Mama Ayu....

Mama Ayu....


Ayu..Ayu..Thats my name...dan nama itulah yang selalu mudah disebut oleh Emir....kekadang rase cam family omputih...panggil mama diorang dengan nama jek...hamboi...sesodap raso ek???
Tapi dah nama pun budak tecik yang belum mumaiyiz pun...
so accept je la kan...

Kalo time bangun tido especially hari cuti...Emir akan awake senyum2 and kejut mama dengan ayah ...
'ayah...ayu...ngun..' (sbnnye kitorang dah bangun pun...saje tgk apa die nak buat...)
See??? even just awake pun nak jugak panggil ayu...ayah tu lancar plak die panggil...haish...

Kekadang orang tua agak particular dengan panggilan...not for my mum la...tapi makcik2 saya agak kurang senang dgn cara anak saya panggil saya...
Kekadang pelik ek...budak kecik...cakap pun belum la pandai sangat...ada la 2,3 words jek kuar yang mungkin difahami...tapi orang boleh memandang serong kepada beliau?? hadoi....
hokey...konsepnya adalah....sorang tu dah mmg la budak kecik...yang sorang lagi dah tua...so...kita yang berada di pertengahan umur ni la yang kena faham....
nak marah org tua yang marah anak kita????
dapat award ke???atau just kepuasan???
mentallity kita dan org tua adalah berbeza...
Jadi kita adalah belum sampai ketahap pemikiran mereka...
Pemikiran mereka sedikit berubah menjadi sedikit kanak2...dan menyebabkan dengan anak kita yang masih belum mumaiyyiz pun mereka boleh gado...
Okey???faham???so...kena bijak mengawal situasi...

Emir si comel mama sorang nih...muka dah calar balar...(mainan disebat kemuka sendiri) menangis???oh no....kalo itu adalah perbuatan beliau sendiri...maka adalah x macho untuk menangis...
Tapi...kalo mama tak bagi main benda2 dangerous...pergh...kompom melalak macam kena dera...(hokey...)
Memang org geram jek tgk muka Emir...mane taknye....suke buat muka comel...pipi dah le sebijik pau...hadoi....mmg geram...
Lately nih suka sangat tdo sambil peluk2 mama...dan mintak mama peluk die...kekadang mama pusing ke arah ayah pun die bleh tarik mama soh tido mengahadap muka die...hadoi...sakit tengkuk mama one side je baring la sayang...

semakin besar semakin manja...semakin mudah menangis kalo permintaan tak dipenuhi...semakin pandai memberontak (buang segala barang kalo marah...mane tah belajar)...semakin bijak menukar channel astro and switch OFF TV (dengki jek sbnnye)...semakin bijak membuat pojek2 mega...

Setiap hari tgk muka emir waktu tido buat mama adalah malas bekerja...hadoi parah...
Dear...mama love u so much...same goes to ayah...
Be good son...
Hamboi...cam dah besar

Love,
MAMA...A.K.A Ayu...

0 comments:

Post a Comment