Wednesday, 29 May 2013

#Mama,ayah&Emir Story

#Mama&Emir Story



#Situasi 1:
Conversation between mama & Emir semasa mama beli groceries kat Econsave
Emir is sitting in the troly and mama tolak troli sambil searching barang...(ayah sedang mencari makanan sihat...hehehhe)

Mama: alamak dik...takde la rempah kari size kecik...mane ek...macam takde kan??
Emir : Tade ea??
Mama: A'ah la dik...takde
Emir: Tape ea...nanti Emir carik....takde la ayu...eh ma...
 (hokey...sebenaye tak carik pun...just nak sedapkan hati mama....sweet la awak ni)

#Situasi 2 :
Emir: Ayu...mama...boleh tak tuang mainan?
Mama: Tak boleh la sayang....sian mama nak kemas nant...penat tau...
Emir : Ala...boleh la
Mama: Habis nanti kalo sepah nenek marah tau...sape nak kemas???
Emir: Nenek.

Muahahahaha....pandai la awak ek????


#Situasi 3 :

Dalam pergelutan dengan sang ayah....
Emir menjerit2 kene grip dengan sang ayah

Ayah : Okey...sape menang???
Emir: ayah minang
(Ayah pun lepaskan)
Emir lari and jerit "Emir menang!!!!...ayah kalah!!!"
hahaha....
Bijak awak ek????
Ayah geram jek tengok awak...hahhahahaha


Anak Oh Anak

Anak Oh Anak

I'm just read this in facebook post just now...And its remind me to my sweety Emir Ukasyah...
Since dah meningkat keusia 2 tahun ni...semakin macam2 perangai die...
Dan selalunya menjadi penghibur...mulut becok pot pet pot pet (hmm tu memang ikut ayah...tettttt mama ke???xlaa...mama is pendiam okey) hahahahaha..
Kekadang tu menyanyi tak hengat...lagu peberet is lagu putih2 melati...siap dengan gaya hokey...
Dahlah boboy...tak hagak2 anak mama...
Lagi best bile bercerita....
ayat yang akan keluar mesti ada " .....pastu....pastu...kan..kan...kan.."
hehehe...mane la mama tak bergelak2 je sayang oi...nak marah pun kalo awak buat nakal dah tukar jadi gelak

Ni la fecebook post tu 

"SEJAUH MANA HENDAK DITURUTKAN KEHENDAK ANAK?

Ramai ibu bapa menghadapi dilemma ini. 

Ada juga yang menyangka, seorang ibu atau bapa yang baik dan sayangkan anak ikutkan saja kehendak anak. Tambahan pula ibu selalu ingatkan untuk mendidik anak-anak dengan lemah-lembut dan penuh kasih. Maka ada yang menyangka, ikutkan saja kehendak anak-anak itu.
Oh, Jangan pula ada yang tersalah faham mesej ibu! : ) Itu TIDAK pernah menyuruh untuk biarkan sahaja anak menjadi naik kepala.

Di bawah ini ibu sertakan resepi untuk mendidik anak-anak di bawah 6 tahun.

TANAMKAN DISIPLIN.
Kita perlu disiplinkan anak dan mengajar dengan loving dan firm kerana itu adalah cara yang paling baik. Nabi saw menggunakkan disiplin di dalam pendidikan anak-anak.

KITA PERLU TEGAS. 
Jika perkara itu perlu, maka jangan pula ikutkan saja kehendak anak tu. Contohnya carseat - kita perlu pakaikan pada nya itu disiplin. 

Jika dia nak naik kereta dan merontak minta duduk atas riba kita semasa kita MEMANDU. Jangan pula diikutkan. Itu sangat merbahaya. Jika dia nak bukak tingkap kereta semasa kereta berjalan. Jangan pula diikutkan.Itu bukan sayangkan anak namanya. Itu membahayakan anak, diri sendiri dan pengguna jalan-raya yang lain!

KEHENDAK ANAK. Ada tempat kita ikut. Ada tempat kita perlu tegas. Bukankah kita yang ketua dan bukan mereka? Apa-apa pun kita perlu tanya, adakah ini membina anak saya? Jika tidak maka kita jangan benarkan. TAPI laranglah dengan bijak, tegas tetapi penuh kasih-sayang.

MARAH. Memang perlu walaupun mereka masih kecil. Namun, belajarlah melakukannya dengan ketegasan tapi penuh kasih-sayang. Elakkan menengking, menjerit, memukul tanpa sebab.Anak yang kecil boleh dipukul tapi jangan dengan rotan atau pembaris atau objek yang keras. Itu boleh dilakukan setelah 10tahun."


Monday, 27 May 2013

Family Quality Time...

Family Quality Time...

Hi u olls...since I is x berapa nak sihat, I have no quality time with family...
I mean, memang la kat rumah...with hubby and emir, but then I is tidak la bergurau senda bersama Emir seperti waktu sihat...Saya lebih banyak duduk, baring and rehat sahaja...
Kesian EMir...Since die dah semakin growing up ni...semakin manja dan mudah merajuk..
Kadang2 die cakap "xnak tawan mama"
kesian sayang mama...sorry...mama tak sihat...bukan sengaja xnak main2 dengan awak...

So last week kami ke KL...sempena nak pg wedding my cousin, dan saya pun cube kuatkan diri untuk have a Precious Quality time with emir and hubby...
Kalo nak diikutkan rasa badan...macam nak rehat all the day...
But Then, tgk si kecik happy je...so I have to be stronger than before...

Emir bercakap tanpa henti on d way ke KL...sometimes die menyanyi..so sweet dear mama...
Sangat terhibur dengan keletah bujang sorang ni...
So kami layan semua keletah die...and die sangat2 happy...
Mama too dear...sangat happy with kamu...


Wednesday, 22 May 2013

#Saya diuji lagi...Part 2

#Saya diuji lagi...Part 2

#Selasa: 21 Mei 2013

Hai...hmm I'm start working today...tapi banyak berehat sikitla...
Badan rase dedar lagi...but I must be strong...
Okey...berbalik kepada kisah selepas pendemaman teruk saya...
******************************************************
FLASHBACK
#Sabtu :18 Mei 2013

Hari sabtu tu (18 Mei 2013) saya rasa badan ringan sikit...seharian berehat kat rumah...
Petang Sabtu balik umah MIL jap...konon nak mintak urut...sudahnya I is tido bila rase badan tak berapa nak OK...so balik dari rumah MIL cam teringin nak makan megi...since yang boleh dimakan adalah makanan lembut2...so maggi is kategori lembut kot...hehehe

Mr. Hubby is cooked the maggi for me
 (hehe..Thank u million2 hubby)
Tapi I is makan half jek...Another half hubby yang habiskan...
Since tekak saya membengkak..saya agak kurang selera untuk makan..
Then memang cuaca panas kot sekarang and my mom asyik complaint 'panas disana sini'
Tapi yang pelik...saya adalah sejuk siap ber'cardigan' bagai...
hokey...nampak dah rupanya saya belum sihat sangat =(

Since malam tu hubby nak pg tengok futsal 
(disebabkan beliau injured...so boley tengok saje ek)
So hubby tdokan si kecik gendut tu awal....
selalunya saya akan turut serta memeriahkan keadaan...
Tapi malam tu mmg saya nak rehat puas2...so let hubby pg sendirian...
Saya terus lena selepas hubby pg tengok futsal...
Saya tak sedar pun pukul berapa hubby balik...

Tiba2 saya tersedar...perut sakit...kepala pusing and rasa mual...
"What happen to me???"
Nasib baik la toilet in room...so laju je masuk toilet...
cirit birit and muntah2...
Muntahan pertama hanyalah air kuning
 (last muntah warna kuning mase preggy dolu) 
so its remind me during preggy time...nebes I...am I preggy????
 (x pun...muahahha...dah2 jangan nak buat spekulasi)
Tapi malas nak pk2...sebab dah mengantuk mate...so masuk bilik and tdo lagi...10 minit rase lagi...
So terus ke toilet again.....
cirit birit and muntah
Tapi muntahan kali ni lebih hijau cair...(tak de isi dalam perut kot)
so every 5 minutes kemudiannye ianya berulang dan berulang sehinggalah...........
............................................................................................................

I HAVE NO ENERGY....saya terus jatuh depan pintu toilet...
Hubby cepat2 bangun dan bawa saya ke katil...
"Jom ke hospital...awak teruk dah ni"
For the 1st time saya tidak berkata TIDAK...sebaliknya...saya memang nak ke hospital supaya saya dapat recover...cam dah takde tenaga langsung dah....

Sampai di Hospital.....
Nurse amek darah....cucuk sampai 5 kali darah taknak kuar

Okey...frankly speaking....bukan saya taknak ke hospital...tapi saya phobia dengan nurse yang nak amek darah...cucuk sana sini....dengan muka masam..
.kalau saya kata sakit die akan jawab
 "kene cucuk memang la sakit"
_____________________________________________

Komen2 yang selalu nurse cakap bile cucuk saya and darah takank kuar:
1."ape susah sangat darah ko ni nak kuar???"
2."Orang kurus...tapi susah nak cari urat"
3."Jangan genggam tangan tu...macamana darah nak kuar???"
4."Darah ko beku ke??"
_____________________________________________________
Okey...logiknya memang macam tu...kan ke banyak nerve kite dimana2 dibahagian kulit...kompom la sakit kalo kene cucuk...tapi...boleh tak jangan cucuk sesuka hati...
Sebab...biasanye...kalo nurse yang cucuk and dapat kuarkan darah...ianya tak berapa nak sakit...
As a patient pun, saya tau gak samada cucukan tu tepat ke tak...
Dan paling penting...senyuman...
Kalo muka nurse ni senyum...mesra...macam kak G(my kakak Ipar) atau Fitriah (kawan kak G)...okey jek patient kot...sebab tu semua psychology kan untuk patient...
Kalo dah muka masam...hadoi...makin sakit la patient....
Muka tak cun x kisah...tapi senyuman tu kene la ada...
(okey...ni ayat tak puashati ke hape???hahaha)

ha...jauh dah ni....kembali semula ke cerita asal....waktu tu juga...Medical Assistant amek tempt badan...
Still 39 degree...(eh yeke???rase cam dah okey)
so ape diorang buat...
Ade ke patot...diorang bukak aircond max...supaya panas badan saya cepat turun...
Hokey...saye pun terus kol hubby mintak socks...
(nak jadi ice dah weh...)
Tak lame pas hubby anta socks...Doctor cucuk ubat and saya kemudiannye terus ZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

12.00pm...saya tersedar...Doc datang...

#Doc : Awak ok x???
#Me: Dah ok doc...
#Doc: Nak admit tak?
#Me: eh xnak2 xpe....nak balik
(Doc smile...Mesti dah tau perangai I kan...cis cis dan cis)
#Doc : Okey, now ur temp dah 38.3 degree...bolehlah nak balik...tapi suhu tu tak turun sangat tau...so kalo rase panas...datang lagi tau
#Me: Oh okey2..Tq Doc
Dalam hati :"okey...takmo dah datang tobat.muahahahaha"

Alhamdulillah...cume sejak haritu...saya agak cepat letih...even dukung emir pun masih belum kuat...
Kadang2 cube kuat2kan ...tapi hampir jatuh...but I still pertahankan diri dari jatuh...demi Emir kesayangan... =)

******************************************************
#Isnin: 20Mei 2013

Hubby is sending me to work...But I don't even feeling well that day...
Alhamdulillah hubby nak hantar...
memang rase pusing2 kepala...
Since ada Exam amali student harini...so I is gagahkan jua
Tingkat 3 dirasakan seperti 30 tingkat...
Sampai last level....kaki dah mula menggeletar...
Nafas turun naik...
Muka dah naik pucat..
KJ nampak dan mintak saya balik selepas amali settle...She worry I collapse kat office...
Sape pulak nak hangkat???huhu...
So Pas habis exam...saya balik dan terus pg check doc...Again kan???
Hmmm
Blood presure rendah : 88/60
So I need rest and rest and rest again...

******************************************************
#Selasa: 21 Mei 2013

Hokey...entry ni sbnnye dibuat pada 21 Mei 2013...
Tapi hanya mampu ditype sebanyak 3 baris yang diatas nun...huhu
Sebab tu kembali semula #Selasa: 21 Mei 2013
padahal kat atas dah ade kan???
Saya waktu ni sambil2 tanda paper student and try untuk hupdate blog...
Tapi...saya sangat tak larat..
Peluh sejuk mula membasahi badan
Muka pucat dan rase nak pitam...
KJ minta saya keklinik ....
Aida teman saya ke klinik (Thank U Aida baik!!!)
And.....yes...dah tau dah sbnnye....
HYPOGLACEMIA
Kurang gula...Gula I is 2.7 jek...
Untuk normal manusia is 5...
BP pon rendah : 80/65
So doc is membebel katenye saya boleh pitam bile2 masa...
saya jawab "Oh yeke???"
muahahhaha

So selepas hari itu...Bos/KJ minta saya terus cuti sampai hujung minggu supaya betul2 recover...
Sehingga pagi tadi 22 Mei 2013...saya masih Hypo lagi bila jam mula melepasi pukul 9.00pg...walhal saya dah pun ambil sarapan...so kene minum glucose(x sedap hokey)

______________________________________________________

Hopefully...next week saya dapat keje =)
dan saya sihat seperti sedia kala..
Doakan saya ye kawan2...

Eh lupe....

*Thanks million juta2 billion to hubby...yang masakkan saya...sediakan ubat...jaga saya dengan baik...layan kerenah saya...jaga emir...siapkan susu emir...and everything yang awak dah buat untuk kite dikala kite tak sihat dan bile2 mase pun...
U are so suweet tau abg...
I Love U so ...so ....so ....much much many2
Tak lupe for my beloved mum, MIL, abg2 saya and all....
(Hoi2...ni bukan siaran sampaikan ucapan hari raya okeh)

hehehehehehehhehehe........

Sunday, 19 May 2013

#Saya diuji lagi...Part 1

#Saya diuji lagi...part 1

Its a test.....again...for me..
Last Thursday (Teachers Day)...Saya on duty buat exam amali student saya...
Disebabkan semua lab mekatronik agak kekurangan dari segi peripheral computer...so I'm decided o used CBT lab (elektroniks ) punya lab sebagai tempat exam...
Disebabkan hubby still in MC season...He offer me to send me up...dengan berbesar hati I is setuju...(eceh..macam nak menikah pulok)
So sampai je...without take any breakfast, I set up the lab....
since i came up in to the lab je...one smell yang memang biasa dilalui...but then macam kuat dari biasa...
Hmm okey je...org kate dah imune...
So tepat 840 am...1st group pon sitting for their practical exam...

Suddenly my throats feel uncomfortable and headache...
I dont know why but I assumed its a normal condition when I'm rushing doing many things before...sebba sebelum tu I run to admin to collect the final practical xam question.
Semakin lama semakin worse....tapi saya cube be strong...
Sampai satu tahap saya minta panadol pada Aida supaya saya dapat bertahan sampai ke petang...

Slot Petang pulak one group lagi....saya terpaksa shortagekan masa exam student sebab rasa badan semakin lemah dan tak tentu arah...
pukul 4.00 ptg semua student clear...
My mind macam tak  boleh nak focus atau berfungsi...
Saya masuk ofis and off air cond...
I SMS my hubby to pick me up kat tempat die send me pg td...selalunye kalo die amek...die akan amek di tempat punch card...
Tapi that day saya memang tak boleh bertahan....

Balik sampai rumah saya terus terbaring disofa dan....ZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
----------------------------------------------------------------------
(SAYA TIDAK SEDARKAN DIRI)
menurut cerita hubby and mak saya...

Bila hubby sapu muka saya dengan air dan selawat...saya sedar dan...
Saya meracau...menangis...bercakap macam2...and its not me...
Abang saya datang dan pujuk ke hospital
Saya kehospital tanpa sedar tapi boleh berjalan sendiri..(wow...how strong am I)
Dan....
Setelah 2 jam di wad kecemasan....drip water..finally saya sedar....

#Doc : Hi Aidayu...are u okey??
*me: I'm okey...
#Doc: Badan sakit2???are you?
*me: Yes. why doc?
#Doc: Okey actually ur temp is 40 degree...so your body will cramp and u will get pain. the whole body.
*me: oh...(blur okey...baru sedar kot)
#Doc: And u are dehidrated as well...
*me: Oh thank U doc...

boleh kan thank u kat doc...sbnnye...mmg blur...hahahhaha..
Alhamdulillah...saya sedar....
cube bayangkan kalo Allah tarik nikmat tu...Nauzubillah...
-
-
-
-
The next two days...I admit emergency ward again...
sebab ape???
Okey...next entry okey...
Batery lappy dah habis...muahahahaha

Wednesday, 15 May 2013

#Love Endlessly

#Love Endlessly

Halo2...hehehhe...lame giler tak hupdate..
Nampak tak bertapa I is busy???
Yes absolutely...
Macam2 benda nak kene settle...(berkaitan kerja la)
Dan pelbagai pulak dugaan dan ujian yang datang...
Dan tak lupe mengundi...

Memula last 2 weeks saya kena demam disebabkan tonsil ( sebulan sekali kompom demam)
Pastu hubby lak kene sakit mata + demam
Pastu Emir lak demam
Last sekali...Hubby jatuh and injured di lutut...warded for 1 nite...kat Colombia Asia Hospital..
Memang agak kelam kabut sikit life saya lately...tapi Alhamdulillah I can handle it..



Even busy dizzy pun kami masih sempat menyempat2kan diri attend few event sedara mara dan kawan2
Congratulation to Zahir Ismail & Safrina Warnis ...happy wedding day



Congratulation to Cik Amal for the new houses...and we are joining the house warming  event last week

But then...after event rumah cik amal ,on the way balik tu...just kami berdua je in car (me & hubby)
Emir xmo naik kete kami and emir ikut pak long...
So in car rase cam zaman becinta gitew...hehehehe
Berbual2...hamboi...tak hengat...
So suddenly hubby said one miracles sentence
Because of we talking about number...then hubby bukak cite...

Hubby : dulu kan...segala number berkaitan awak...yang ada kat umah awak semua saya hafal tau
Me: Yeke???contohnye???
Hubby: No telefon rumah awak saya  ingat tau...
Me: yang mane tu??
Hubby: yang 6865358
Me: Eh ada ea???hahaha...cane saya bleh lupa....tu number lame dolu tu kan???
Hubby: ha...tgk...saya ingat tau

'Hokey...my heart is berbunga2 okes...padahal kalo korang bace pun leh cakap  
"hek ele...camtu pun nak berbunga2" 
Tapi hakikatnya serious ...bile dapat hubby yang tak romantik bab berkata2 ni...sesekali cakap camtu pun dah bleh ingat 8 juta tahun tau...
Wakaka....dahlah...pnat nak merepek...
Hahahahaha
Next time saya merapu lagi ek...



 

AyzaUkasyah Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang