau dorian...mmg series kepala sakit and loya ala2 org morning sickness (tapi sila paham bukan morning sickness okes)

Kesian orang2 yang saya sayangi...semua terpaksa Puasa durian...or else ianya membawa kemudharatan kepada saya....
and my car adalah diHARAMKAN membawa en.Durian...
Dan secara logiknya...Emir juga saya harus jauhi dari durian...kalo x, saya pening dan tak boleh mendekati Emir...
sorry dear...sila avoid Durian very the much okes...wkakaka...inilah cerita i tentang masalah saya dan durian...

Wednesday, 21 November 2012

Sekolahku Oh Sekolahku...

Sekolahku Oh Sekolahku...


Pagi2 tadi saya ternampak budak sekolah tunggu bas tepi jalan...Tetibe fikir...eh..bukan skolah cuti ke???yup...mmg le sekolah cuti...mesti budak tu budak SPM nak amek exam harini...budak tu siap sambil membaca buku...ecehceh...beriye okeh...then tetibe teringat lak zaman saye sekolah...
Meh kite refresh balik about sekolah....hik hik hik...

Sekolah Rendah???
Saya sekolah rendah kat Sek Keb Kayu Ara Pasong...
Sekolah yang best la jugak....murid ramai gilos...
ada 2 kelas...Bestari & Pendeta...
Bestari selalu pandai sikit dari Pendeta...maka haruslah saya berada di kelas BESTARI
(hokey mari poyo...budget pandai ek ko)
Mase tu kengkawan best2...mstilah Sidot & Atie...hik hik hik
Kire kami ni budak2 stok pandai la ...(jangan poyo boleh x?)
Pastu well-known...and sangatla menjadi anak emas cikgu cikgi...ewah2....
UPSR result???: oh mase tu saya dapat 3A1B, Shidah 4A, Atie pun 3A1B kot x silap...so kire cam flying colors without wing la...wakakakaka (tahniah to sidah...rasenye mase darjah 6 dulu aku lupe nak ucap tahniah kat ko...ewah)

SEkolah Menengah???
Mase mula masuk sekolah menengah...saya masuk sekolah men Dato penggawa barat...Shidah plak sekolah Men Agama Kluang (weh dot...aku lupe babe...ko sekolah mane???wakakaka) Atie lak sekolah Arab Pontian...
So nampak tak disitu???haku adalah orng yang very the ordinary...sbb haku je bukan aliran agama....
MAsuk sekolah Dato penggawa barat A.K.A sekolah bestari...merupakan sekolah asrama harian...so I adalah one of the warga asrama...Duduk dorm ramai2...makan nasik kawah...ecehceh...sodap ke?
Siyes babe...macam best sekolah tu...tapi sbnnye banyak kisah2 I kat situ...
Dulu masa form 1...pernah group kami dituduh curik duit senior form 3 oleh kerana kami ni menumpang iron baju kat dorm diorang..
Pernah gak didenda sebab tgk senior main spirit....
Penah gak berlari sambil berkaki ayam sebab Ustaz tgh ubatkan member yang terkena histeria...punyela takut time tu...
Dan pelbagai lagi....kebanyakannya adalah meninggalkan memori yang menarik pada pandangan saya...

Pastu pas PMR...dapat offer 3 sekolah...(kolej yayasan melaka, MRSM Kuala teganu & Teknik Batu Pahat)
Eh???result flying colors sangat ke????huahuahuahua...
Takde pun flying colors sangat...tapi bolehlah tahan....
PAstu...pas fikir punye fikir...I'm decided to choose MRSM Kuala teganu...
(eh nasib baik x pilih teknik batu pahat...kalo x, msti sama sekolah ng Mr.Zaki...adeh...ini x dapat dibayangkan okes...kami mmg x pernah sama sekolah...what happen IF kami dok satu sekolah...hadoi...anjing ng kucing pun msti surrender tgk kitorang lagi galak gado dari diorang...)...eh eh...itu dulu okes...sekarang bersayang2...tetttttttttttttt


MRSM kuala terengganu teletak di mengabang telipot...
(hamek ko nama tempat)...
Mase zaman sekolah dulu...very the daifnya kawasan itu...nak kuar g bandar Kuala teganu pun..naik prebet sapu...hmm...pengalaman betul...
So setiap kali nak balik kg (johor) mmg le kna kuar dari sekolah seawal 5ptg...kerana lepas pukul 6ptg prebet sapu dah takde dah...Walaupun la tiket bas tu pukul 10.00mlm...so kami akan menyanguk atau melangut di stesen bas yang tak berapa nak jadi setesen bas tu...
Masa tu budak LUAR (luar warganegara kelantan/teganu) tak ramai pun...less than 20 org...so kami amatlah terpinggir...
Bas yang selalu saya naik adalah bas ADIK BERADIK...yang bestnye zaman ni...bas ni akan jalan bersama2 adik beradiknya...(sebab tu nama die camtu kot)...kalo ada 6 bijik...maka 6 bijik la akan jalan sekali...ayooo comel gitew...
maka sampai larkin mestilah seawal 5pg...
(sbnnye saya sorang je ke JB...kgkawan ramai yang turun kat mersing, batu pahat, segamat....and so so on)
sekali lagi...melangut kat Larkin sampai pukul 7pg....barulah naik bas MAJU ke Pontian...
Sampai kat umah lbh kurang kul 10pg...hokey mmg pnat...flat...tapi sampai je umah...mulut cot cet cot cet ng mak...sampai ke malam...wakakakaka



Then bile melihat ke sufferan saya...mak saya mintak tolong sepupu saya berpindah ke MRSMMUAR...then one day admin panggil saya and bagi surat pindah...Saya adalah SPEECHLESS okes...
happy gilos tau...tapi I adalah pening nak nawak barang naik bas...tapi ni AYU la...ade aku kisah bawak baldi naik bas???wakakaka...Thats I am....hehehehehe
Sampai MRSMMUAR saya dimasukkan ke kelas SC8...
Budak baru kompom2 la jadi tumpuan...malu I taw....
Banyak kenangan manis kat MRSMMUAR ni...biarlah disimpan je dalam hati 
(ko apehal plak...wakakaka)
-erk...ni msti kes takot mr.zaki bace en.belog kan???hahaha...-
Takdela...I nak jaga hati buah hati pengarang jantung I sorang tu....sbb suami I tu la yang paling best in d world...

hmmm....tibe2 terkenang semua waktu tu...
I miss all the memories...

P/S:* Emir...please be good like mama...eh????wakakakaka

Tuesday, 20 November 2012

Mama Ayu....

Mama Ayu....


Ayu..Ayu..Thats my name...dan nama itulah yang selalu mudah disebut oleh Emir....kekadang rase cam family omputih...panggil mama diorang dengan nama jek...hamboi...sesodap raso ek???
Tapi dah nama pun budak tecik yang belum mumaiyiz pun...
so accept je la kan...

Kalo time bangun tido especially hari cuti...Emir akan awake senyum2 and kejut mama dengan ayah ...
'ayah...ayu...ngun..' (sbnnye kitorang dah bangun pun...saje tgk apa die nak buat...)
See??? even just awake pun nak jugak panggil ayu...ayah tu lancar plak die panggil...haish...

Kekadang orang tua agak particular dengan panggilan...not for my mum la...tapi makcik2 saya agak kurang senang dgn cara anak saya panggil saya...
Kekadang pelik ek...budak kecik...cakap pun belum la pandai sangat...ada la 2,3 words jek kuar yang mungkin difahami...tapi orang boleh memandang serong kepada beliau?? hadoi....
hokey...konsepnya adalah....sorang tu dah mmg la budak kecik...yang sorang lagi dah tua...so...kita yang berada di pertengahan umur ni la yang kena faham....
nak marah org tua yang marah anak kita????
dapat award ke???atau just kepuasan???
mentallity kita dan org tua adalah berbeza...
Jadi kita adalah belum sampai ketahap pemikiran mereka...
Pemikiran mereka sedikit berubah menjadi sedikit kanak2...dan menyebabkan dengan anak kita yang masih belum mumaiyyiz pun mereka boleh gado...
Okey???faham???so...kena bijak mengawal situasi...

Emir si comel mama sorang nih...muka dah calar balar...(mainan disebat kemuka sendiri) menangis???oh no....kalo itu adalah perbuatan beliau sendiri...maka adalah x macho untuk menangis...
Tapi...kalo mama tak bagi main benda2 dangerous...pergh...kompom melalak macam kena dera...(hokey...)
Memang org geram jek tgk muka Emir...mane taknye....suke buat muka comel...pipi dah le sebijik pau...hadoi....mmg geram...
Lately nih suka sangat tdo sambil peluk2 mama...dan mintak mama peluk die...kekadang mama pusing ke arah ayah pun die bleh tarik mama soh tido mengahadap muka die...hadoi...sakit tengkuk mama one side je baring la sayang...

semakin besar semakin manja...semakin mudah menangis kalo permintaan tak dipenuhi...semakin pandai memberontak (buang segala barang kalo marah...mane tah belajar)...semakin bijak menukar channel astro and switch OFF TV (dengki jek sbnnye)...semakin bijak membuat pojek2 mega...

Setiap hari tgk muka emir waktu tido buat mama adalah malas bekerja...hadoi parah...
Dear...mama love u so much...same goes to ayah...
Be good son...
Hamboi...cam dah besar

Love,
MAMA...A.K.A Ayu...

HijRah Itu PengorBanan....

HijRah Itu PengorBanan....

Hola2...lamenye tak hupdate encik belog ni kan???
hokey2...anyway..banyak gilos cito nak cito...
tapi cam x berapa nak rajin kot...
berusaha untuk merajinkan diri nih...

Hijrah...apa yang kita faham tentang hijrah???perpindahan???penghijrahan ???
anjakan paradigma???penambahbaikan.???...
Yup...Mungkin penghijrahan atau penambahbaikan dari baik kepada yang terlebih baik...yes it is...Banyk benda yang boleh diklasifikasikan sebagai penghijrahan ni...
Antaranya penghijrahan rumah, usia, perangai, sifat dan cara....

Pada tahun ni...azam penghijrahan saya adalah untuk menjadi isteri solehah, ibu mithali, anak yang baik , pekerja yang berdedikasi,ikhlas, sabar dan redha...
Ingat senang??? susah sbnnya...tapi kita kna la berusaha perbaiki diri kearah yang lebih baik....Insya Allah

Pada penghijrahan tahun ni...saya sangat gembira atas penghijrahan seorang kawan, saudara, atau lebih mudah diklasifikasikan sebagai orang yang rapat dengan saya...Percayalah...setiap apa sahaja yang terjadi ada hikmah disebaliknya...Bertapa agungnya kuasa Allah...She's back...

Since small kids we are so called twin..too close and happier ever each time we meet together...we always sharing everything..
But since we growing up...being 'somebody' good career...she's little bit different...She love to compete anything with me...not like before...I even can't share everything with her like before and any good news from me seems bad news to her. sometimes she didn't mind her words while talking with me...
What am I doing???I'm just keep my mouth and ignore her...Even sometimes I feel too hurt inside, but I believe...it will be miracles happen in future...

Alhamdulillah..Last weeks I got an SMS from her...She remind me about our childhood memory...yes...my tears come out and she missed that time...me too...
Last week also we are invited to her house and she's very different...Thanks Allah...She's back...and I'm really happy for this maal Hijrah present....
..........................................


Salam Maal Hijrah


Saturday, 17 November 2012

Addicted to Adam & hawa

Addicted to Adam &  hawa 

Lately this hubby and wife were addicted to Adam&Hawa. Before this we just ignoring few episodes Adam &hawa which kept in my hard disk.it's given by kak asiah my dearie officemate which is really 'gigih' downloading this movie.

Why i said we are addicted to this movie?can u imagine how 'tabah' we are watching this movie until 3.30am.oh no.my hubby until 5.30am okes. Then we slept until emir awake us.oh no! It's already 10am. Wakaka

So i just recognize that both of us was really meant to be (apehal pulak)?.hehe.we have a same hobbies and 'perangai gila'. Hadoi..the next evening im really flat..fengsan mak! X ckup tdo.hadoi

Hokey.bnyk cte nant i cite lg ea


Wednesday, 14 November 2012

Kisah Domam Emir Part2

Kisah Domam Emir Part2

Ni hanya gambar semata...nampak x persamaan mereka...wakakaka

Hai all....Sorry morry okes...lame dah tak mengupdated blog...I adalah busy okes...T.I.P.U...sebenanye I adalah bercoti...bleh menghupdate blog adalah diopis jek...kalo kat umah nak buat benda lain mmg payah le dek non...
And mmg la busy sket...sbb nak key in carry mark student plus tanda paper student yang gile banyak... (ha padan muka...sape soh rajin sangat bagi assignment bebanyak???)

Hokey...ni sambungan cite domam si Emir gudut2...
Sejak pendemaman beliau...Emir adalah xmo minum susu @ makan...saya adalah susah hati okeh...
Susu kalo buat 6oz...die minum 1oz jek...tu pon secara paksaan....
kekadang langsung xnak minum susu...die buat gaya2 nak muntahlah bagai...
susah hati saya...sangat susah hati tgk anak bujang macam tu...
Pipi yang dulu tombam pun dah berkurangan ketembamannya...
nampak letih jek main...
hati mama sayu la hai...

So I pun try search kat tenet...why my kids lost his appetite in this sudden???
So banyak la comment and feedback yang I read about it and mostly mommy yang ada problem2 ni decide to choose formula milk...
so after discuss with my dear hubby, I pun decide untuk change it...
Before this I used FrisoLac...then try beli NAN...he totally XNAK...so I pun pegi kedai baby and ask about the best Formula milk untuk toddler yang lose appetite.
So advisor tu advice us to try SUSTAGEN Junior 1+ chocolate flavour....

Sampai rumah..I adalah xcited gile nak buat susu tu...asyik cakap jek ng Emir sepanjang jalan...'Emir...see mam bought new milk for you...chocolate milk...'
So dila bayangkan apakah respond bodak itu???
Okeh...sila bayangkan...Emir adalah buat bodo jek....cheh...majuk I rase tau...

Pastu tetibe Emir mintak susu...ayat die msti camni ' Atu...atuuuu...atuuu..'
so sila faham...bukan hantu atau satu...tapu susu....
so saya buatle susu baru tu...dengan harapan habis la die minum

Alhamdulillah...die minum dgn seronok and habis sebotol...
I adalah sangat suke hokey....
so we decide to totally change it....

So skarang dah cergas dah...
main pon  hepi jek...
mama pun hepi la sayang...
love u thousand times tau



Thursday, 8 November 2012

Kisah Domam Emir

Kisah Domam Emir

Hola...hola...anybody home???
Anyway entry ni nak cite pasal kisah pendemaman anak bujang saya yang sorang nih...


Kalo Emir nak demam memang bleh nampak dari mata die...Bila mata si bujang dah agak bengkak and merah...dah sah2lah tu nak demam...
(adoi la...risonye mama)
Memang betul...malam tu badan Emir start dedar...tapi x la meragam...boleh je tido. Cume bile kejut minum susu jek die touching...pastu mengerang macam org dewasa sakit...
Badan Emir mmg panas malam tu...so saya letak la cool fever and letak ubat peluru 125mg...Tunggu sampai kul4-5pagi pun suhu still sama tak berapa nak turun...agak merisaukan...
So pagi tu dukung Emir bawak turun...Emir melepek jek kat bahu mama...
(mama sangat sedih tgk condition Emir)
emir jarang demam melepek begitu
PAstu emir trus baring, mata merah, bibir merah...baring nangis mintak mama baring sebelah die...

Pastu pas mandikan suhu Emir semakin berkurangan dan bile suhu badan dah turun, barulah Emir kuat nak main...
Lega sket hati ni...

Malam semalam kami bawak emir g urut....kat rumah mak PAh( Mak bidan yang urut saya masa pas bersalin dulu)
Mase on d way nak pg tu...Emir dok nyanyi2 dalam kete...
so mama and ayah dah pesan 'jangan hepi sangat dik,,,nant urut nangis lak'
bleh plak die jawab...'TAK'
wakakaka...penat kitorang gelak...jawab beriye okes

Masa nak bukak baju Emir untuk berurut, die dah start sedih dah...xmo bukak baju. Pas pujuk2...then die Ok...sekali urutan pertama je die dah mennagis...
So hubby pegang la die sbbnye mama bleh terpelanting kalo Emir meronta...
Nangis punyela beriye...sian mama tgk emir...hati dah sedih dah...tapi cover okes..(camni kot perasaan ibu2 kan)

Emir : Atoi...ayah...ayu...oyong...
dengar jek Emir cakap camtu...kitorang trus gelak beramai2...

Emir : Atoi...ayah...ayu...oyong...
Emir ulang lagi...so saya pun hug die...die nak paut jek kat saya tapi ayah dah pegang kuat...
PAstu mak pah tanya Emir 

Mak Pah : Mana Ayu??
Emir : Tu... (sambil tunjuk kat saya dengan nangis2 air mata berjurai)
Again semua org ketawa lagi...
Emir stop nangis jap sbb confuse nape semua org gelak...
PAstu sambung nangis lagi...

Mak PAh : Bukan Ayu la....Mama...
Emir : Ha???..tak...
Kitorang gelak kan die lagi...
Sambil nangis muka confuse asal semua org asik gelak jek...

Dah siap urut...bile nak balik jek...sambil nangis x habis lagi nih...Emir ucap time kasih kat Mak Pah
Emir : acih Tok...
Mak Pah : ye.ye...sama2. Nangis pun boleh berbual ye (sambil gelak2)

Nenek kojenye asyik gelakkan emir jek...tak tolong emir pun kan....hahahaha
HAdoi la Emir...
Memang lawak tau...
Sakit perut mama...


Wednesday, 7 November 2012

Busy MAma

Busy MAma

bz kat opis

Okey saya adalah busy...
semalam EL...Emir demam...till today still demam...
Mama adalah sedih =(

Okey I'm quite busy dizzy...
banyak belum tanda paper lagi...hokey..
nant dah senang2 i hupdate lagi ea



belum tanda nih

hadoi sepahnye

Monday, 5 November 2012

Rahsia Hati...

Rahsia Hati...

Okeh...kali ni entry mmg serius...diulangi...ini entry serius...sila bersedia dgn muka serius, urat tegang...muka tegang (cuba pakai mask)...eh...diulangi...ini entry serius...

Sape tau tentang Rahsia hati???haruslah tak tau kan???tipu la kalo tau...ianya sbnnye mmg Rahsia...
Tapi kali ni saya nak jugak bagitau Rahsia hati saya....
Janji tau jangan bgtau org...Janji...janji tau....janjilah wahai diri sendiri...

sbnnye rahsia hati tetap rahsia...
cuma apa yang boleh kita kongsikan disini adalah....
Macamana nak merawat hati kita...

Orang yang tak letakkan diri ditempat kita mmg takkan rasa dan faham tentang diri kita...
Orang yang melihat dan cube untuk memahami juga takkan faham tentang diri kita...
Tapi perlu ke kita marah???atau benci???atau sakit hati bila orang tak faham tentang diri kita????
Exactly NO....

Berusahalah untuk muhasabah diri...
Berusahalah untuk perbaiki hati....
Berusahalah untuk melembutkan hati....

Ada jenis manusia yang tak suka melihat kebaikan orang lain....

Kalau orang lain selalu ke surau @ ke Masjid dikatakan menunjuk-nunjuk 
(Walhal memang jika berkemampuan untuk beribadah dirumah Allah adalah paling dituntut dalam Islam)
Tapi itulah manusia....selalu berfikiran negatif...

Kalau orang lain terus balik kerumah selepas kerja tanpa ada masa untuk bergembira2 diluar selain bersama keluarga dikatakan takutkan isteri @ suami...
(Walhal sememangnya satu kegembiraan dan kebhagiaan apabila penat bekerja menatap wajah istri/suami/anak dirumah dan pahala kebaikan itulah yang akan menempatkan dirinya diantara orang yang berjaya dalam hidup. Dan janganlah iri kepada orang yang rezkinya melimpah ruah samada rezeki harta mahupun rezeki2 yang tersembunyi hanya kerana dikatakan takut isteri/suami sedangkan keikhlasan itu yang menempatkannya menjadi orang yang berjaya )
Tapi...itulah manusia yang tidak bahagia hatinya...mengharapkan orang lain juga  tidak bahagia sepertinya...Nauzubillah...

Kalau orang lain berusaha mengelak dari mengumpat dikatakan tunjuk baik
(Walhal mengumpat itu seperti memakan daging saudaranya sendiri)
Tapi itulah manusia yang tak pernah sedar diri

Kalau orang lain berusaha berubah kearah kebaikan dikatakan berlagak
(Walhal kita memang dituntut melakukan kebaikan)
Tapi itulah manusia yang penuh dgn iri hati


Begitulah manusia...
Yang penuh dengan sifat dengki dan Iri....
Janganlah kita tergolong dalam golongan tersebut...
Hiasilah hati dengan kebaikan...
Penuhilah jiwa dengan sifat2 yang terpuji....

Bila hati disakiti...Berdoalah supaya Allah sembuhkan rasa sakit itu....
Dan saya sentiasa berdoa semoga Allah melembutkan hati seluruh muslimin dan muslimat didunia ni....

Amin...

Rantai pemberian arwah abah yang terputus...
Sedih sangat....
Semoga ada hikmah disebaliknya




Thursday, 1 November 2012

EXAM yang seram!!!

EXAM yang seram!!!

The Horrible Exam week...so I have to take this opportunity to work harder to ensure a flying colors result will me mine...
Core subject: Calculus & Process control (pengsan)
I will try my best mama...ayah....
Please pray For me...
This is for the sake of my future...
Mama...ayah...I love U


Ape susah sangat calculus nih???

"Kak Lia...cane wat equation ni??"

FIRE!!! FIRE!!!! FIRE DRILL OKEY...

FIRE!!! FIRE!!!! FIRE DRILL OKEY...

Kring!!!!!!..........Pergh...lame gile loceng ni berdering....apekejadahnye ni???? Hokey xpe...tgk kengkawan sebelah pun muka pandang memeandang...then saya bersuara 'Nak kene turun ke???hmmm'...
So opis2 mate saye pun ajak le turun...so dengan berat hati marilah turun beramai2...huahuahua...



Hadoi...terik panas ni hokey...ade ke patot buat fire drill tgh2 panas 
(hokey cair make up I)
Marilah kita bersama2 duduk bawah pokok...Oh no...lecturer kene beratur gak ditengah panas tau...
Hokey ...cair lagi....sebab panas sangat nih...







Tetibe jek bunyi en Bomba...
(Bom ba...Bom ba...-ayat emir slalu bunyik)
Eh bukanla...ni bomba betul tau....Naik kete bomba siap siren bagai....(kejut mak!)
Then bomba datang bergaya berpura2 siram kebakaran...
Tapi sbnnye yang disiram adalah...........kete dan pokok....sampai banjir hokey...
sangat berpura-pura tu encik bomba




Pastu ape lagi die buat??? konon2 menyelamatkan student yang terperangkap...
Eh tapi xde kelukaan dan kelecuran poun...tipu tau...
Tak berdrama langsung

Hmm pastu ape tah lagi demo bakar2 then padam kebakaran tu...I tak g tgk pun sbb PANAS...dahlah baru baik demam...ada hati nak join tgh2 panas...

Okey tu je cite FIRE2...
Bye

Mari berposing

 

AyzaUkasyah Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang