Macam2 perangai....

Macam2 perangai....

Hmm nak cite gak...nak cite gak kat sini...tentang perangai2 manusia...Mungkin termasuk diri sendiri kot...

memang la kan diri pun bukan sesempurna mana..hehehe (lempang diri sendiri)

Apa yang boleh saya usaha untuk diri sendiri adalah...
Jangan terima bulat2...study...buat sket research...buat sedikit pembacaan...
Memang mind kita akan terbuka...

Tapi ada sesetengah orang tak boleh nak berfikir secara positif. Malah mereka semakin marah bila kita menjadi positif...lawak tak pemikiran mereka???
Pemikiran bukan berdasarkan kepada tahap pendidikan ye kawan2..jgn missunderstanding...
Pemikiran yang positif akan menjadikan seseorang berjaya tau...tak percaya????
Sila buat lebih pembacaan ye...
Sebenarnye Sape2 je boleh berhujah...
dan kita kene hormat pendapat kawan2 kite....
Ada satu cerita....dimana satu issue yang kecil diperbesarkan dan diperdebat menjadi perdebatan serius dan mengundang kata2 yang agak kurang menyenangkan...


Issunye adalah Bonus raya...
Benda basic, normal...lumrah...
Manusia memang excited untuk mendapat sesuatu...lebih2 lagi berbentuk wang...
Malah ianya lebih bermakna bila dapat tatkala Hari Raya bakal menjelma...Tak Gitew???
Tak kisahlah sape pun yang memberi ....dan yang menerima pastinya akan menerima dengan hati terbuka dan penuh kesyukuran....

Pendapat ini bagus...ada sedikit pembacaan dan research...statement yang matang...namun analisa dan perbandingan belum dilakukan...Ianya memperlihatkan seperti kita sedang berada dalam zon selesa "confort zone" dan tidak akan menerima sebarang perubahan....
okey...bila sedikit komen diberi dari individu lain....nampaknya terdapat sedikit perubahan watak....
kematangan nampaknya semakin kelihatan penuh emosi, semua perkataan yang dikeluarkan adalah berdasarkan amarah dan ketidakpuashatian dalam diri...walhal tiada sebarang komen tegang yang dilemparkan padanya...Nampaknya manusia sekarang lebih bertindak mengikut emosi  =)


Bila emosi menguasai diri...terus kita alpa...dan khilaf dalam berkata-kata...
"Kena ingat sapa perantara kita dengan Allah"
Masya Allah....kita dengan Allah tiada perantara...hanya doa sebagai medium...
Janganlah terlalu taksub sehingga membuat perantara begitu...
Semoga Allah memberi hidayah kepada Beliau....


Hahaha....tak boleh positif dah...orang marah okey...
hehehe...biasa la tu...x smua org suka bila kita mnjadi positif
Diakhir zaman memang begitu....

Kesimpulannya...
Berfikir sebelum bercakap....
Ambil sesuatu komen sebagai sesuatu yang boleh memperbaiki diri....
Emosi...letaklah ketepi..
Wallahualam



3 comments:

eddy said...

o0o0o nie kes ber fb la nie...lor igtkn artikel ttg pengurusan emosi...hemm ok la aku "like".. huhuhu

ct_aidahw said...

kwang2...apekah ini???

ayza ukashah... said...

ni pengurusan diri...perlu bermuhasabah...huhu

Post a Comment