Kisah Domam Emir

Kisah Domam Emir

Hola...hola...anybody home???
Anyway entry ni nak cite pasal kisah pendemaman anak bujang saya yang sorang nih...


Kalo Emir nak demam memang bleh nampak dari mata die...Bila mata si bujang dah agak bengkak and merah...dah sah2lah tu nak demam...
(adoi la...risonye mama)
Memang betul...malam tu badan Emir start dedar...tapi x la meragam...boleh je tido. Cume bile kejut minum susu jek die touching...pastu mengerang macam org dewasa sakit...
Badan Emir mmg panas malam tu...so saya letak la cool fever and letak ubat peluru 125mg...Tunggu sampai kul4-5pagi pun suhu still sama tak berapa nak turun...agak merisaukan...
So pagi tu dukung Emir bawak turun...Emir melepek jek kat bahu mama...
(mama sangat sedih tgk condition Emir)
emir jarang demam melepek begitu
PAstu emir trus baring, mata merah, bibir merah...baring nangis mintak mama baring sebelah die...

Pastu pas mandikan suhu Emir semakin berkurangan dan bile suhu badan dah turun, barulah Emir kuat nak main...
Lega sket hati ni...

Malam semalam kami bawak emir g urut....kat rumah mak PAh( Mak bidan yang urut saya masa pas bersalin dulu)
Mase on d way nak pg tu...Emir dok nyanyi2 dalam kete...
so mama and ayah dah pesan 'jangan hepi sangat dik,,,nant urut nangis lak'
bleh plak die jawab...'TAK'
wakakaka...penat kitorang gelak...jawab beriye okes

Masa nak bukak baju Emir untuk berurut, die dah start sedih dah...xmo bukak baju. Pas pujuk2...then die Ok...sekali urutan pertama je die dah mennagis...
So hubby pegang la die sbbnye mama bleh terpelanting kalo Emir meronta...
Nangis punyela beriye...sian mama tgk emir...hati dah sedih dah...tapi cover okes..(camni kot perasaan ibu2 kan)

Emir : Atoi...ayah...ayu...oyong...
dengar jek Emir cakap camtu...kitorang trus gelak beramai2...

Emir : Atoi...ayah...ayu...oyong...
Emir ulang lagi...so saya pun hug die...die nak paut jek kat saya tapi ayah dah pegang kuat...
PAstu mak pah tanya Emir 

Mak Pah : Mana Ayu??
Emir : Tu... (sambil tunjuk kat saya dengan nangis2 air mata berjurai)
Again semua org ketawa lagi...
Emir stop nangis jap sbb confuse nape semua org gelak...
PAstu sambung nangis lagi...

Mak PAh : Bukan Ayu la....Mama...
Emir : Ha???..tak...
Kitorang gelak kan die lagi...
Sambil nangis muka confuse asal semua org asik gelak jek...

Dah siap urut...bile nak balik jek...sambil nangis x habis lagi nih...Emir ucap time kasih kat Mak Pah
Emir : acih Tok...
Mak Pah : ye.ye...sama2. Nangis pun boleh berbual ye (sambil gelak2)

Nenek kojenye asyik gelakkan emir jek...tak tolong emir pun kan....hahahaha
HAdoi la Emir...
Memang lawak tau...
Sakit perut mama...


0 comments:

Post a Comment