Holiday with Luv

Percutian Ke melaka???Awesomeee

11:22 am

Percutian Ke melaka???Awesomeee

Hai U olls...last week kitorang pg percutian tahunan our small family (mama,emir & ayah) ke...Melaka....a
Saje nak bawak si gendut comel tu happy2...
And yes he appreciated it much...
Sempena cuti hari keputeraan Sultan johor maka jumaat 22 nov 2013 tu cuti...
Maka kami pun bergerak ke melaka around jam 10.00pg camtu dan sampai kemelaka dalam pukul 12.30 tghari...sampai je kami trus menuju ke menara taming sari...Best la...org tak ramai...

Fees untuk naik taming sari adalah:

Adult : RM20 (without Mykad)
RM 10 (with Mykad)

Kid: RM10 (without Mykid)
RM 5 (with Mykid)

So untuk kami bertiga total fees adalah RM25...Tunai...

Jom layan gambar atas taming sari ea...
Ha..ni dataran pahlawan dari atas taming sari

Ni pandangan laut dari Taming sari gak

Nampak cam mainan ek???hehehehe bahtera ni kitorang g gak



Budak excited...hehehe

Lawo jek pandangan dari atas

Suke la dak kecik ni

Mintak mama dukung nak tengok beco2 kate die

Pemandangan indah

Orang nak amek gambo die sibuk tunjuk2...



Peace Yawww

Hahahahaha

Macam comel jek...macam comel jek

Sukenye die...suke  sangat
Pas jek turun dari taming sari kami berjalan kaki menuju ke bahtera....
Half way si somel mintak dukung...
Pengsan mama...
hahahaha
Pastu kami terus jek naik bahtera...hehehhe
Tetibe ada budak tercincin

"Mama...basah ni..."
alahaia anak mama

"sowi ma..."
heheheh...its ok sayang

Meh layan gambar lagi
wah...xcited dak kecik ni tgk bahtera besau ni

We are here!!!


"ayah...lampak kami x?"

Naik tangga ni...

Muzium Samudera

"Ma...tgk patung tu"...mama lak sibuk begambo..hehe 
Peace!!!

Eh...cane nak wat peace ek???

Anak mama yang somel

Sayang mama with mama

"manyaknye kapal"


Hang tuah dengan mama and emir...ayah jangan jeles ea

anak sape la ni

Mama with adik...adik watpe tu 
sayang anak mama

besarnyeeeeeeeeeeee



Pastu terus sopping2 sket kat kompleks dekat depan bahtera tu...
sambil tu kami lunching skali
Emir sambil makan nampak naju tergantung2...terus je die tumpahkan air milo and mintak baju baru
Brilliant one anak mama ni la

Pas je sopping2 sket kami terus amek gambo kat replika2 yang ada kat area dekat2 dataran pahlawan tu...
Hajat dihati nak naik A famosa...
tapi bile PK emir mintak dukung...adoi...surrender mama..hahaha

Emir dan kereta lembu


Thomas and emir

Thomas and friend

Kapal Terbang with mama

Kapal terbang lagi...

Ma...ni ape ni ma???ma...si becok mama ni 
sayang budak bucuk mama

Kemudian kami terus menuju ke Tanjung Bidara Beach Resort...
Lepas check in...kami pun pg dinner kat pekan tanjung bidara kot nama pekan tu...

Esok paginye....seawal pagi dah sibuk ke tepi laut...hahhahaha
best jek...rase fresh...pastu trus masuk swimming pool
berjalan dipersisir pantai

mama,emir,ayah

sayang mama emir ayah

mari menulis di pasir

nak teropong

mama ajar pakai teropong

Teropong kapal layut katenye

canteknyeeeeeee

 Thank You dear hubby...sabo je melayan karenah kami...
Love u juta2 sangat...

Emir

Macamana cara nak mendidik anak ye kawan2???

4:54 pm

Macamana cara nak mendidik anak ye kawan2???

Mesti ramai yang berfikiran macam saya masa mula2 melahirkan 1st baby kan???
Saya lagi la hampeh...memula Emir deliver je cam dah riso2...dok fikir2...how to teach him breastfeed?
Itulah kuasa Allah...baby tau how to start his first breastfeed...sendiri cari...terus minum dengan bahagianya...
Tapi makin lama anak growing up...mula saya bimbang dan risau...
Bimbang anak nakal ...how to counter??
Bimbang anak melalak2...macamana pulak nak pujuk???
Sejak Emir mula belajar jalan dan cakap saya dah rasa risau dan thinking a lot tentang how to counter, 
how to calming him and so so so....

Saya mula mencari2 bahan bacaan untuk mendidk anak supaya menjadi anak yang soleh, mendidik anak cara RasulAllah, mendidik anak bijak...dan macam2 articles saya baca...Tak jemu2...setiap hari....setiap masa...sambil saya dok fikir2 the best way untuk saya mendidik anak sulong saya dimana emir ni akan jadi abang dan pemimpin kepada adik2nya yang lain nant (Insya Allah)

Apa yang boleh disimpulkan...dari setiap bacaan...saya dapat melihat...the best way untuk counter anak adalah dengan memeluk anak dengan kerap...


Saya berusaha untuk mempraktikkan....
Masa Emir berusia setahun, saya sangat risau dengan perwatakannya yang suka memukul...menjerit bila tak dapat sesuatu, menangis bila marah, merajuk2...

Hubby dah pesan..."awk jangan marah anak...walau macamana pun...biar saya je marah anak"
so kalo diikutkan saya adalah mama yang paling naif okey...
Pernah emir datang tetibe ketuk hidung saya guna batang raket...(emir x sengaja tu...die pun xtau yang benda tu sakit...pada dia its fun)
Airmata saya meleleh2 bagai nak rak...dan emir pun terus menangis...
saya mula belajar dari articles2 yang pernah saya baca...
PELUKLAH ANAK ERAT
saya peluk emir kuat2...dengan nangis2..hehehe
Pastu tiba2 emir cakap "sory mama"
Saya terus senyum..

Setiap kali Emir buat kesalahan, saya tak pernah marah...
Kadang hubby yang marah
Tapi saya juga kagum dengan hubby...
Marah anak katenye...tapi...tak de suara...
Tibe2 je dengar "sory ayah" sambil teresak2...
comel la awak...

Instead of kita marah atau herdik anak...better kita berhemah dengan anak dan menerangkan mana yang boleh dan mana yang tak boleh...
Dan paling penting kalau tak boleh kene explain...why??? sebab...anak ni sifat quiry die tinggi...
Better kite bagitau siap2 supaya die tak buat assumption lain...

Setiap anak dilahirkan sama je...sifat semulajadi yang sama...
Kita yang membentuknya...
Saya bukanlah pandai sangat didik anak...malah dalam pembelajaran...
Tapi apa yang saya analisis dari setiap pembacaan dan persekitaran sekeliling...
Seawal usia anak 1-2 tahun...ibubapa perlu attached dengan anak dengan kerap...
Spend a quality time dengan mereka...
At least layan semua permainan dan perbualan anak walaupun anak belum pandai bercakap...

Dan yang selalu saya praktikkan adalah....
Setiap kali sebelum tido...saya akan make sure...ada perbualan yang menghiburkan dan sesi minta maaf dengan anak (yang ni hubby jarang join)hehehe

Sejak kecik lagi...bila nak tido...saya akan  minta maaf dengan Emir kalo saya ada tertinggi suara dengan die yang tak sengaja...dan masa mula2 die paham dan pandai cakap die nangis dan minta maaf pada saya semula...(i'm so touched that time)
Contoh ayat yang selalu saya cakap:

Mama: Emir, sorry ea...mama tertinggi suara tadi...mama bukan marah tapi grill tu tinggi...kalo adik jatuh mama sedih tgk emir nant...
Emir : sory ma....Emir tak buat lagi

Dan kadang2 saya dah melampau penat...saya hampir tertido sewaktu emir menyusu...
Tiba2 je emir akan say sorry:

Emir: Mama...sorry...
Mama: Nape sayang?emir tak buat salah pun
Emir: Emir tercincing tak tilam pg tadi...
Mama: (senyum) its ok sayang...mama dah cuci...tak jadi masalah

(See???Anak akan rasa bila die rasa bersalah...dan die akan sendiri minta maaf...kita pulak start le touching...huhu...that's me)

Saya juga selalu praktikkan hug dan say I Love U pada anak setiap kali nak tido...
Sampaikan kadang2 bila Emir dah tido..tibe2 die terjaga
"Emir: Mama...I labiu..saayang mama"
Itu dah cukup buat saya hilang segala kepenatan bekerja...

Tapi ....yang paling penting...
sejak kecil...sebelum tido...sewaktu anak mamai2...
bacakan fatihah...
ayat kursi, 
Ya-Latif -40 kali, Ya-Jabbar-40 kali, Ya-Aziz-40 kali, Ya-Mutakabbir-40kali

Lepas tu bercakaplah dengan anak...dan berdoalah untuknya...
Otak kirinya masih berfungsi untuk menerima segala doa yang baik untuknya..
Marilah mencuba....hehehehhe...
Love Emir much2







Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images