Tuesday, 27 August 2013

HospiTaLLization Vs SuperMama

HospiTaLLization Vs SuperMama

Hai U olls...lame giler tak berbelog okey...bukan sibuk beraya...tapi sibuk dengan menjaga baby2 saya...
hamboi manyaknye baby...baby mane tu???
Ni la mainan dak kecik ni...
Ada 2 baby saya yang comel...iaitu hubby comel and emir comel/...
Nape nak kene jaga hubby???
hehhehehe
Hubby I baru saja operation lutut...meniskus problem (jangan tanya lebih2 ...i is tak faham okes)
Hubby kene admit hospital Kulai since the operation will be held at GH Kulai...
Hubby reg for admission
Hubby admit pada 20 Ogos 2013 and akan menjalani operation pada 21 Ogos 2013...
So I am On Leave on that day to entertain my dearie hubby...
Emir kami bawa since that day cume admit je kan...so me and emir just berdua je balik dari Kulai ke Pontian...
Alhamdulillah emir behave sangat...
Next day tu hubby masuk operation theater pada pukul 11.00pg...punye la lame tunggu kan...almost 6.00pm baru hubby dimasukkan semula ke ward...
hmm pastu I pun terus keluar untuk cari tongkat beliau...name pun xleh jalan...hehehehe
Pas carikan makanan sume...I is pulang kerumah untuk melayan si somel gendut pulak...
SAmpai rumah pun dah maghrib...
So layan si somel and terus terlena sekitar jam 9.00mlm

Just keluar dari OT
Pukul 3.00pg emir bangun and cari ayah....
"ayah kat hospital sayang"
Emir terus tdo semula...
alahai...cian anak mama rindu ayah

Hari Khamis (22 Ogos 2013) saya pun pegi keje...banyak benda tak settlle lagi...
since hubby bleh discharge harini...saya rushing sangat ...
Tapi finally Wandy yang tolong Pick up hubby since saya pun kuar opis lambat dek kerana layankan 5S (bosan ok)
So saya just pick up hubby kat umah MIL saje...

Memang susah juga pergerakan bertongkat...dengan emir yang dah biasa ayah dukung...mintak dukung lagi dengan ayah...hehehe...
Saya kene kuat mental dan fizikal to facing all this...
Penat juga bila nak settle down everything sorang2, sambil jaga anak, menguruskan suami (alhamdulillah hubby sangat berdikari) cume before this hubby banyak tolong settlekan emir...since hubby tak berupaya ni...saya kene double pantas membuat kerja...
Alhamdulillah...semuanya berjalan lancar..
Tapi I lost 3 Kg in a week...hahahaha....sabo je...

Anak mama sayang
kawan gado mama...






Wednesday, 14 August 2013

SuppRise Di Hari Raya???? Oppsss....

SuppRise Di Hari Raya???? Oppsss...

Besday saya tahun ni jatuh pada 29 Ramadhan 1434H
atau bersamaan dengan 7 Ogos 2013
atau bersamaan dengan SEHARI SEBELUM RAYA...

Oleh itu saya adalah sangat berdukacita pada hari itu...
Saya bukan nak apa2 celebration...
Just ingatan...dan dapat together dengan org tersayang pun okey...

Pagi tu memang sedih...mak x wish pun...malah pg2 dah marah2 pasal mcm2...
Rase nak nanges sangat...tapi...buat tak tau je...malas nak panjang cite....
Hubby pun x wish...wat tak tau je...
Sedih gak,tapi malas nak layan...

Pas tu ajak hubby pg jalan jap...tapi kami terselisih faham...maka..that day become a worse day...
Kami balik ke rumah in-Law...cadangnye xmo masak dihari jadi...
Tapi kesian pulak...kat umah In-Law ada baby...takde org nak masak...
So sebagai org dapur...wajib le saya masak...
Masak sekadarnya diakhir Ramadhan....

Malam tu balik rumah taman...
Semua adik beradik dah balik =)
walaupun bersedih hati...tapi sangat happy bile dapat supprise kek dari abg2 dan kakak2 tersayang...
Memandangkan one of anak sedara (Ilham) sambut eday hari raya kedua (9 Ogos 2013)...
so kami decide untuk celebrate bersama 

Sweety cake

Beday boy and gurl...eh yang kecik tu backdrop je
tapi hati masih bersedih...hubby still takde wish pape...hmmmmm

Pagi raya...kami kerumah In-Law...
Selepas bersalaman tetibe....kak long keluarkan sebuku kek...Secret Recipe lak tu...
Dalam hati tertanya2...
"kek sape ek???"
"Takkan la kek aku kot???beday aku smalam...bukan ni..."
Then biar je la...sambil dukung mia...
Tetibe ....kak long bersuara
"ayu...tlg potongkan kek ni..."
Pastu semua nyanyi...lagu happy beday
Okey...sebak hati ni...control babe control...muahaha...
sambil malu2 kambing saya pun potong kek...
Pas je potong kek...
Hubby bagi sejambak ros...
Hmmm korang rase ape jadi???

Of course la...air terjun mengalir laju...muahahahaha...
Terus peluk hubby tak hengat...
die wat suprise...sampai buat I is sedih melampau tau...

'Ingatkan die x ingat beday kite' huhuhuhuhu...


Thank U hubby...Love u juta2 million...

Riang Ria Hari Raya!!!! Episode #1

Riang Ria Hari Raya!!!!

Hai U olls...I adalah baru jek naik koje...
Hmm pagi2 memang berbelah bagi nak pg keje...feeling nak sambung cuti membuak2...sib baik fikir nak cuti masa hubby operation nextweek...kalo x...memang I dah sambung coti u Olls...muahaha

Harini memang mood sedang maximum nak cecite tentang hari raya tahun 2013...
Ape yang bestnye tahun ni is...Hari raya jatuh pada 8 Ogos 2013 bersamaan dengan sehari selepas BESDAY saya...
Ada yang menarik ke???oh...tu akan diceritakan dientry lain ye kawan2...

Punye la tak best tahun ni...raya jatuh pada hari Khamis...maka...waktu nak beraya agak tergantung ok...tensi I...Banyak rumah terpaksa skip and buat2 tak nampak...hehehe...dek kerana limited time...
Cuti sebelum raya adalah lebih lama dari selepas raya...maka...memang la meriah sebelum raya tu...

Malam raya biasa la kat rumah I memang le dipenuhi dengan suara riuh rendah anak2...(anak2 sedara termasuk anak I ok) 
main game and bergumbira saje bebudak ni...
Diorang tu kalo malam raya mmg le paling suke main bunga api...
Tetapi anakku adqalah sangat penakot okey...
dengar bunyik mercun je nangis...
Oh my Emir...

Emir sicomel

Try new kopiah...hahaha

Ha...ni je la aktiviti korang kan???

Ni baru nak mula men bunga api
Seawal 6.30 pagi masing2 dah bangun...oh...kecuali si Emir...
sibuk sayangkan matanya....
Bile dikejut...semakin die kejam2kan mata...hahaha...somel...geget kang...
Maka mama pun dukung and bawak turun...
Bile tgk semua org dah bersiap2 pakai baju cantek2...baru die nak mandi...
Hehehe...anak...hai anak
Ni anak beranak...yang kanan sekali tu si ayah ye...

Cik Ijal and akmal

Ha...ni akmal join the club

Si adik beradik...akmal dan aqil =)

Emir with abg amirul kesayangan

wah...bersantai bujang b erdua ni kat bean bag

Ayah dan anak bujangnye

Hey...abg2 saya...mane adik bongsu kamu???kejam ok gambo x ajak...sentap adik...

Anak dara dan mak dara

Me and anak bujang...eh gedik tau gaya ni


Eh...nenek dan mama emir =)

Selepas semua orang balik dari solat...kami pun bersalaman dan bergambo2...
hehehe...mehlah layan gambo lagi jom...ni kat umah mak saya ok...umah in law...jap g kite cite ea...
Ha...ni waktu bersalaman
Paling best waktu bersalaman mmg la semua sedih2...tapi paling lawak...Emir yang nangis tak sudah2...sedih sangat tgk mama die sedih...hahahahhahaha
Oh yang ni sedang queue untuk bersalaman dengan nenek
Keluarga Pak Long
Dari kiri : Harith, Ajan,Kak Gie, Hazerina, Amalia, Irsalina 

Keluarga Cik Ijal
Dari Kiri: Aca,Kak Nim,Amirul,Ilham,Yaya

Keluarga Cik Ami
Dari Kiri: K. Yanti, Ami, Aqil, Akmal
Keluarga bahagia saya!!!
Dari kiri : Zaki Hubby,Emir gudut somel dan mama

Cucu2 nenek yang pelbagai ragam

Cucu2 dan nenek

Menantu2....hahahaha...eh yang hujung kanan tu anak ye
Anak2 Dahlan with mum


Keluarga Besar kami...
Dari kiri : Emir, zaki hubby, Amrul, Ilham, Ajan, Aqil, Ami, Harith, Aca
Dari kiri tengah : Me, Rina,Mum..,Kak Yant, Kak G, Lia, KAk Nim
Dari kiri Bawah: Yaya, Isha

Selepas makan....kami anak beranak pun bergerak ke rumah my In-Law...
Kat Umah In-Law saya lagi meriah...keluarga besar tu...semua pun ada disana..complete...
Bile sampai je...memang riuh dengan gelak ketawa...lagi2 bile ada si Adi...Zarith...
Eh...silap...tahun ni yang takde Rae...Rae turn in-Law die...
Seriously meriah dan seronok...
Keluarga hubby mmg sangat happening...lawak gile,...asyik gelak je...
Sampai turn bersalam2an pun memang menyedihkan...
Tapi bezanya...dengan keluarga saya...
Keluarga hubby masih ada mak dan bapak...
Kesedihan saya dikeluarga saya memang lebih sebab abah dah takde...
nampak kosong berbanding keluarga hubby...
Tapi keluarga hubby memang meriah =)

Sessi bersalaman

Sedih Ok
Family abg Im
Dari kiri : Kinah,kak Chik,abg im,kak jun,baby mia,hanifah,gujik
Family Wandy:
Dari kiri: Lina, wafi, wandy, fahim

Big Family
Dari kiri atas : Kinah, Adah,Jana,Zarith, mak han,naha,iman, gujik, abg Im, kak Jun, baby mia
Duduk Tengah: Zaki hubby, me, kak nana, baby harriz,mak,bapak,iqbal, abg din,kak long,abg lim, kak emah
Duduk bawah: Izham,hanifah, kak Cik, Pak yang, emir syg,wandy,wafi,lina dan fahim...
Tamatlah sudah cite raya pertama....nak tau lebih lanjut...ada next episode...hahahhaa







Friday, 2 August 2013

Puasa, Raya & student saye!!!!

Puasa, Raya & student saye!!!!

Hai U olls...
Lame giller tak hupdate blog ni...
Bukan la malas...tapi memang busy yang amat...
Kelas full isnin-jumaat...
Kadang2 Hari Jumaat ade kawan2 opis yang tak jumpa saya langsung dek kerana kelas seharian.
hahahaha...

Ada few kwn2 tanya...especially yang bukan dalam bidang education ni...
"macamana ye mengajar dalam bulan2 puasa...tak penat ke???"
haish...tu soalan klise tu...
hahaha

Banyak giler dugaan kot...
Tapi yang bestnye student ni memang sangat menghiburkan...
Kadang2...baik2 tgh letih tahap nak fengsan pun bleh gelak...
ni nak raya pun siap hamek gambo bagai...
siap gegor2...hahahahah

Kelas ni sem 1....lawak sungguh diorang ni...hehehehe

Tapi...ada jugak 1 kelas yang agak mencabar kesabaran...
Kalo kelas yang ni saya banyak berdiam dan lebih banyak memendam rase (ayat poyo ni sila abaikan) muahaha

Ramdhan kali ni  saya agak energetic...
mau tak energetic...
Bangun 4.30 pagi...siapkan sahur...makan laju2 kemudian saya terus tdo (gile sayang mata kot)
Dapat lelap 45 minit pun dah cukup Alhamdulillah...hehehe
Pastu siap2 gi keje...
Tapi memang sangat haru,...setiap hari sangat  menyesakkan mata saya...
kekadang memang terhoyong hayang...
dan kadang2 saya mengantuk tak menahan sangat...sampai kat parking opis terus tdo...
Giler sungguh kan...letih nyah!!!

Balik umah pun terus siap2 masak...kadang2 maklong dan pak long masak dah...hehehehe 
Seronok gak tu....kurang sikit kepenatan badan
Emir pun dah besar sikit...so enjoy sangat ramadhan ni...

Hari raya...
Persiapan raya mestilah hanya untuk sang anak...
meriah sungguh..baju die je sorang 8 pasang...ha hamek ko...
tapi tiap kali sopping bj ayah dengan mama, pastinye si emir ukasyah tu melalak2...macam2 le perangai die buat...
Tapi bile sopping baju die...ewah2...meriahnye la anak...hahahahah
Happy to be mum...
Luv u So much emir and hubby =)



 

AyzaUkasyah Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang