What A Wonderful Life...

 What A Wonderful Life...

Me..as a mother...to a smart and chubby son, a wife ...to a charming husband, a daughter to a sweet mom...
my life is completely complete...
Nobody knows my chaos daily routine and somehow people surrounding me assume that I am such a girlish lady...and know nothing to do..
Mungkin dilihat dari segi perwatakan ...saya adalah orang yang nampak macam budak2...perangai pun macam budak2...org yang suka pada kecantikan...kat rumah pun complete berlipstik bagai...but that is me..perangai dari kecik kot...what do u xpect kalo perempuan tunggal dalam keluarga...bongsu pulak tu...perangai budak2 mmg la ada kot...hmm then...berhias untuk suami rasanya memang dituntut so tak salah la kan??
Pernah satu masa...ada orang minta maaf pada mak saya disebabkan oleh tersalah tafsir tentang diri saya....
"Tak sangka saya...saya ingat Ayu tu manja ...anak bongsu kan...sorang perempuan pulak tu...tapi die berbeza sangat dari apa yang kami fikirkan...kami minta maaf ye. pandai akak jaga anak"
mak I op cos la hidung kembang kuncup...cheh...
(Nampak je macam sopan santun kan???padahal...bley tahan jugak pompuan sorang ni punye terjal...mengalahkan abang2 yek...)

Perbezaan sifat me and all my brothers...Abg2 saya memang la semua sopan santun, cakap pun elok jek...baik2...alahai untungla kakak2 iparku mempunyai suami yang sopan santun...berbeza dgn si adik yang lebih agresif...tapi since abg dah sopan santun, adik pun agresif bersopan juga la...
Mungkin agresif dari segi kerja la...multitasking katenye...hahahaha
so thats I am...

Ramai yang tak tahu life saya...how can I handle my daily routine ...

I can cook by my own EVERYDAY after work...
Setiap hari rutin saya balik kerja adalah masak....yes...office hour is 8.00am untill 5.00pm so perjalanan balik rumah around 1 hour and 6.00pm ++ biasanya dah sampai rumah...
1st thing to do bila sampai rumah adalah...cium anak...Emir dut dut... then ajak berbual2 sekejap...teman die main sekejap...sambil tu tgk2 lauk mentah dan sayuran dalam fridge and take few minutes to think "nak masak ape"...6.30pm barulah sesi memasak bermula sambil melayan emir mandi, main dan mintak itu dan ini...7.30pm I 'll make sure semua makanan dah siap terhidang...(I will try my best to complete it before 7.30pm everyday since my lovely husband will arrive home around 7.30pm....)
Then...saya akan naik ke bilik...sambil mengemas bilik, tukar cadar, melayankan si kecik yang pastinye sibuk nak main dalam bilik air...mandi, solat and turun semula paling lewat 7.50pm (dont ask me how fast I take a bath...ni namanya mandi kambing...hahaha)
Then prepare for dinner and we enjoy our meals together...

I can do an EXERCISE on working day
After dinner ...saya akan settle lipat2 baju yang dah dibasuh oleh my mom...
Then kami akan teruskan aktiviti...kadang jogging kat stadium...kadang pg teman hubby main futsal...
It takes 2-3 hours camtu...and dont ask me how fatigue I am...but ask me...how happy I am....Yes I am happy to do all this together with my hubby and dearie sonny...Balik dari beriadah je...si kecik and hubby akan naik tdo dulu and me...as a mother kene la siapkan susu2 untuk si kecik minum tengah malam nant...
then naik atas with the basket full with perkakasan membuat susu...
Then changeEmir's pijama and solat isyak...
Then barulah mama lena....hehehehehe...What a happy day...
Dan weekend saya akan cycling with hubby and saya rasa that is absolutely enjoyable momment yang we share together with...

I am MULTITASKING kot...
Kat office pulak...sape la yang kate keje gomen ni mudah memang tervaek la kan...
For me...lebih kurang je dengan kerja private ...ada pro and konta nye...
Yang paling mudah nak cakap adalah semuanya bergantung kepada individu sendiri...
Saya adalah antara pengajar yang mempunyai slot pengajaran yang boleh dikatakan agak banyak gak la...
dengan side job yang pelbagai...innovasi la...5S la...dan macam2 lagi yang those closed friend saya akan faham how busy I am in the office...sampai kadang2 saya sengaja lepak dalam kelas hanya untuk release keletihan sambil melayan keletah student2 saya....
No need to ask me how can I facing all this with a happy face all the day...because I enjoy to stay with my student here....
Bos plak jenis tak bleh tgk muka aku...nampak je bagi keje nampak je bagi keje...hahaha...ikutla bos...bagi je la selagi nak bagi...kang bos dah takde kepercayaan nak bagi keje lagi la masalah kan...


Sakit sikit2...demam sikit2...saya buat tak rase...just ignore it...sebab saya rasa saya mampu untuk bangun, kerja, masak, mengemas, jaga suami dan anak, do lot of activities....sampaila saya betul2 sakit...saya betul2 xbleh nak bangun...barulah saya surrender.tapi selagi kudrat ni masih mampu untuk buat semua benda...I am happy to make people surrounding me happier ever...

Thank u hubby yang selalu meniup semangat saya untk terus kuat dan happy menjadi isteri, ibu, anak dan pekerja untuk institusi saya...
Hubby is the one yang selalu buat saya menjadi insan yang saangat rasa disayangai selalu dan happy sangat menjadi mama kepada si comel emir dut dut...

Love...
Ayu.... 



0 comments:

Post a Comment