Macamana cara nak mendidik anak ye kawan2???

Macamana cara nak mendidik anak ye kawan2???

Mesti ramai yang berfikiran macam saya masa mula2 melahirkan 1st baby kan???
Saya lagi la hampeh...memula Emir deliver je cam dah riso2...dok fikir2...how to teach him breastfeed?
Itulah kuasa Allah...baby tau how to start his first breastfeed...sendiri cari...terus minum dengan bahagianya...
Tapi makin lama anak growing up...mula saya bimbang dan risau...
Bimbang anak nakal ...how to counter??
Bimbang anak melalak2...macamana pulak nak pujuk???
Sejak Emir mula belajar jalan dan cakap saya dah rasa risau dan thinking a lot tentang how to counter, 
how to calming him and so so so....

Saya mula mencari2 bahan bacaan untuk mendidk anak supaya menjadi anak yang soleh, mendidik anak cara RasulAllah, mendidik anak bijak...dan macam2 articles saya baca...Tak jemu2...setiap hari....setiap masa...sambil saya dok fikir2 the best way untuk saya mendidik anak sulong saya dimana emir ni akan jadi abang dan pemimpin kepada adik2nya yang lain nant (Insya Allah)

Apa yang boleh disimpulkan...dari setiap bacaan...saya dapat melihat...the best way untuk counter anak adalah dengan memeluk anak dengan kerap...


Saya berusaha untuk mempraktikkan....
Masa Emir berusia setahun, saya sangat risau dengan perwatakannya yang suka memukul...menjerit bila tak dapat sesuatu, menangis bila marah, merajuk2...

Hubby dah pesan..."awk jangan marah anak...walau macamana pun...biar saya je marah anak"
so kalo diikutkan saya adalah mama yang paling naif okey...
Pernah emir datang tetibe ketuk hidung saya guna batang raket...(emir x sengaja tu...die pun xtau yang benda tu sakit...pada dia its fun)
Airmata saya meleleh2 bagai nak rak...dan emir pun terus menangis...
saya mula belajar dari articles2 yang pernah saya baca...
PELUKLAH ANAK ERAT
saya peluk emir kuat2...dengan nangis2..hehehe
Pastu tiba2 emir cakap "sory mama"
Saya terus senyum..

Setiap kali Emir buat kesalahan, saya tak pernah marah...
Kadang hubby yang marah
Tapi saya juga kagum dengan hubby...
Marah anak katenye...tapi...tak de suara...
Tibe2 je dengar "sory ayah" sambil teresak2...
comel la awak...

Instead of kita marah atau herdik anak...better kita berhemah dengan anak dan menerangkan mana yang boleh dan mana yang tak boleh...
Dan paling penting kalau tak boleh kene explain...why??? sebab...anak ni sifat quiry die tinggi...
Better kite bagitau siap2 supaya die tak buat assumption lain...

Setiap anak dilahirkan sama je...sifat semulajadi yang sama...
Kita yang membentuknya...
Saya bukanlah pandai sangat didik anak...malah dalam pembelajaran...
Tapi apa yang saya analisis dari setiap pembacaan dan persekitaran sekeliling...
Seawal usia anak 1-2 tahun...ibubapa perlu attached dengan anak dengan kerap...
Spend a quality time dengan mereka...
At least layan semua permainan dan perbualan anak walaupun anak belum pandai bercakap...

Dan yang selalu saya praktikkan adalah....
Setiap kali sebelum tido...saya akan make sure...ada perbualan yang menghiburkan dan sesi minta maaf dengan anak (yang ni hubby jarang join)hehehe

Sejak kecik lagi...bila nak tido...saya akan  minta maaf dengan Emir kalo saya ada tertinggi suara dengan die yang tak sengaja...dan masa mula2 die paham dan pandai cakap die nangis dan minta maaf pada saya semula...(i'm so touched that time)
Contoh ayat yang selalu saya cakap:

Mama: Emir, sorry ea...mama tertinggi suara tadi...mama bukan marah tapi grill tu tinggi...kalo adik jatuh mama sedih tgk emir nant...
Emir : sory ma....Emir tak buat lagi

Dan kadang2 saya dah melampau penat...saya hampir tertido sewaktu emir menyusu...
Tiba2 je emir akan say sorry:

Emir: Mama...sorry...
Mama: Nape sayang?emir tak buat salah pun
Emir: Emir tercincing tak tilam pg tadi...
Mama: (senyum) its ok sayang...mama dah cuci...tak jadi masalah

(See???Anak akan rasa bila die rasa bersalah...dan die akan sendiri minta maaf...kita pulak start le touching...huhu...that's me)

Saya juga selalu praktikkan hug dan say I Love U pada anak setiap kali nak tido...
Sampaikan kadang2 bila Emir dah tido..tibe2 die terjaga
"Emir: Mama...I labiu..saayang mama"
Itu dah cukup buat saya hilang segala kepenatan bekerja...

Tapi ....yang paling penting...
sejak kecil...sebelum tido...sewaktu anak mamai2...
bacakan fatihah...
ayat kursi, 
Ya-Latif -40 kali, Ya-Jabbar-40 kali, Ya-Aziz-40 kali, Ya-Mutakabbir-40kali

Lepas tu bercakaplah dengan anak...dan berdoalah untuknya...
Otak kirinya masih berfungsi untuk menerima segala doa yang baik untuknya..
Marilah mencuba....hehehehhe...
Love Emir much2







0 comments:

Post a Comment