Dugaan & Ujian


Dugaan & Ujian 


Hai...lame sangat tak hupdate blog ni...tapi sbnnye nak ikukan kat draf tu bertepek2 dah buat...half way stop and let it be...malas tahap para2 sakura...Banyak benda nak share...banyak kisah sedih happen lately kan...
.............................................................................................................................................
#Kehilangan seorang teman MRSMMUAR


Pada hari kehilangan MH370...kami warga XMRSMMUAR juga kehilangan seorang rakan kami...Mohd Fairuz Johar atau lebih serasi dipanggil Manbai...
Arwah Manbai dulunye agak rapat juga ng saya...memandangkan arwah tinggal di rengit dan saya di Pontian...Tak la jauh mane kan...Pernah juga arwah datang rumah masa pas SPM dulu.....
Arwah meninggalkan isteri (juga kawan MRSM kami Shida Zulia Sidek) dan 2 orang anak yang masih kecil...Arwah kemalangan motorsikal di Kuala Langat Banting....dan mendapat rawatan beberapa hari di Hospital Klang..sebelum menghembuskan nafas terakhir pada 9 Mac 2014...
Situasinya sama seperti kejadian yang menimpa rakan baik saya 2 tahun yang lalu...dan pernah saya ceritakan disini...Semoga Allah tempatkan rakan2ku ini bersama org2 yang soleh....tenanglah kamu disana kawan....amin...

...........................................................................................................................................

#Kehilangan MH370...masih tiada jalan pengakhiran

Dunia dikejutkan dengan kehilangan kapal terbang  canggih Boeing 777 milik MAS yang telah masuk hari ke 19 pada hari ini...(dah Hari 19 kehilanagn MH370 baru nak update???)hahahaha...
Kita jadi makhluk Allah...biarlah menggunakan segala pemberian Allah dengan baik...digunakan pada jalan baik dan disalurkan juga pada jalan baik....I mean, daripada menerima segala berita yang didengar bulat2...baiklah kita buat research sket...study sket...analyze sket...at least otak bergerak dan bukan menjadi seorang penerima yang bukan main hebat menyembang kat kedai kopi but takde hasil pon...
Kita bukanlah pakar dalam bidang lost and found, apatah lagi bidang penerbangan...ruang udara...radar and satelit....jadi apa yang mampu...dekatkanlah diri pada Pencipta kita....semoga...segalanya akan terungkai...(okey ayat memang ayat TV..hehe)
Banyak articles yang bagus untuk dibaca...pandangan dari sudut sains dan teknologi..., keagamaan dan bermacam2 lagi sudut kita boleh baca...tapi ambil mana yang logik je la...tak payyah nak amek semua...
sehingga kini saya masih membuat research....kenapa MH370 ended di south indian ocean ...
adakah ada unsur2..kawalan luar dari strangers???Masya Allah...
Tapi yang penting sekarang jika benar....biarlah bangkai pesawat ditemui dulu...dan kemudian yakinlah keluarga mangsa akan hal tersebut...sehingga kini saya yakin...mereka masih mengharap dan terus mengharap....kerana bukti belum ditemui....
Tenanglah kamu disana....................amin

...........................................................................................................................................

# Rae kemalangan Jalanraya di Singapura

Rae merupakan anak kedua kak long...(anak saudara hubby) adik kepada haswandy....
Rae bekerja di Singapura...dan beliau selalunya bekerja shift malam....
Semalam...25/03/2014....dalam perjalanan balik kerumah...beliau telah ditimpa kemalangan...dan dimasukkan ke hospital University Singapura...
(ada gambo...tapi I ni dahle jenis penakut yang amat...kang tak masal pengsan...so dah delete...mahap2)
Kecederaan agak teruk di tangan dan bahu ....
Tapi latest news belum dapat dipastikan tapi menurut kata wandy...harini akan dijalankan operation untuk memasukkan besi....
semoga semuanya dipermudahkan...


.................................................................................................................................................

#Accident didepan mata...OMG

Malam tadi kami bergerak balik dari rumah kak long around jam 9 mlm dan sampai di pekan nenas sekitar jam 10 malam....tiba2...terjadi satu kemlangan dimana sebuah motorsikal dilanggar oleh sebuah kereta myvi yang keluar simpang sesuka hati.....
Kereta myvi berjaya melarikan diri tapi kemudiannya berpatah balik...dek kerana ada 1 motor kejar...
kami terus merapati mangsa dan mendapati mangsa tak boleh bangun langsung...mungkin patah kaki kot...
Husband kawal lalu lintas sebab kawsan agak gelap dan dikhuatiri ada kenderaan yang terlanggar mangsa...
dan kemudiannye...barulah ramai yang datang ketempat kejadian...
Ambulan dan polis dah diberitahu secepat mungkin tapi malangnye mereka sampai Selewat mungkin...
Polis ni lagi la satu hal...memang saya yang dok dalam kete pon hangin bukan main lagi...
dah lah datang berlenggang kangkung...bawak motor cam nak pegi pasar malam...ni kecemasan kot....hadoi...tolong la kalo x kisah pun berlakon la cemas ke hape...ni muka...cam nak kene penampo...siap betul2kan rambut...betulkan baju dulu...hadoi...tak hensem pon la bro...dan org tak de nak kisah pon ko hensem ke tak....
Ambulan pun satu hal...1 jam baru nak sampai....bukan jauh sangat pun...paling lewat sepatutnya around 10 minit masih possible la...sampai2...paramediknye maknyah...adoi....tensi mak....
Buat keje cam orang yang dah berdarah2 tu cuma terpijak batu then jatuh....padahal org tu dah sakit dah cedera berdarah2 dah...ko bleh rilek2???memang la...bila kita tak berada ditempat mangsa...kita memang tak kisah kan???

Kesimpulannya....bila kita bekerja ...cubalah letakkan diri kita ditempat org lain...agar kita faham situasi sebenar...keadaan orang sekeliling....
Walllahualam


0 comments:

Post a Comment