KRABI with LUV =) ~Part 1


KRABI with LUV =)



hai uolls...lamenye la hai tak hupdate belog kan....eh bukan lamenye...tapi lame giller okay....
since bebudak exam...pastu bebudak cuti...we olls yang busy dizzy kemain lagi...so tak sempat nak jengah2 belog...huhuhuhu...
But then sempat pulak pegi bercuti???hahahahahah
Anyway ni pon I book bulan april yang lalu...mase tu memang decide nak pg bercuti...biasa la..kami biasanya akan bercuti ber3 setahun sekali camtu...just 3 of us....so this yearkami cadang nak ke pulau...so I decide untuk ke tioman...Tapi malangnye tioman full house untill 15 june 2014...hmmm cane tu???so pagi tu i cube2 nasib le bukak air asia...dengan harapan nak g langkawi dengan tambang murah...
Tetibe...."Free seat booking with hotel"
eh???cam menarik kan...??? tengok langkawi 40% jek...tetibe tengok krabi 50%???OMG...x sabarnye...nak bukak try book...
so i pun mencuba nasib...tarikh 7~9 june memandangkan hubby dapat cuti ganti sempena hari Agong...
free seat...wah...ok la...tengok hotel...eh murah jek...3 hari 2 malam untuk kami bertiga return tix hanya RM528 sahaja....without pay the tix fees...kami hanya bayar airport tax with the hotel fees sahaja...so I pun grab je la...hehehehehehehe

so sampai la hari yang ditunggu2.....flight pukul 1.15pm....so we olls bergerak ke KLIA beramai2 bersama family abg im dan adik naha...(dah macam hantar pg blaja kat obersea kan???)
kami 1st time kot sampai kat KLIA2...first impression is...WOW!!!!hehehehe...memang takjub melihat kebestan KLIA2 tu...ada macam2...hush puppies...FOS...ToyrUs...Pandora...eh..macam2 lagi la...siap ade sale2 bagai...kalo u olls takde intention nak kemana2 silalah shopping kat KLIA2...(ok promotion tanpa bayaran ni...kih kih kih)



Me and hubby sbnnye riso gak...yela mane tau emir melalak ke naik flight...memandangkan this is the 1st time ever for him naik flight kan...so tawakkal je la...doa2 supaya die ok...
Emir kami bagi seat kat tengah supaya kanan kiri ada mama & ayah...bagi die tenang...duduk je kat seat die dah sibuk nak pakai seat belt...hehehe...lawak je...pastu sibuk nak tgk sini sana...
"ma...kakak liya tipu kan???mane ada game kan ma dalam kapaltebang??" hahahahaha..."kakak liya naik malindo air dik oi...memang la ada game...kite naik tambang murah Air asia jek...nak game guna handphone memasing yek"
bila kapal naik je...mama pegang emir kuat2...tapi emir ni memang cool and macho gile...muka takde perasaan rilek2 je...alahai anak mama...so sweet...
Pastu tak lama mama bagi susu...die pun tdo....hehehehhehe
Perjalanan memakan masa around 1 hour and 15 minutes jek...tak lama...sampai kat Krabi pukul 1.30ptg (waktu thai) dimana menyamai 2.30ptg (waktu malaysia)
Krabi adalah 1 jam lewat rather than malaysia....



Alhamdulillah kami sampai kat Krabi International airport...masuk imigration check dulu...then barulah kami turun ke level bawah untuk beli tiket bas dan amek simpack free....
Simpack free ni kami amek dan bayar untuk data plan 150bath untuk 3 hari jek...murah jek pun...berbaloi la boleh wasap and fesbuk...hehehehehe
sebelum pegi dah buat research dulu dah...heheheheh...meh i bagi tambang bagi bas, teksi dan private transport ye...sbegai panduan org kate

Bas fees:
 Airport to aonang : 150Bath per person
Airport to krabi town :75bath per person

Taxi Fees:
Airport to aonang : 600 bath per taxi

private transport fees(depends on the request):
Airport to Aonang : 750bath~850bath

Ha...kitorang ni budget2 jek...tak payah nak mahai-mahai sangat kan...so kami naik bas je la...murah pun murah...untuk emir free jek....so tambang we olls berdua hanya 300bath jek...
ok la kan???Yang best pasal bas ni...memula akan ada konduktor bas tanya mane hotel kite...so i bagitau le SAWADEE RESORT....then bus ni akan hantar kite sampai depan hotel...tak kira la ceruk mane hotel korang....hehehehhe...best kan???









Resort kami ala2 kampung jek...so far ok la...boleh lah nak tido...dekat dengan mesjid...dekat dengan aonang...dekat dengan semua la yang penting...ok la...best...
kami sewa scooter tau kat sana...memudahkan nak kemana2 kan...so scooter tu sewa sehari 200bath...comel gile scooter tu...emir la paling syiok skali...hahahahahha...




Lepas rehat2 jap kami cadang nak ke aonang, cari makanan...cari ape yang patot...
so kami pun berjalan2 ke aonang...1st kami makan kat sareepah restaurant...
masuk2 je mereka bagi salam...alhamdulillah...mesti la muslim ni...
makan la tom yam...nasi goreng seafood dan udang goreng for emir...
so semua 500bath...hamek ko....mahai makan la hai...hahahaha
tapi i ni jenis tak lalu sangat nasi die...sebab nasi pulut kan...maklum la orang jawa...standard la kena makan nasi putih tu...


Pastu kami menyusur kat area pekan aonang and cari pakej2 island...
eh jumpa pakej menarik la....950bath per person ke phiphi island and emir is free!!!
yes...we take it...under BARACUDA dimana ianya muslim pakej...
so esok akan ada org pick up kat hotel around 8.30am untuk ke phi phi island...wah...tak sabar...
so makanan dan segalanya halal insya Allah....best kan???mase lepak2 tu ada lak org offer pegi balik ke night market yang terletak di krabi town lebih kurang 30km dr aonang...so di bagi 800bath untuk kami ber3 menaiki tuk tuk versi besar...kalo naik taxi..250 bath per person one way..so kami rase berbaloi...kami pon setuju...seronok la si emir dut dut kan...hahahaha...sampai kat night market...hmmm takde la menarik sangat...beli la cenderamata sket2...pastu kami pun balik...cam tak worth ke night market unless korang nak bli makanan...memang banyak makanan halal dan x halal pilih jek ..







Ape yang kami perasan...lame gile hari nak siang...hahahaha...dah tdo sampai penat hari tak berkunjung siang...sampaila dengar azan...eh baru 4.45am dah azan???okey la tu...terus la solat...pastu sambung tdo...sampai kul 6.00am emir pun dah bangun...
"ma...penat la emir tido" hahahahah memang lawak...mama pun penat tdoo dik oi...

hehehehe...hokey2..sambung next entry lak yek....



0 comments:

Post a Comment