Wednesday, 27 February 2013

HaRi Sibuk SeduNia

HaRi Sibuk SeduNia

Hari sibuk sedunia...tapi masih sempat menjengah kemuka belog..
Hehehhehehe..
k bai...
Nak continue kije...

Tuesday, 26 February 2013

Happy 2nd Birthday Emir Ukasyah


                                  Happy 2nd Birthday Emir Ukasyah

Beday boy with mama


Happy Birthday dearie son...
Selamat menyambut ulangtahun kedua anak mama...
Semoga menjadi anak yang soleh, menjadi anak yang bijak, comel, hebat, taat Perintah Allah dan mama and ayah =)

Semalam mama terlewat balik sikit...
bukan dari semalam jek..hari sabtu lagi mama kerja seharian kat ILP Ledang...Emir mama tinggalkan dengan ayah...
Then bile malam jek mama balik Emir start takmo dah kat orang lain...terus attached ng mama...Hari ahad seharian Emir tak bagi mama kemana2...asyik nak menangis jek...sbb mama nak membasuh, masak and so so on...Emir nak mama stay dengan emir jek..
Sian Emir...mesti rase mama nak tinggal die jek...
Sorry sayang...on your birthday mama terpaksa balik lewat dari biasa...
Lewat tak lewat sangat tapi lewat sikit dari waktu biasa..
Nampak je mama balik Emir terus Emir kejar mama and peluk mama...
Dan wajib la...x bagi mama mandi dah...

Alahai sayang mama sorang ni...
so mama and ayah dah decide nak ajak semua makan2...celebrate birthday Emir...Maklong belikan desert yang sedap for us...Thank U mak Long =)
and hopefully sayang mama ni sentiasa happy ...hehehehhe

Yummy...ikan...

Ni mmg sedap giler

Antara dinner kami



Hamboi ...makan x hengat

Yummy



Chocolate desert

ANUGERAH DESA CEMERLANG

ANUGERAH DESA CEMERLANG

Wah...dah lama tak hupdate...sekali hupdate memang pakej ea???hehehehe
Anyway last week adalah berlangsungnya 1 event yang tak kurang meriahnya di KAMPUNG PARIT SIKOM KAW 10.
Dimana ...berlangsungnya seesi penilaian untuk Anugerah desa Cemerlang 2012/2013 daerah Pontian.
Ape yang bestnye tu???hmm biasa jek...tapi yang penting...yang dapat dibanggakan adlah...
semua presentator adalah almost orang muda...
Ada 7 aspek penilaian...antaranya kepimpinan, kesihatan&kebersihan, ekonomi, keselamatan&keagamaan, keceriaan, pendidikan,ICT.

Ni la barisan presentator...me & my hubby sedang jaga emir yang sakan berlari hokey
Untuk kepimpinan Wajibla ketua kampung yang take hover..(hover okey)
Kesihatan dan kebersihan (my elder brother Mr. Saifullizan present...He did it well okes...I adalah sesungguhnya tak sangka)
Ekonomi (Oh ini mmg superb...my sweey dear hubby yang present...He did well too and wajibla die sangat commited with his job...proud of u dear)
Keselamatan & keagamaan (This aspect was take over by my brother In law Mr. Hirman...He did well too..and also he recite the Doa for the event...good job!!)
Keceriaan (This aspect was be presented by Mr. Tukirin. He did well too I guest..cheh..Bias nye ko  ni kan???)
Pendidikan (Mr. Shahrul saufi which is known as my nephew..He present it well...)
ICT (hmm...it presented by me...and it was super worse for me...but people surrounding said I did well...This is the first time ever I did it without preparation)
Ni lak barisan panel penilai...

Okey..sebenanye saya adalah seperti bidan terjun...
Dimana 2 weeks before penilaian dilakukan...My BIL(brother In law -Mr. Hasmadi) request me to build up the website for kampung...
Hokey...ape yang pasti ianya free...so I go through the freeweb...
And disebabkan kije yang urgent...I just do the best...
Not so for me...but the best that I can do...
Here I presenting...
http://paritsikom.webs.com/

Ni la hasil untuk kerja 2 minggu....
But then...berita gembira adalah...

ICT mendapat markah tertinggi berbanding aspek lain...dan berbanding KAMPUNG lain...
Gile bangga tak???
Sebab ape???sebab...hanya one and Only one kampung yang berjaya menunjukkan website sebenar...'
Yang lain sekadar bagi web address...bile search...takde pun...
so..sangat membanggakan...
dan...

Saya rasa...kerja terkejar2 dua minggu sangat berbaloi...
PAdahal...memang last 2 weeks saya tak cukup tangan buat segala benda...tapi Alhamdulillah...I can handle it well..
And I knew...My hubby was proud of me...Me too dear...
Love UUUUU
Ni adalah barisan panel penilai dan orang kampung
ni penjual makanan hehehehe...xla...penyedia makanan




Antara penduduk kampung


Emir dapat goodies...Eleh...sbnnye mama dapat cabutan bertuah...hahahaha

JANGAN TEGUR...EMIR

JANGAN TEGUR...EMIR

Hokey2...ni bukan expose mistik ye...tapi sikit2 la...
hehe...tu la...kalo orang tua kate tu mmg kene dengar...orang tua kate jangan kuar waktu maghrib since ade banyak benda yang kita tak nampak...
Ha...tapi kan...sekarang ni ianya susah nak cakap sbnnye...Cube bayangkan...ramai orang kije yang travel jauh2...even kuar before magrib dari opis but then menempuh jem bagai and sampai rumah kompom la waktu magrib. Sang anak ni pulak dah seharian tak jumpa mak bapak die kompom2...rindu gilos ng parents...so ape lagi nampak mak bapak die balik harusla menerpa...tak kira la ape yang mengikut mak bapak die...benda nampak ataupun xnampak...

Tapi yang penting si Emir mengalami situasi itu last week...
Satu hari tu...Mr. Hubby balik keje...betul2 waktu magrib...Then Emir terus je menerpa...and suddenly terus menangis tannpa henti. Jarang die begitu and buat kami rase worry yang amat...pastu die nampak takut jek...malam tu kerap die bangun and nangis kejap2...
Pastu esok harinya tengah busy2 tahap gaban, tetibe mak kol...
Mak kate emir ni nampak ayah kat dinding...pastu takut2 dan nangis ....
(I adalah mula riso...dok PK2 cemana)
so call Pak Long Emir (my elder bro) die ade pengalaman dengan benda2 mistik ni and die pun cakap nant bawak pg jumpa Ustaz yang ubatkan die...
So pukul 5ptg je terus la I bergegas balik.
Malam je, pas maghrib terus jek pegi rumah Ustaz tu...
Tak lame tu Ustaz tu terus pegi amek wudhuk, and baca macam2 surah (antaranya yang dapat didengar...surah al insyirah, ayat kursi and lain2) 
Lame la jugak...almost 45 minutes la camtu...
Yang pelik tu si Emir memula merengek2...tapi tetibe terus tido tanpa disuruh...kat atas sofa rumah ustaz tu...hmmm pelik sangat...selalu kalo nak tdo tu...gatal sini la...gatal sana la...ni senang la pulak tidonye...
Pas siap tu...Ustaz tu keluar bawa 2 biji kemenyan...

Katanya :
" Sebiji letak dibawah bantal dan sebiji lagi rendam dan buat mandi"
"Jangan dilangkah...ini ayat quran..."
"Air minarel pun berisi kemenyan...sapukan muka anak dan ayah...baca selawat...Insya Allah"
dan katanya "budak ni demam..." walaupun die tak sentuh emir walaupun sikit....
"ada terganggu sikit budak ni"
Masya Allah...Hebatnya Ustaz ni...

Tak lame tu kami pun minta diri untuk pulang dan Emir terus lena sampai ke pagi...Bangun minum susu tengah malam pun tidak...alhamdulillah...semoga anak mama sihat... =)

Wednesday, 20 February 2013

Full Utilize...la sangat...

Full Utilize...la sangat...

Sbnnye harini adalah busy day...tired and fatigue day....
Tapi macam kelihatan biasa kepenatan disamping saya kn????hehe...org slalu cakap
 "ala,biasa la tu...ko kn mmg x reti dok diam"
Hehe...itu mmg fakta la...cume sometimes...letih sikit la...

Okey berbalik pd cite td...nape la kononnye full utilize sangat tu???
Anyway...sbnnye malam tadi I adalah menyiapkan website untuk kg parit sikom...sebab...kononnye (bukan konon la) kampung parit sikom ni masuk ADC (bukan Analog and Digital Converter okes) tapi Anugerah Desa Cemerlang...
Bukanla penduduk kampung takde kepakaran untuk wat web yang menyebbkan haku lak menyibuk2 nak buat...But sejarah tumbesaranku adalah di Kampung Parit sikom itulah menyebabkan timbulnya niat untuk membuat amal jariah menambah pahala yang kurang berada ni....
So balik dari Balairaya kampung Pt Sikom (buat web kat balairaya kg tu) selewat jam 12.30mlm...Pastu gitu gini...pukul 1.00pagi baru la tido...
Hmm...very the fenat kan..

Tengah syiok tido, tetibe terkejut ada budak menjerit 
(la...rupanya emir menjerit)
'eh???tapi asal la gelap semacam??? Yes...gud JOB TNB...its blackout'
Emir start meragam2 dek kerana kepanasan...so I decided untuk bukak tingkap sementara emir ditepuk oleh si ayah...
Then barula sejuk sikit and I try to continue peniduran yang baru sekejapan tu...
Tetibe....Emir again merengek2...
Then...

Hubby : Awak bukak tingkap ea???
Me : aah...sejuk sikit kot...sian adik
Hubby: Tapi nyamuk masuk...maybe(tipu sangat cakap omputih-maybe pagi2..wakaka) emir kene gigit nyamuk kot
Me: Alamak...yeke...hmm cane yek???
Hubby : Jomla tido dalam kete...sian die
(Oh My Coach!!! jawabnya badan I sakit le jawabnye tdo duduk ni)
Tapi kesian Emir and hubby...Hubby pun sure mengantuk...so xpela berkorban sket...

Emir tension sangat bile tdonya terganggu and he suddenly menangis kuat gile...
Nasib baik dah ada dalam kete so neighbour seme xde la terkojut kan???hehehe
Hubby drive around Taman je untuk tdo kan Emir...while me berusaha menidurkan Emir dengan pelbagai gaya...
Baringkan pun xnak...letak dibahu pun taknak (mmg la tak selesa...bahu mama kamu ni dahla sup tulang)
so mcm2 kaedah dan skill mama gunakan untuk tdokan emir...Finally die terlelap and ayah juga...and me...

tak sampai seminit pun...tetibe..
Tingkap kete diketuk Orang...
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
la...mak rupanya yang ketuk...
Mak : Lampu dah hidup (sambil tunjuk pada lampu car porch)
Me: Okey2...hmm abang...mama settle bilik dulu ye...
Terus belari keluar and naik bilik...
Sembur Ridsect kat seluruh bilik and tutup jap...pastu siapkan susu emir siap2 supaya sat g nak susu tak le melalak lagi...Emir dah le pantang kalo susu lambat
Pastu...terus panggil emir and hubby...
Bile tgk hubby cam penat...(sian hubby)
I decide untuk dukung emir walaupun Allah je tau bertapa tak laratnye nak mendaki anak tangga...
Sempat la melirik ke jam didepan tangga 

'Its 5.15am...I'm whispering'

Then trus amek selimut and berusaha untuk tdo....
Emir pulak merengek2 mintak garu2 badan die...mintak tepuk2...(Masya Allah...dugaan sungguh)
Almost 5.30am baru dapat lelap...

Rasa macam baru je lelap...alarm hp berbunyi

'La...dah 5.45pg'
...tdo lagi 15 minit and terus bangun untuk bersiap g kije.

Sampai Opis...macam biasalah ...banyak suprise for me...
(kije yang bertimbun2...)
so sampai sekarang masih belum rehat...

~mate I adalah mantuk sekarang~

Tuesday, 19 February 2013

JODOH vs PERANGAI

JODOH vs PERANGAI




Jodoh???oh no ye kawan2...ini bukan cite pasal jodoh kite...tapi cite pasal drama JODOH kat Astro...anyway...saya dah mula me'record' this drama everyweek (tak berapa nak every la...sebab baru jek start cite tu last 2 week)
Tengok pun ulangan je episod satu tu,,,best jek rase...bukan sebab ape pon...sbb yang berlakon adalah Scha Alyahya..
Oh..Im not her fans actually..but for me..she's look really natural...sangat2...teramat natural...even berlakon ke, pengacara ke...nampak sama je watak die yang gile2 tu...yes...it's mirror me (means perangai gile2 die ye...bab muka mmg lain gile...die tu santek babe...somel gile...on my eyes...kalo korang tak rase gitew...itu adalah subjektif okes)

Bile cite bab perangai...memang aku ske sangat tgk Scha yang berperangai gile2 tu...kadang2 pelik tau...nape perangai gile2 ni pun ade orang suke???means sang suami la...wkakaka...Tu la namanya JODOH...la..balik semula ke Jodoh plak kan??
Series...I'm looking in myself...aku ni dahlah...comot...(ni dorin slalu cakap aku comot...yes dorin...saya mengakuinye...hik hik)...
pastu Bukan pelemah lembut (mak kate...saya tak lembut cam die...masukkan susu dalam bekas pun memang bley terabur2...kalo mak yang masukkan kompom x sepah-okey alasan je soh mak isikan susu...hehehe)
Bukan Cun/santek/lawo/ayu(walau nama ayu kan???) macam Scha Alyahya tu lain la kan...ko ganaz cemana pun cun tahap lori...tapi aku ni..Insan biasa je...(eh asal poyo sangat ek??) hmm tapi kan...sang suami sayang tau..hahahahaha...(okey...tolongla jangan nangis dengar statement ni)

Lately ni jek...konon nak cantek cam orang lain...belajar2 pakai baju santek2...alahai...(tangan dibahu mata keatas)
kalo tak...ko main belasah jek berpakaian kan???pakai slipar jepun pon vley sampai JUSCO...OMG...hmm slipar jepun NIKE tu bukan berharga RM5 ye...tapi RM 75...so nak guna untuk g JUSCO tu kire ok la kan??? (Tapi ade org kesah ke harga slipar jepun ko???yang penting slipar jepun is slipar jepun ok...Jepun tu pnh memerintah melaysia dulu tau...eh???apesal pulak ???)
hmm...kadang mmg nampak pelik...cam slalu anak sedara aku tegur 
"cik ayu...atas dah cun giler dah...sampai kat bawah mmg failed" 
hokey...comment budak form3 untuk makciknya...tenkiu okes...
huhuhu....

Okey...sekarang entry ni dah jadi rojak...baik aku stop sblm banyak repekkan yang aku tambah lagi...
hahahahaha
adios...ape2 pun...I love u la my jodoh (mohd zaki sayuti)




Snogurt...the healthier froyo

Snogurt...the healthier froyo 

Hmm..entry makan...I like okes...
Snogurt ...nak kate first timer makan yogurt tu mmg tipula...but then ini la first time masuk Snogurt kat PONTIAN...yang mana telah pun officially bukak kat Pontian few month ago...
Ada gak tutty fruity baru bukak...but I still prefer to go snogurt...
Eh??nape ek???
Hehehe...Tutty fruity agak la mahal kedaung (eleh lebih kurang jek ng snogurt)
hehehe..kat Pontian tu almost yang masuk Tutty Fruity tu kaum C++...so I adalah agak meraguinya dan yang kije pun ramai juga C++...so better pg snogurt la kot...
Ape yang bestnye???
hmm biasa jek la...For me...lagi sedap yogurt marrigold yang jual kat giant RM1.59 sebijik...(x hagak2 wat comparison)
Snogurt ni bukan kegemaran Emir...walhal Emirla sbnnye penggemar tegar Yogurt...
Cume bley tambah accessories la ...tu nampak cam best jek kan...wakakaka...
so far Okeyla...sedap gak la...sebab beli 1 cup share with hubby jek...
Bukan nape pun...sebabnye tu pun jenuh nak habiskan...
Lately...cam tak bape selera nak makan...makan pun sekadar mengisi perut...asal ek??
hmm mungkin sbb agak penat and banyak kije kot (pandai la tu...alasan semata ok)


Mama & emir yang demam


Hamboi...


Monday, 18 February 2013

Pendiam Vs Becok

Pendiam Vs Becok


Hahaha...bile sendiri taip this entry sendiri mau golak...
Ni kan macam kono kek batang hidung den sndiri jek kan...
Si pendiam (op cos la I...Okey tipu...sila jangan muntah hijau)
Si Becok (haruslah hubby I...okey...tolongla pecaya)
Okey...statement diatas merupakan sebaliknya...
so...can u imagine my son will follow which type of communication skill???
Yes

Yes

Yes

Hahahahaha haruslah mengikut sibecok ini...
Memang mulut tak reti diam...Thats my son...
Start bangun tido sampai la nak tido...
(ni buat rase malas gile nak g keje...nak layan mulut becok dak kecik tu) = alasan

Dari segi itu memang tak dinafikan...Emir memang 200% mengikut perangai mama...
Tapi dari segi lain...Emir mmg follow ayah...
Sangat sensitif perasaan orang...especially mama...
Tak bleh nak sedih sket...bile die nampak mama muram die mula la sedih...(susahlah camni...)
I'm proud of u dear son...
Ayah is the best person to be your Idol...And I am really proud to be a part of his life...

Heret nenek ni

With mama

Love U dear

Model bina badan

Hahahhahaha

......................................

Silent Mode ???

Silent Mode ???

Hi Olls...agak lame bersilent mode...ni sume angkara cuti yang menyambung2...maka memang no time untuk bukak ketop (lappy) ni ayat panggilan lappy untuk emir...
so far cuti mmg masa untuk bersantai2 dengan sang suami and sang anak...really heaven...sambil tu kojenya menguruskan baju-bajuan...pergh...letih mak!! mau tak nye...hujan...pastu panas 2 saat hujan semula...maka marathon la I kan???haish....

Last sunday (mase CNY) tu adalah beday my beloved mum...
Hmm...I adalah masak Nasi ayam jek...tu yang paling simple dimple...ng ayam dipanggang enak (okey cam iklan gitew)
Pastu kek or not as known as kek...kite panggil desert la...disponsor oleh pengasuh emir (Cik Hawa) yang membuat PAVLOVA...i'm lovin' it...=)
So mmg simple punye celebration..But I love it..and really mmg enjoyable..
Ala ala anak mama wat love...TANGAN X SAMPAI...hahahaha

Ni la tetamunye

Sibuk nampak kan???

My hand made Chicken grill

Ni la family pengasuh emir

Ayah...lilin senget tu...

Sponsored by Pengasuh Emir

Ala2 nenek malu2


Happy beday nenek

okey...pastu khamis lepas kami ke Danga Bay untuk menggembirakan hati bonda...
Best jek lepak2...pastu trus ke Jusco Taman U...cadangnye nak jenjalan jek..
Tapi si kenit gendut tu Muntah2...ciannye anak mama...
Pastu shopping la baju baru ubtuk Emir and ayah (eh nape ayah ade join membeli belah ye???oh sebab ayah kene muntah...wakaka)

Mehlah layan gambar...di Danga Bay

Santek kan scenery nye

Bot2 parking


Kami berjalan2...hehehe

Emir yang syiok berjalan

Mama jenuh mendukung si gendut

capture in picture

Nenek ni...saje je pandang lain

sayang anak mama

very the calssic train

somel mama


Monday, 4 February 2013

Kami Ke ZOOOOOOOOOoooo

Kami Ke ZOOOOOOOOOoooo

Last 2 week...on Thaipusam punya holiday...kami decide untuk bawa si kecil tonet tu ke Zoo Johor...
Eh nape Zoo???tidak Legoland...Or Kitty Land???or USS???
Okey ye U olls...bukanlah nak kedek sangat ng anak...But since Emir just going Turn to 2 this coming 25th February 2013...so rasanya beliau adalah belum lagi appreciate what is actually kitty land or games yang ada kat Legoland..
Emir setakat ni sangat menjiwai animals2 and creatures2 yang ada sekeliling dia...
Contohnye cicak...bile je nampak lizard...pergh cam nampak Emas okey...so...ape lagi...kami pun bawak la emir ke zoo...
Last year kami pnah bawa die ke Zoo Melaka...Rasanya pernah diceritakan
Mase tu muka die adalah xde perasaan hokey...stone giller tengok semua animals...even tgk gajah besar pun mg slumber gilak...mama die yang lebih xcited...wakaka (itu mmg selalu berlaku) Mungkin sbb mase tu die baru 18 bulan...so blm cukup matured untuk xcited lebih2 (boley ek camtu)

Si budak gendut di Zoo


But this time Emir nampak lebih happy...ceria and xcited to ask us...mane bird??snake???tiger?? & etc (penat nak taip satu2 )
dan kali ni juga pegi Zoo Johor yang tak berapa nak besar...so tak berapa la nak penat (pnat juga sbnnye)
Binatang takde la banyak mane...sekadar bolehlah daripada takde...
Lion/singa die mmg sedang tdo yang bersungguh. siap baring betul tu...(hamboi penat sangat gamaknya)
Monyet2 dan ungka2 adalah peramah yang amat...poney die paling best sbb mmg friendly giler...bley pegang2 kepala die ...Mase ni...emir agak geli2 gitew..
Merak??hmm ni la perangai die...suke enterprem lebih...nampak hubby bawak kamera jek...mulalah die nak mengembang...mmg santek
Badak air???oh...beliau mmg xmo kuar dari air...mmg that day agak panas...tapi takkan nak berendam jek kot badak???
Ular??yup...ular sangat active and tak tdo..since nenek emir adalah penakut ng ular, maka mama ajak je nenek emir melawat ular...hahahaha...pastu nenek msti cakap  "nanti mak mimpi ular"...hahahaha..org kate mimpi ular ada org nak pinang....ha.....takot nenek!!! hahahahaha
And few types of bird yang ada sangat mengujakan Emir...
Binatang2 yang suke melaram

Oh ni kumpulan binatang yang menyendiri2

Harimau tu ng unta tgk boring tahap gaban
Emir berusaha pegang bulu poney...jinak giler


Emir sangat hepi but then muka die merah giller...mengalahkan org putih...lawak btol dak gendut sorang tu...
Pastu mama bli aiskrim...Oh mstilah Emir yang tukang perabih...
Kami berada di Zoo around 1 hour je...pastu kami pun blah...terus ke Danga City mall untuk belikan internal HD lappy wandy yang dah kong =)
Pastu terus menuju puncak ke....Cowboy mall (kat Kulai)
Kat sini mmg best (untuk penggemar periuk and kuali bagai)
And That's I am...saya mmg suke...tapi beli periuk 2 bijik jek...wakakakaka

Pastu barulah kami pulang kerumah dengan gembira...
(hokey,,ni cam karangan budak darjah 6)
Xpe...yang penting berjaya mengatasi kemalasan menghupdated belog... =)

Emir and mama comel


 

AyzaUkasyah Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang