Wednesday, 30 October 2013

That's Me...."I am"...

That's Me...."I am"...


Kite selalu judge something yang belum diketahui...judgement mestilah yang negatif kan...jarang berlaku judgement positif unless memang ade benda yang secara terang-terangan nampak positif....itu memang lumrah manusia...

Judgement orang pada aku ni...selalunya memang negatif...
Biasanya berlaku orang under estimate...
Tak pasti kenapa orang selalu under estimate dengan aku ni...
soalan2 yang selalu ditanya dan agak annoyying la...
dengan gaya memperli....

"Ko pandai masak?"
" Ko tau bentuk bawang???"
"Ko tau tak kalo menumis tu sakit tau terpercik minyak...ko x pernah rase kan??"
"Ko pernah guna berus???tau berus baju???"
"Ko pandai ke rewang??"
"Ko tau x, kene minyak nanti kuku rosak...x takut ke??"


Persoalannya korang tau tak life aku??? kenal aku dari kecik ke???
Tau ke aku ni macamana???
Of course not...Do I look like a super model yang tak pernah jengah dapur???
Do I look like a pampered woman???
Am I???

Kadang2 sentap jugak...tapi...aku ni reti ke sentap2...msti akhirnya aku gelak2 gak...buat tak tau jek..
Kalo nak kate majuk tu..paling lama 10 minit kot...
hahaha...That's me...
Ape la nak di sentapkan....
Kan ke manusia tu memang lumrahnya akan melihat benda diluaran berbanding mengetahu isinya....
dan kadang2 taknak pun tau isinye...
So...buat ape nak sentap...biar orang2 yang kita sayang, yang terdekat je tau sape sebenarnya kite...

Those people out there...
Even saya bukanlah pandai memasak...tapi Alhamdulillah...setiap hari saya dapat memasak untuk suami, anak dan keluarga saya...dan suami saya tak pula muntah makan masakan saya...
Even saya bukanlah orang yang pandai mengemas sangat...Tapi Alhamdulillah...saya akan pastikan rumah saya taklah bersarang labah-labah...
Even saya kelihatan kurang matang (pada pandangan mata org) tapi Alhamdulillah, saya tau tanggungjawab saya...
Kalo korang nak underestimate ke...
hmmm
hmmm
hmmm

DO I CARE???
hahahahahahahaha


Tapi hakikatnya I try to make all people surrounding me happy...
Especially my lovely hubby, son, mum, MIL,FIL and all the siblings...also relatives..
But I'm only an ordinary person...
kadang2...tak dapat memenuhi semua kehendak orang...
Maafkan saya....



Lot Of LUV




Tuesday, 29 October 2013

The Sayuti's New member's

The Sayuti's New member's

Last week kami baru menerima new member's in our big family...

Adik perempuan suami I is mendirikan rumah tangga...

Kami telah membuat persediaan seawal sebulan yang lalu...every weekend kami spend up time untuk membuat persediaan supaya majlis kelihatan sempurna...
Cat rumah, ukar tikar getah, binaan pangkin....wah pelbagai2 lagi...
dan setiap minggu juga macam2 resepi telah dipelbagaikan...hehehehe
Lagi2 bila si WANDY ade...huhu...asyik mintak asam pedas je kejenye...cheh...

Ha...tgk la si wandy tu...berlakon jek lebih tu

Ye...haswandy...teruskan lakonan...maktok sedang monitor

Nampak x???hampir siap kan???usaha tangga kejayaan

Dah settle semua tu maka edaran kad pun bermula...tapi sebelum tu dah macam kilang melipat kad dah...hahahahaha

Jenuh ok...lipat kad....emir tolong mama...rajinnyeee
Maka hari yang ditunggu2 pun tiba...
A day before kami semua tak dapat cui...maka kami pun amek half day (gomen takde half day pun...aku yang buat sendiri...org kate "kite buat die kan" hahaha)
So balik je saya terus bersiap kerumah mak mertua dan siap2kan ape yang patot....
Pukul 12 malam kami pun berangkat pulang...

Seawal 7pg kami dah ke pasar ikan untuk membeli ikan dan sayur untuk majlis akad nikah petang sabtu tu...
Saya bertugas untuk memasak sambal udang ...wah...pedas gile lada die...mahap ye para tetamu...i'm purposely to do that...hahahahahhaha
Selepas asar...majlis akad nikah bermula...eh lambat la...kul 5.30ptg br start...
selesai akad nikah je, hujan rahmat turun dengan lebatnye....

Hamek ko...menegemas la dalam hujan...sabo jek mak !!!
Ha...ni la adik ipar I...santek kan???

Wandy, anak ko enterprem lebey
Malam tu adalah majlis khatam Quran...I is agak flat malam tu...kalo otromen tu dah ada sign merah kat tengah2 dada "bib bib bib bib" menandakan energy going down....hehehehe
Tapi sempat settlekan untuk makanan tetamu yang datang majlis khatam Quran...
Pas jek settle...hubby antoo balik...penat giler okes...
huhu...kaki pun dah cramp...malam tu lumur minyak panas...pg bgn tido Alhamdulillah...getting better...

So hari yang dinanti adalah tiba...Majlis bermula...Alhamdulillah semua berjalan dengan smooth...
Pukul 2.30 ptg majlis persandingan dijalankan...dalam hujan lebat...
Hujan rahmat lagi =)

My suweet mama with abg jik

Pengantin in pink!!

Again in pink

Our family...ni 2 keluarga je ni

Ini seperti diatas
Tepat jam 5.30ptg...majlis pun selesai...Alhamdulillah

Tahniah buat Farhan dan Naharia...
Selamat mengharungi bahtera rumahtangga....semoga Allah merahmati dan memberi kebhagaiaan dunia akhirat kepada kalian...
Tahniah juga kepada the Sayuti's...for ur excellent performance sepanjang majlis, sebelum dan selepas...

ADIOSSSS

Thursday, 17 October 2013

Kenangan Lalu ......

Kenangan Lalu ......

Semalam...adalah masih cuti...so..seawal pagi bangun dan bye2 hubby gi koje...
Boring Ok bile kite cuti hubby keje...rase boring cam melampau...(over kot)
So pagi tu terus memberus seluar hubby yang digunakan untuk melapah lembu...bau pun dah bau lembu...
dengan bantuan VANISH..Thank You vanish!!!
segala kotoran degil dapat dihilangkan....juga bantuan tangan yang menyental...Pastu terus mencuci kereta dihalaman rumah (ayat buku teks) sambil ditemani sang anak yang comel (emir dut dut)...basah kuyup mama and emir main air...pastu nenek menjerit2...hahahha
Kemudian...masak pulak...masak simple dimple is...tom yam kung with ayam gorenng...
Pastu mak ajak kerumah kakaknye...okey la...beraya kan...hahaha jap je ...
Pastu...pastu ...pastu...
Hantar Harith balik MRSM Muar...my late school.....



Hmmmm...sekolah yang paling best for me...aku bukanlah kalangan budak terpandai disekolah budak pandai tu...stok biasa2 je...nakal pulak...geng2 pailang orang kate...tapi itulah yang menyeronokkan sepanjang berada kat MRSMMUAR tu...
Banyak agenda nakal yang selalu dirindui sekarang ni...hehehe

Panjat pagar (hmmm....emir...mama cume nak check kekuatan pagar jek...jangan buat tau kat sekolah nant)
Cabut surau (Emir..mama sbnnye sakit perut...toilet surau sumbat...terima ye alasan mama)
Main rounders terpecah tingkap surau (oh...sorry I tak sengaja...)
Cabut kuliah subuh(Eh???xtau pulak ada kuliah subuh...la...terlepas pulak...)
Cabut Prep( Kami suka prep kat bilik...lebih masuk otak orang kate)
Outing ke Melaka( Err...sbnnye kami salah naik bas....ok kot alasan ni)
Cari Hantu pukul 3 pg...kene kejar guard (oh...saje ajak pak guard bersiar2...hahahaha)
Panjat tangki air (Saje je nak tau tahap ketinggian tangki...selalu sangat takde air)

And so many2 things yang telah dilalui...kenakalan tu sbnnye adalah sifat inquiry yang tinggi je...zaman remaja kan...
Ianya sangat menyeronokkan...dan bila semalam menjejakkan diri ke sekolah...
Aku tersenyum...ni la sekolah aku yang penuh dengan kenangan =)

Kenangan bersama  kawan yang paling best kan...hahahaha...
Kenangan lain yang telah didelete...ada juga terimbas...tapi...let gone by gone...
Aku dah kate biar ianya terdelete dan no recovery okey...
Love my life now...
Love my family much ...
woops...sensored

Kenangan biar tinggal kenangan....
Hanya dikenang tak perlu disimpan...
Dear hubby...hope u too....





Monday, 7 October 2013

Jauh DiSudut Hati....

Jauh DiSudut Hati....

Hai...lama tak hupdate belog ek???busy gilo lately...
Harini sempat2kan gak...sementara harini bebudak sibuk dengan proposal final pojek kan???

Anyway semalam kami sibuk menguruskan rumah MIL sempena majlis perkahwinan SIL pada 27 Okt ni...
So kami mengemas segala mak nenek barang2 dan sebahagiannya adalah jadi makanan sang api...

Tengah2 kemas tetibe terjumpa sebuah kotak...of course la milik sang hubby...
Macam2 ada...mostly barang2 dan kad2 dan surat2 pemberian dari saye le =)
(okey...sangat la bermunge2 my hati ok)
Then tetibe ternampak kad bersampul purple...
That's not mine...saya kurang gemar kaler purple so mstila bukan saye yang bagi...
cepat2 bukak dan baca...

Ok...ayat biasa je tapi ...tapi...tapi...jauh kat sudut hati ni...rase cam terkecik hati pulak...haishhhh
Padahal tu cite sebelum...sebelum dan sebelum kami berdua ditemukan....
(dari kecik mmg selalu bertemu...tapi kalo bertemu dah macam anjing ng kucing)
Dan sebuah diary...
Hubby dah cakap jangan baca...tapi bile mak han kemas2...buku2 bertaburan dan diary tu jatuh dan terbuka...in front of me...so ape lagi...nak tak nak terpaksa baca walaopun xnak..
Again...rase cam kene lempang laju2 je rase...
Tapi muka is maintain je la...sebab kat umah MIL kan...tapi nape tah sedih betol...
Tapi itu sebelum dan sebelum dan sebelum la...lagi mau kecoh kan???
Tapi hati wanita katenye kan...mudah tersentuh kot...
Padahal kalo orang tgk muka aku ni kan mesti cam tak caya aku leh sentap camtu kan???
Tapi im still woman ...ada gak feeling ni....

Kesian hubby...x bersalah pun...nape la saye ade rasa sedih camtu kat dalam hati kan...
tu cite dulu...cite lama...cite sebelum dan sebelum...tapi masih disimpan...
dan hubby masih nak simpan buat kenangan ke???
nape????xyahla...xyahla saya x suke...saya x suke rase camtu... =(
Biarlah dibuang semua kenangan tu...sebab saya tak simpan walau satu pun kenangan lama...
walau pun satu tak pernah ada lagi......
Itu je penyebab hati ni mengecil...hehehe...tapi saya tak show pun kat hubby...
biarlah....biar je...

ok la...xmo cite dah...sedih pulak...xmo2...xmo2...
BYE!!!

 

AyzaUkasyah Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang