Wednesday, 27 March 2013

Kid Story * Love u Son

9:53 am 0 Comments
Kid Story * Love u Son



Sejak Emir meningkat usia ke 2 tahun, Emir semakin memahami...memahami mama, memahami situasi...alert dengan keadaan...
Praise to Allah for giving me such a precious property...
Anak tu la harta kita...saya sangat rasa happy dan bersyukur memiliki anak sebaik, sebijak dan secomel Emir Ukasyah...
Pantang mama sedih...mama riso..Emir akan datang and peluk mama...Emir sangat alert dengan situasi dan perasaan 
 (yes I admit...he's like his ayah...yang memang seorang yang alert lebih2 lagi tentang perasaan orang)

Semalam saya sedih sikit (its something ruin my mood..an I feel really sad...and tears come out suddenly)
Masa mama mula kelihatan sedih...Emir datang pada mama and hug me tight...He then kiss my forehead and smile...(masya Allah...perasaan sangatlah hiba...semakin buat saya sedih..anak kecil ni sangat memahami perasaan mama)

Bila mama semakin sebak dengan perlakuan emir yang sangat penyayang...

Emir : ape mama nanis???
Mama : xla sayang...mata mama masuk habuk
Emir : mama nanis acuk abuk ea?
Mama: ye sayang...
Emir : xla..mama nanis cedih ea
Mama: xla sayang..
Emir terus datang...closed to mama
Emir :peyuk mama ea...
(Mama semakin sedih and hug emir tight)
Emir : anan nanis ea.
Mama: ye sayang...jom solat jemaah dengan mama
Emir : Jom. Allah Akbar. 
Emir terus naik katil and main game...




He still small kid...but he understand mum's feeling...I'm glad to be your mother dear...
I love u so much...
Forever and Ever...



Tuesday, 19 March 2013

Goverment Kerja Senang???

1:27 pm 0 Comments
Government Kerja Senang???

Hokey...memang kerap kali orang tanya kerja ape??? 
"Government"
Jawapan Sinis adalah "Oh...kerja senang"

Nope...saya TIDAK EMO okay...just nak perbetulkan je mind setting each person yang dah label gov servant is...malas...lembap...slow...kerja mudah...ambil mudah...Tak mesra...sombong...etc etc

Saya tak nafikan ada sebahagian begitu walhal bukan sebahagian tapi ramai...
Malah kadang2 bila saya berurusan dengan beberapa pihak...saya juga tergolong dalam golongan orang yang JUDGE the whole government sama...
Tapi sebenarnya TIDAK...
Bergantunglah pada individu tersebut nak menjalankan tanggungjawabnya bagaimana rupa...
Ada kalanya saya sendiri mengalami stress/tekanan ditempat kerja...walhal nampak mudah kan kerja saya???
Yes...I am a lecturer...tugas saya mengajar...menilai...pelajar...
Tapi pernah tak tahu apa sub2 job yang perlu saya buat???pernah tak tanya???Pernah tak fikir???
Kadang2...waktu kerja 8.00-5.00ptg saya mmg full..no time for lunch...no time for FB (tapi sentiasa online guna data mobile cume kadang tak sempat bukak)..apatah lagi berbelog...no time for rest...
Apa saya buat???kenapa sebahagian orang tak se 'full' macam saya????sampai kadang sedang driving balik rumah..otak masih berfikir untuk kerja2 yang digantung dipagar office...(pernah tak korang rasa macam tu???)

Sebenanye kita tak boleh judge org ni keje mudah...org ni keje susah...
Sebab dalam mudah ada susah...dan dalam susah..ada mudah...
Apa yang penting...ikhlas dan redhalah dalam buat keje...
ape ntah aku merepek ni kn????


Tuesday, 12 March 2013

Hikmah sebalik Musibah

9:31 am 0 Comments
Hikmah sebalik Musibah

Hi ....hmm agak lama tak bermuka blog...since lepas xcident...banyak benda nak settle...sementelahan masih in trauma mood..(eh ada ea mood trauma??) hehehe
lately mmg malas sangat nak tulis blog...sbb masih teringat peristiwa xcident bila time typing...xtau la nape...
Masuk minggu kedua ni agak okey sikit la...dah mula organize kije semula...

Banyak hikmah sebalik musibah...Musibah ni mungkin satu peringatan dan penghapus dosa...
Dengan musibah2 yang diterima...banyak hikmah yang Allah sembunyikan sbnnye...
Antaranya...Inilah hikmah yang menjadikan kita lebih matang...dan lebih kuat menghadapi dugaan hidup =)
Alhamdulillah...

Emir pulak semakin manja lately...
Pantang ada ruang sikit...mama la yang dikejarnya...
Means...saya menjadi semakin kuat dari segi mental and physical...
Physicallnya is ...sekarang lebih kuat mendukung sang cumil Emir yang berjisim hampir 16kg...sambil masak, sambil berjalan dan buat kije...
Kalo xdapat dukung...kompom guling2 die nangis....

Dan...semakin baik berkawan dgn ayah (alhamdulillah)
Main game bersama...tak kira dimana saja...dalam kete...kat atas katil ke...
Tapi kalo dah gadoh tu...aduhai la anak and ayah...mama yang pening...


Both of them mmg penghibur hati saya...
Kalo tak si anak yang dengki ayah...ayah pulak dengki si anak...
memang selalu buat mama tersenyum dengan keletah awak berdua...




Syukur Allah masih beri peluang untuk saya dan keluarga mengecapi kehidupan yang indah...
Emir dan hubbylah merupakan kekuatan saya ...
Love them both so much...

Monday, 11 March 2013

Adamu...

3:24 pm 0 Comments


Adamu...(najwa latiff)
Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

ku merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Tuesday, 5 March 2013

Ujian Allah...marilah bermuhasabah

1:03 pm 0 Comments
Ujian Allah...marilah bermuhasabah

Early march...kami diuji..ujian yg mungkin hebat buat kami tapi mungkin biasa2 bagi orang lain...
Setelah kehilangan HP pada 1 Mac 2013...seperti yang telah diceritakan disini (' ' _)
Kami mengalami musibah yang sangat menginsafkan diri kami....

2 Mac 2013
I send up my husband to work...masa tu husband decided to work half day...seperti biasalah memang beliau selalau halfday kalo kerja hari sabtu...
Then balik tu kami decide untuk ke Jusco Bukit Indah untuk dapatkan semula simkad yang hilang bersama phone a day before...
Kami keluar dari Jusco dalam pukul 4.00 ptg...
Masa tu hubby ada complaint about aircond kete yang tak sejuk...
Yes. I'm agree actually...but then sedapkan hati dengan 'hmm mungkin cuaca panas sangat kot'
So masing2 mungkin kelihatan bersetuju...
Then kami meneruskan perjalanan melalui Nusajaya...
Sampai di susur nak masuk ke 2nd Link, stering macam lost control...mmg zero habis...tak function and hubby sempat cakap 'eh, knapa kete ni???'
saya terus peluk emir sekuat hati dan finally it really happen...
Kete melanggar divider jalan dan berpusing sebelum berhenti...
(walaupun saya writing about it...tapi saya terbayang kembali peristiwa tu)

Yes...ianya sangat menakutkan...
Alhamdulillah sangat takde kenderaan lain mase tu...
hmm mmg sangat menakutkan peristiwa tu...

Okey...saya xnk cite lagi...
saya mmg tgh trauma...

Alhamdullah...
terima kasih Allah...selamatkan kami....






Friday, 1 March 2013

Kehilangan....& Redha...

4:15 pm 4 Comments
Kehilangan....& Redha...

Banyak gile kije...Tapi series xleh buat pape...even marking paper student pun x mampu...
sebenanye... I just lost my Happon...
Maka dimaklumkan bahawa...saya adalah dalam mode sedih ...yeke???yes exactly yes....
Cuma physically saya kelihatan cool giler...happy without sadness...
member pun voley tegur 
"aik???rilek jek...kate hilang haipon?"
hokey...nak kene  nanges guling2 ke?....
atau pengsan???atau marah orang sekeliling???
hmm...en. hubby kate kite kene rasional

Even nangis guling2 pun...kalo dah kata takde rezeki tu...tetaplah takde...
Mungkin rezeki orang yang hamek tu...
Walaupun bukan halal untuk beliau...
Mungkin sekejapan...dapatla 'dia' rasa menggunakan haipon ku...(sedey  hokey)

people keep asking "cane bleh hilang???"
Hokey sbnnye tadi saye g makan ng azma...
Then beborak tak hengat...
Sambil wassap dengan hubby..
Then..bile siap makan kami terus jek bangun..
Macam dah check atas meja dah takde pape..
sbb biasanya..saya adalah makhluk paling alert dalam bab2 barang2 ni..Tapi dah nama bukan rezeki...kami terus kuar..
Then baru beberapa langkah..I'm wonder...where's my phone..
Then keep seeking...tapi x jumpa dalam handbag..
Tanya pada orang2 yang tengah makan dan pekerja kedai pun cakap xtau..
sedangkan orang yang berada disitu adalah org yang sama semasa saya makan...
hmm...spatutnya kalo dah ada org amek,kompom2 la nampak kan???tapi...mereka semua kata tak tau..
It's all about malaysian behaviour...(ignoring people surrounding)
Takpela...dah orang kate tak tau...
So saya mintak azma call my number then..
masih ada ringing...but no answer
Again azma called...no ringing...and terus masuk voice call...
Sahlah tu kene rembat...
So ...I'm speechless ok...

Sebenanye baru jek menggatal cakap ng hubby kat wall pesbuk hubby pagi tadi 

"SII permintaan...SIII digalakkan...Note I diidamkan...tak dapat semua ...dapat NOTE II pun jadila... =)"

Tetibe sentap lak haipon saya ni...isk isk isk...
Nak nanges...huhuhuhuhu

Dahlah...redha je la...ada rezeki adalah...kalo takde...bukanlah rezki...Allah dah tentukan terbaik untuk kita...

My ex-HTC..Thank You for your great service as we goes together since last year...Love U lots




Follow Us @soratemplates