Raya 2014==sebelum dan selepas (entry Jamak) hahaha

Raya 2014==sebelum dan selepas (entry Jamak) hahaha

Ha...sampaila kita ke entry jamak...memandangkan dah lama gile blog ni tak appear kat screen PC or even hanpon sekalipun...Anyway...mase bulan puasa...I is very bery busy dizzy...eh ape ek yang aku buat bleh bz yang amat...sedangkan harini bleh pulak aku berla la la la...(mood raye katenye...) masih lagi dalam mode monday blues sebab semalam masih bercuti raya kan???hahahaha

Anyway...masa bulan puasa memang kalut dok sibuk nak wat kelas2 extra...memandangkan rehat kul 10takde kan jadi memang best la sambung kelas sampai kul 1pm...pastu kul 1pm bantai tido...mengantuk kot...tengahari buta kan...so busyla saya...(cis...busy hape tah kan??)

Hmm sepanjang bulan puasa saya masak setiap hari...boleh dikatakan setiap hari hanya memandang kosong ke arah bazar2 ramadhan...tanpa ada sedikit pun feel nak membeli juadah kat bazar2 ramadhan...(ni bukan la cakap besar...tapi...instead of membazirkan duit nak membeli baik la masak...) betol x??? sebab ape tau...kadang2 makanan kat bazar tu kurang dijaga kualitinya...sesetengah peniaga mementingkan keuntungan instead of quality menyebabkan kita sbagai pelanggan rasa teraniaya...
Pernah la gak beli kuih lopes..(favourite kuih) tapi finally waktu berbuka x boleh nak makan langsung sbb dah basi...so...sedih kan situasi camtu....wallahualam

Punya la sibuk sepanjang bulan ramadhan...kami lupa hari raya dah semakin hampir...
cuti panjang jugak kali ni...seawal jumaat dah cuti dah...sabtu tu masak munjung(tradisi maysrakat jawa) untuk  rumah Taman dan ahad masak munjung untuk rumah In law kat Kg...jangan la tanya how tired I am...tapi since nak raya...nak semua org hepi...pennat mana pun kene sorok dalam2...biar org nampak kita sihat, cergas, hepi jek...
Betul kata orang..bila kita buat org happy...lebih2 lagi org tua kita, Insya Allah, Allah kurniakan rezki, nikmat, kesihatan dan kecergasan yang berlipat kali ganda...Masya Allah.

Malam Raya macam biasa kami berkumpul berbual2 je...tapi malam raya kalini me and hubby keluar ke bandar yang sesak tu dengan menaiki basikal...ha...pantas, cepat dan x jem hokey...hahahaha
even tengah sesak gile...tapi org sekeliling bengang je tengok kami cilok sana sini...
memang enjoy...

Raya pertama, selepas bersalaman dengan ahli keluarga saya bergegas ke rumah IN-Law pulak...sampai kat sana terus pulak bersalaman dan bergerak beraya mengikut keluarga sebelah suami....sasmpai la ke petang.....






















The next day I is busy memasak memandangkan family husbnad nak datang....
Macam2 la masakan asam pedas ikan siakap, ikan masin, sayur bening ,sambal belacan dan siap desert bagai...tapi sape nak makan nasi beriyani ada gak ...lauk kari ayam...
hamek ko masak sorang2...
But i enjoy cooking kan...so doesnt matter nak masak cemana pun...hehehehhehe...
Petang tu baru start beraya few rumah...

Raya ke 3 pagi...still memasak juga dan memasak memandang kan ada saudara jauh nak datang...masak biasa2 je...sup ayam, sayur  tumis dambal kicap ayam goreng and so so on...
Then buat desert untuk dibawa kerumah mak long sebelah husband...ada kenduri tahunan yang uniknya family ni buat kenduri setiap tahun dihari raya bagi mengumpulkan semua keluarga SAKIDIN...that was so awesome okay....
So malam tu I bawa puding cocktail jek....
simple mudah

The next day is raya ke empat...harini memang dasat punye beraya...almost 12-14 buah rumah kene pegi ni...WAJIB...di PARIT RAJA...ni family sebelah arwah abah...dimana semua adik beradik abah ada 14 orang...sebahagian menetap di PT RAJA...
Wah...memang penat tapi seronok jumpa sedara mara...
ada org kate rajinnya beraya umah sedara...

"hello...kite ni raya setahun sekali jek...dan momment tu je yang terbaik untuk berjumpa sedara mara...bermaafan...banyak kot dosa mengumpat di awangan kan???hahahaha so make it clear okay...gunakanlah masa tu sebiknya"

Raya kelima jatuh pada hari jumaat...memang limited sikit...pagi tu balik umah In Law dan masak untuk tetamu yang datang dari KL. Basicly kalo tgk history...main things adalah masak kan???hahaha..because I love cooking kot...hhehehe...
Pas solat jumaat kami beraya ke area johor (kerumah makcik2 sebelah husband)
Then barulah kami terus menuju kerumah kak Long...Ada BBQ tau...best...keje I is makan and makan and makan...bab tukang mengipas dan membakar is husband I and co...Tq beloved husband =P

Raya keenam...
Hamek ko sibuk beraya sampai 6 hari tak sudah2....
harini kami hantar anak sepupu nikah...
Big Congrate to Amirul akmal adam & Azila Salleh....
kami attend majlis nikah je...habis majlis kami terus menuju ke KOTA TINGGI untuk beraya di few houses sedara mara disana....
memang best dan meriah...sampai umah kul 10.30 mlm...hamek ko...hahahha

Raya ke7 saya masih lagi cuti...
Masih lagi mood raya dan masih lagi beraya...
tak juga...harini saya mengemas stor dan menyetelkan keserabutan rumah...hehehhehehe

Maka habisla seminggu raya....
Enjoy the Pic...I belanje gambo jek ni...malas nak taip...hahahahaha

Selamat hari raya maaf zahir batin..
Tahun depan jumpa lagi tau

0 comments:

Post a Comment